• ΑΓΟΡΕΣ

    Πάνω από 30.000 κωδικοί ενεργοποιήθηκαν στο Χ.Α. τον Μάρτιο

    • NewsRoom
    Χρηματιστήριο


    Σε συνθήκες κρίσης ενεργοποιούνται οι κωδικοί στο Χρηματιστήριο. Αυτό προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων για τη συμμετοχή των επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς, σύμφωνα με τα οποία τον Μάρτιο του 2020 ενεργοποιήθηκαν 30.682 κωδικοί στην ελληνική αγορά.

    Στο πρόσφατο παρελθόν, το φαινόμενο αυτό απαντάται στον Ιούνιο του 2015 με 33.912 κωδικούς. Ήταν ο μήνας που παιζόταν η παραμονή της χώρας στο ευρώ, με το περίφημο και αναιτιολόγητο δημοψήφισμα, την κολοτούμπα της τότε κυβέρνησης και βεβαίως τα capital controls που έβαλαν τη χώρα στο γύψο μέχρι και τον περασμένο Σεπτέμβριο, τέσσερα χρόνια μετά κι ενώ είχε εκλεγεί νέα κυβέρνηση.

    Ο υπεύθυνος συναλλαγών της Beta Χρηματιστηριακής κ. Τάκης Ζαμάνης έχει παρατηρήσει, «επανεμφάνιση παλαιών επενδυτών στο Χρηματιστήριο, οι οποίοι είχαν να δώσουν την παρουσία τους από το 2015 (σ.σ. την επίμαχη περίοδο που προαναφέραμε) και πριν από τότε, το 2012». Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι επενδυτές αυτοί επιστρέφουν όταν αναγνωρίζουν ότι στο Χρηματιστήριο έχουν δημιουργηθεί επενδυτικές ευκαιρίες, τέτοιες που δεν μπορείς να κλείσεις τα μάτια και να τις προσπεράσεις».

    Άλλωστε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χ.Α. Μαρτίου 2020, συνεχίστηκε για τέταρτο μήνα η αυξητική τάση του ποσοστού των Ελλήνων επενδυτών στη συνολική αξία συναλλαγών. Η τάση αυτή εξακολουθεί να εμφανίζεται εντονότερη στους Έλληνες ιδιώτες επενδυτές, με αυτούς μάλιστα να παρουσιάζουν σημαντικές εισροές, δείχνοντας πως διατηρούν “positive outlook” για την πορεία του Χρηματιστηρίου

    Επιπλέον, κατά το μήνα Μάρτιο, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές εισροές ή εκροές στο σύνολο των ξένων ή των Ελλήνων επενδυτών.

    Οι Έλληνες επενδυτές τον Μάρτιο 2020 πραγματοποίησαν το 47,5% των συναλλαγών (σε σχέση με το 47,0% τον προηγούμενο μήνα, ενώ τον Μάρτιο του 2019, είχαν πραγματοποιήσει το 44,5% των συναλλαγών).

    Οι Έλληνες Ιδιώτες επενδυτές (Ιδιώτες, Ελεύθεροι Επαγγελματίες, Αγρότες & Ατομικές Επιχειρήσεις) τον Μάρτιο 2020 πραγματοποίησαν το 24,8% των συναλλαγών (τον προηγούμενο μήνα πραγματοποίησαν το 21,5% των συναλλαγών, ενώ τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους είχαν πραγματοποιήσει το 18,9% των συναλλαγών).



    ΣΧΟΛΙΑ