• ΑΓΟΡΕΣ

    Πετρέλαιο: Συνεχίζεται η άνοδος – Το brent κοντά στα 95 δολάρια το βαρέλι

    • Bloomberg
    πετρέλαιο


    Το πετρέλαιο διευρύνει τα κέρδη του με φόντο το έλλειμμα που αντιμετωπίζουν οι διεθνείς αγορές.

    Η τιμή του Brent ανέβηκε πολύ πάνω από τα 94 δολάρια το βαρέλι μετά από μια ανοδική πορεία τριών εβδομάδων που αύξησε τις τιμές κατά 11%.

    Με τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία να παρατείνουν τους περιορισμούς της προσφοράς μέχρι το τέλος του έτους, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, πρόκειται να είναι μεταξύ των βασικών ομιλητών στο Παγκόσμιο Συνέδριο Πετρελαίου στο Κάλγκαρι αργότερα τη Δευτέρα.

    Brent Oil Advances to Near Highest Since November | Crude has gained ground as Saudis, Russia curb supplies
    Η τιμή του πετρελαίου Brent ανέρχεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο

    Το αργό στο Λονδίνο είναι σχεδόν 10% υψηλότερα από τις αρχές του έτους, καθώς η παραγωγή περιορίζεται από τις χώρες του ΟΠΕΚ+ και οι προοπτικές ζήτησης αυξάνονται.

    Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ -η οποία δείχνει να αποφεύγει την ύφεση- υποχωρούν, ενώ οι κερδοσκόποι αύξησαν τα ανοδικά στοιχήματα έναντι του Brent και του West Texas Intermediate στο υψηλό 15 μηνών.

    Η άνοδος του πετρελαίου φαίνεται ότι θα στηρίξει τις πληθωριστικές πιέσεις σε όλο τον κόσμο, καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, προσπαθούν να προσδιορίσουν εάν έχουν ήδη κάνει αρκετά για να ανακόψουν τον ρυθμό ανόδου του πληθωρισμού, αυξάνοντας τα επιτόκια.

    Θα είναι μια σημαντική εβδομάδα για τη νομισματική πολιτική, εν αναμονή των αποφάσεων της Fed και της Τράπεζας της Αγγλίας, μεταξύ άλλων.

    Τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου του brent ενισχύονταν νωρίτερα κατά 0,6%, στα 94,53 δολάρια το βαρέλι.

    Τα συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου του WTI σημείωναν άνοδο 0,8%, στα 91,48 δολάρια το βαρέλι.

    «Στο επίκεντρο είναι πιθανό να βρεθεί η συνεδρίαση της Fed αυτή την εβδομάδα, αλλά η αυξανόμενη μείωση της προσφοράς και η υποχώρηση των αποθεμάτων πιθανότατα θα συνεχίσουν να στηρίζουν το ανοδικό αίσθημα», δήλωσε η Vandana Hari, ιδρύτρια της συμβουλευτικής εταιρείας Vanda Insights.

    Στη φυσική αγορά, τα εξευγενισμένα προϊόντα όπως το ντίζελ παρουσιάζουν ολοένα και περισσότερο προειδοποιητικά σημάδια, με τα διυλιστήρια διεθνώς να αποδεικνύονται ανίκανα να παράγουν αρκετό βιομηχανικό καύσιμο. Οι τιμές έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις τιμές του αργού.

    Διαβάστε ακόμη:

    Goldman Sachs: H Fed δεν αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια τον Νοέμβριο

    Goldman Sachs: Τι εκτιμά για την ελληνική αγορά ακινήτων και τις εκδόσεις MREL των ελληνικών τραπεζών

    Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με Alpha Bank, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΤΕ, Fourlis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda Development, Motor Oil, Mytilineos, Τέρνα Ενεργειακή



    ΣΧΟΛΙΑ