• ΑΓΟΡΕΣ

    Pantelakis Securities για Fourlis Holdings: Αδύναμο το τέταρτο τρίμηνο, αλλά το re-rating φαίνεται δικαιολογημένο

    Βασίλης Φουρλής, Πρόεδρος Fourlis

    Βασίλης Φουρλής, Πρόεδρος Fourlis


    Η Pantelakis Securities και ο αναλυτής Σπύρος Τσανγκαλάκης επισημαίνουν για τη Fourlis Holdings ότι στις τρέχουσες τιμές, η αγορά αποτιμά τις επιχειρήσεις λιανικής μόλις 5,0 φορές τον δείκτη EV/EBITDA και τον κλάδο του real estate (REIC) με 33% έκπτωση σε σχέση με την καθαρή αξία ενεργητικού.

    Η τιμή στόχος είναι τα 5 ευρώ και η σύσταση overweight, με περιθώριο ανόδου 18,5%.

    Τα βασικά σημεία που τονίζει ο Τσανγκαλάκης είναι ότι τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του τετάρτου τριμήνου μειώθηκαν κατά 17% σε ετήσια βάση στα €6 εκατ. με αύξηση των χρηματοοικονομικών εξόδων και προβληματική πορεία των αθλητικών ειδών. Ο καθαρός δανεισμός στο τέλος του 2023 (εκτός των συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης ύψους €148 εκατ.) ήταν αυξημένος κατά 81 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε 282 εκατ., εκ των οποίων τα €197 εκατ. σχετίζονται με REIC έναντι €99 εκατ. το 2022.

    «Τα καλά αποτελέσματα της ΙΚΕΑ αντισταθμίζονται από την προβληματική Intersport και την αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους. Η Fourlis ανακοίνωσε μια μικτή σειρά αποτελεσμάτων του 4ου τριμήνου, καθώς τα καθαρά κέρδη του ομίλου μειώθηκαν κατά 17% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε 5,8 εκατ. ευρώ.

    Σημειώνεται ότι αυτό είναι μετά την προσαρμογή για α) 21,1 εκατ. ευρώ για κέρδη αποτίμησης από την Trade Estates (TE) κυρίως λόγω της εξαγοράς του Smart Park, β) μειοψηφίες ύψους €8,3 εκατ. που σχετίζονται με REIC (από €0,4 εκατ. πριν από ένα χρόνο) και γ) έκτακτες ζημίες ύψους €4,7 εκατ. που προέκυψαν από την πώληση περιουσιακού στοιχείου στην Τουρκία.

    Η υστέρηση των καθαρών κερδών κατά €2,1 εκατ. (ή 27%) αντανακλά, πρώτον και πρωτίστως, ένα τεράστιο άλμα κατά 90% σε ετήσια βάση σε €8 εκατ. (υπό την αιγίδα του REIC) στα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα, καθώς και υψηλότερα από τα αναμενόμενα μειοψηφικά κέρδη και φόρους», εξηγεί ο Τσανγκαλάκης.

    «Από τη θετική πλευρά, το EBIT της Fourlis χωρίς τα κέρδη αποτίμησης REIC αυξήθηκε κατά 13% σε ετήσια βάση στα €12,9 εκατ. το 4ο τρίμηνο, βγαίνοντας 9% πάνω από τις εκτιμήσεις μας.

    Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η υπερκάλυψη κατά €1 εκατ. εδώ αφορά περισσότερο τα αθλητικά είδη (μείωση 16% σε ετήσια βάση στα €2,6 εκατ., αλλά €0,5 εκατ. ισχυρότερη έναντι των προσδοκιών) και λιγότερο το τμήμα ΙΚΕΑ (που εκτινάχθηκε κατά 28% στα €12,1 εκατ. έναντι της πρόβλεψής μας για €11,5 εκατ.), με το υπόλοιπο να προέρχεται από διαφορές ενοποίησης (τώρα στα €1,8 εκατ. έναντι δικής μας πρόβλεψης €1,4 εκατ.).

    Ο καθαρός δανεισμός στο τέλος Δεκεμβρίου (χωρίς τις χρηματοδοτικές μισθώσεις ύψους 147,7 εκατ. ευρώ) αυξήθηκε κατά 40% σε ετήσια βάση στα 282 εκατ. ευρώ έναντι 201,4 εκατ. ευρώ το 2022, εκ των οποίων τα €197,2 εκατ. αφορούν την ΤΕ έναντι των περυσινών επιπέδων €98,8 εκατ.

    Αντίθετα, στη λιανική, ο καθαρός δανεισμός της επιχείρησης διαμορφώθηκε σε €84,8 εκατ. το 2023 από €102,6 εκατ. πέρυσι. To μέρισμα για το 2023 θα είναι στα €0,12 από €0,11 πέρυσι, που σημαίνει απόδοση 2,9% επί του χθεσινού κλεισίματος και υπενθυμίζεται ότι η μετοχή τίθεται εκτός μερίσματος στις 26 Ιουνίου», καταλήγει ο αναλυτής της Pantelakis Securities.

    Διαβάστε επίσης:

    ΔΕΗ: Γιατί χαρακτηρίζουν «ισχυρά» τα αποτελέσματα του ομίλου οι αναλυτές

    Morgan Stanley για ελληνικές τράπεζες: Έρχεται re-rating στις τιμές των μετοχών τους

    Pantelakis Securities για Optima Bank: Αύξηση τιμής στόχου στα €11 – Η καλύτερη αποδοτικότητα στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο



    ΣΧΟΛΙΑ