• ΑΓΟΡΕΣ

    Πετρέλαιο: Αντιφατικές ανακοινώσεις για τα αποθέματα στις ΗΠΑ – Ξεκίνησαν ξανά οι ροές από τη Ρωσία σε Σλοβενία

    • NewsRoom
    φωτογραφία από πεδίο εξόρυξης πετρελαίου το ηλιοβασίλεμα


    Πτωτικά κινούνται οι τιμές των συμβολαίων πετρελαίου την Τετάρτη, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αξιολογήσουν τα αντικρουόμενα στοιχεία που ανακοίνωσε η EIA για τα αποθέματα αργού και βενζίνης στις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, η αποκατάσταση της ροής του ρωσικού πετρελαίου προς τη Σλοβακία προσθέτει επιπλέον πίεση στις τιμές.

    Ειδικότερα, η   Transpetrol ανακοίνωσε πως οι ροές του ρωσικού πετρελαίου μέσω του νότιου σκέλους του  Druzhba προς τη Σλοβακία ξεκίνησαν ξανά το απόγευμα της Τετάρτης. Ωστόσο, οι ροές προς τη Τσεχική Δημοκρατία παραμένουν «παγωμένες».  Οι  ροές προς την Ουγγαρία αναμένεται να αποκατασταθούν την Πέμπτη.

    Την ίδια ώρα, η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως τα αποθέματα αργού πετρελαίου στην χώρα αυξήθηκαν κατά 5,5 εκατ. βαρέλια  την προηγούμενη εβδομάδα,  στα 432 εκατομμύρια βαρέλια, περίπου 5% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας. Οι αναλυτές, σύμφωνα με έρευνα της WSJ, ανέμεναν αύξηση μόλις κατά 200.0ο0 βαρέλια. Το πετρέλαιο που είναι αποθηκευμένο στο Cushing της Okla, το σημείο παράδοσης των αμερικανικών αποθεμάτων, αυξήθηκε κατά 723.000 βαρέλια από την προηγούμενη εβδομάδα, στα 25,2 εκατομμύρια βαρέλια, ανέφερε η EIA στην εβδομαδιαία έκθεσή της.

    Η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα, στα 12,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με την EIA.

    Ωστόσο, την ίδια ώρα, τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά περίπου 5 εκατομμύρια βαρέλια, στα 220,3 εκατομμύρια βαρέλια. Οι αναλυτές ανέμεναν μείωση κατά μόλις 500.000 βαρέλια από την προηγούμενη εβδομάδα.

    Τα αποθέματα αποσταγμάτων, στα οποία περιλαμβάνεται το πετρέλαιο θέρμανσης και το καύσιμο ντίζελ, αυξήθηκαν κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια, στα 111,5 εκατομμύρια βαρέλια, και τώρα είναι περίπου 24% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας, σύμφωνα με την EIA. Οι αναλυτές προέβλεψαν ότι τα αποθέματα αποσταγμάτων θα μειωνόταν κατά 500.000 βαρέλια σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

    Τα αντιφατικά στοιχεία για την βενζίνη και το πετρέλαιο οδηγούν σε μια σχετικά ήπια πτώση τις τιμές, με το WTI Σεπτεμβρίου (το οποίο νωρίτερα έφτασε να κινείται κοντά στο -3%) να υποχωρεί αυτή την ώρα κατά -0,71% στα 89,86 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent Οκτωβρίου υποχωρεί κατά  0,73% στα 95,61 δολάρια το βαρέλι.

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Κάτω από τα 90 δολ. το αμερικανικό αργό εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό



    ΣΧΟΛΙΑ