• ΑΓΟΡΕΣ

    Πετρέλαιο: Κοντά στα υψηλά Νοεμβρίου – Το σενάριο για πάνω από 100 δολ. το βαρέλι

    • Bloomberg


    Το πετρέλαιο κυμαίνεται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Νοέμβριο, αφού οι ηγέτες του ΟΠΕΚ+, Σαουδική Αραβία και Ρωσία, ανακοίνωσαν ότι θα επεκτείνουν τους περιορισμούς της προσφοράς μέχρι το τέλος του έτους.

    Το West Texas Intermediate διαπραγματεύονταν σχεδόν κοντά στα 87 δολάρια το βαρέλι μετά τις μετά τις διπλές ανακοινώσεις της Τρίτης, οι οποίες την τιμή σε άνοδο της τάξης του 1,3%.

    Ενώ οι traders είχαν προβλέψει τον όγκο των περικοπών, η διάρκεια τους ήταν αυτή που εξέπληξε τις διεθνείς αγορές.

    Το χάσμα μεταξύ των δύο πλησιέστερων συμβολαίων Δεκεμβρίου του WTI έχει αυξηθεί στο μεγαλύτερο επίπεδο από τα μέσα του 2022.

    WTI Rallies to Highest Since November on OPEC+ Cuts | US benchmark's Dec.-Dec. spread at widest since mid-2022
    Το WTI σημειώνει ράλι προς τα υψηλότερα από τον Νοέμβριο μετά τις περικοπές του ΟΠΕΚ+

    Το πετρέλαιο σημείωσε σημείωσε απότομη άνοδο το τελευταίο τρίμηνο, αφού ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί του υιοθέτησαν περικοπές της προσφοράς, οι οποίες στη συνέχεια συμπληρώθηκαν με πρόσθετες, εθελοντικές μειώσεις.

    Οι περιορισμοί της παραγωγής τέθηκαν σε εφαρμογή την ώρα που η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας εκτιμά ότι η παγκόσμια κατανάλωση αργού τρέχει με ρυθμούς ρεκόρ.

    «Περαιτέρω περιορισμοί στην προσφορά πετρελαίου θα οδηγούσαν τις  τιμές του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα», ανέφεραν αναλυτές της ANZ Group Holdings σε σημείωμά τους.

    «Η αγορά είναι πιθανό να δει σημαντική μείωση των αποθεμάτων ως αποτέλεσμα των περιορισμών στην παραγωγή», τόνισαν.

    Σενάριο για πάνω από 100 δολ. το βαρέλι

    Η Goldman Sachs ανέφερε σε έκθεσή της ότι οι κινήσεις του ΟΠΕΚ+ έφεραν ανοδικούς κινδύνους στις προοπτικές της για τις τιμές.

    Οι αναλυτές της τράπεζας εξέτασαν διάφορα σενάρια, ένα εκ των οποίων θέλει την τιμή του Brent να ξεπερνά τα 100 δολάρια ανά βαρέλι, αν και σημείωσαν ότι δεν πρόκειται για το βασικό τους σενάριο.

    Η άνοδος του πετρελαίου ενδεχομένως να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο, καθώς ανεβάζει τις τιμές και σε καύσιμα όπως η βενζίνη και το ντίζελ.

    Αυτό θα μπορούσε να περιπλέξει το έργο των κεντρικών τραπεζών την ώρα που προσπαθούν να αποφασίσουν εάν έχουν ήδη αυξήσει τα επιτόκια αρκετά ώστε να περιορίσουν τον ρυθμό των κερδών των τιμών.

    Μετά τις κινήσεις της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, η προσοχή θα πέσει στα αποθέματα, με μια εκτίμηση του κλάδου να δείχνει άλλη μία μείωση στον βασικό κόμβο στο Cushing της Οκλαχόμα.

    Τα επίσημα στοιχεία αναμένονται την Πέμπτη, μια ημέρα αργότερα από το συνηθισμένο δεδομένης της αργίας των ΗΠΑ τη Δευτέρα.

    Τα συμβόλαια Οκτωβρίου του WTI υποχωρούσαν νωρίτερα κατά 0,2%, στα 86,50 δολάρια το βαρέλι.

    Τα συμβόλαια Νοεμβρίου του brent ήταν αμετάβλητα στα 89,85 δολάρια το βαρέλι.

    Διαβάστε ακόμη:

    Νέα κέρδη για τον χρυσό – Στην υψηλότερη τιμή του για το έτος το πετρέλαιο

    Ελαιόλαδο: Οι κλέφτες στοχεύουν στον “υγρό χρυσό” καθώς οι τιμές εκτοξεύονται στα ύψη

    Στους Σαουδάραδες το 10% των μετοχών της ισπανικής Telefonica



    ΣΧΟΛΙΑ