• ΑΓΟΡΕΣ

    Ποιες επενδυτικές τράπεζες χτυπούν την πόρτα του Σταϊκούρα για την αποεπένδυση από Πειραιώς, ΕΤΕ, Alpha και η… σφήνα της Eurobank

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρ, Σταϊκούρας – Φ. Καραβίας – Β. Ψάλτης – Χρ. Μεγάλου – Π. Μυλωνάς

    Χρ, Σταϊκούρας – Φ. Καραβίας – Β. Ψάλτης – Χρ. Μεγάλου – Π. Μυλωνάς


    Την πόρτα του Χρήστου Σταϊκούρα, του υπουργού Οικονομικών χτυπούν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεγάλοι ξένοι οίκοι, μερικοί εκ των οποίων είναι η Citigroup, JP Morgan, Morgan Stanley, BNP Paribas, Deutche Bank, που σε συνεργασία με την Rothchild, που αποτελεί ήδη σύμβουλο του ΤΧΣ, θα εκπονήσουν το σχέδιο για τα βήματα που πρόκειται να γίνουν στο πλαίσιο της αποεπένδυσης από τις τράπεζες.

    Εκείνο που δεν έχει ξεκαθαριστεί βεβαίως, είναι το αν θα τοποθετηθεί ξεχωριστά για την πώληση του ποσοστού από ένα ξένο «σπίτι» σε κάθε τράπεζα ή το αν θα αναλάβει ένα όλη τη δουλειά.

    Εν αναμονή λοιπόν, της έκθεσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι πληροφορίες στην τραπεζική αγορά πάνε κι έρχονται, με τις τραπεζικές μετοχές από την έναρξη της χρονιάς να δίνουν ρεσιτάλ αποδόσεων στο χρηματιστήριο της Αθήνας.

    Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ -2,00% 3,92 που αποτελεί και το φαβορί για το «λάκτισμα» της αποεπένδυσης με την πώληση του 27%, δεδομένου ότι υπάρχει ήδη κατατεθειμένη προσφορά στο τραπέζι, αυτή του ιταλικού equity fund ION συνέχισε για ένατη συνεχόμενη συνεδρίαση στη σειρά  το πάρτι της υπεραπόδοσης με κέρδη μεγαλύτερα του 15%.

    Πάνω από 5,5 εκατ. τεμάχια άλλαξαν χέρια χθες, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το ιταλικό  equity fund συνεχίζει το χτίσιμο θέσεων πριν καν εκκινήσει η διαδικασία εξόδου του Ταμείου.

    Την ίδια ώρα ως ανώδυνη πολιτικά κίνηση φαντάζει και το ενδεχόμενο να προηγηθεί η πώληση του 1,48 – 1,5% που κατέχει το Ταμείο στην Eurobank.

    Η μετοχή συνέχισε για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση χθες και με σωρευτικά κέρδη περί το 10,5%.

    Σύμφωνα με πρόσφατο  report  της Morgan Stanley, η Eurobank Ergasias έχει προηγηθεί των ομοειδών ελληνικών τραπεζών στην εξυγίανση του ισολογισμού, με δείκτη NPE 5,6% από το γ’ τρίμηνο φέτος.

    Αναμένει ο αμερικανικός οίκος ότι η Eurobank ΕΥΡΩΒ -1,49% 1,99 θα είναι βασικός κερδισμένος της ιστορίας ανάκαμψης στην Ελλάδα και προβλέπει αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 5% περίπου έως το 2024. Επίσης βλέπει δείκτη αποδοτικότητας ROTE 10,8% περίπου το 2024 έναντι 8,2% το 2021.

    Η Eurobank έχει ισχυρό ισολογισμό με συνολικό δείκτη κεφαλαίων CAR 17,2% το τρίτο τρίμηνο φέτος και αναμένει η JP Morgan ότι θα είναι μία από τις πρώτες ελληνικές τράπεζες που θα επαναφέρει τα μερίσματα με τα φετινά κέρδη.

    H σύσταση είναι «overweight» με τιμή-στόχο στο 1,38 ευρώ και παγκόσμια κορυφαία επιλογή της αμερικανικής τράπεζας.

    Σε δεύτερο χρόνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τόσο αναλυτών, όσο και τραπεζικών στελεχών θα εκκινήσουν οι διαδικασίες αποεπένδυσης από την Alpha στην οποία το Ταμείο ελέγχει το 9% και στην ΕΤΕ ΕΤΕ -1,31% 7,56 που διατηρεί το 40,39% και για την οποία υπήρχαν πληροφορίες περί ενδιαφέροντος αραβικών κεφαλαίων.

    Διαβάστε επίσης

    Coinbase: Νέος γύρος απολύσεων – Συρρικνώνει κατά 20% το προσωπικό της

    JP Morgan: Επενδυτική βαθμίδα στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024 για Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ