• ΑΓΟΡΕΣ

    Παγκόσμιες αγορές: Κερδισμένες κατά $17 τρισ. το 2019

    • NewsRoom


    Οι παγκόσμιες αγορές επιδόθηκαν σε αχαλίνωτο ράλι το 2019, προσθέτοντας περισσότερα από 17 τρισεκατομμύρια δολάρια στη συνολική χρηματιστηριακή αξία τους, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Deutsche Bank.

    Η αξία των παγκόσμιων μετοχών στις αρχές του χρόνου βρισκόταν λίγο κάτω από τα 70 τρισ. δολάρια, τώρα ωστόσο έχει ξεπεράσει τα 85 τρισ. δολάρια.

    Η άριστη αυτή χρονιά για τις μετοχές είχε βοήθεια από την ήπια νομισματική πολιτική και τις πολιτικές εξελίξεις σε όλο τον κόσμο.

    Οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο υιοθέτησαν μια πιο χαλαρή προσέγγιση, δίνοντας ώθηση στις αγορές. Η κεντρική ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve, μείωσε το επιτόκιο αναφοράς της τρεις φορές μέσα στη χρονιά, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε περαιτέρω τα ήδη αρνητικά της επιτόκια.

    Οι προοπτικές του παγκόσμιου εμπορίου – το οποίο βιώνει αναταράξεις μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο – εμφανίζονται πλέον πιο ξεκάθαρες.

    Στις ΗΠΑ, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε τη νέα εμπορική συμφωνία με Καναδά και Μεξικό (USMCA), που αντικαθιστά την NAFTA, ενώ η χώρα συμφώνησε επί της αρχής με την Κίνα σε μια συμφωνία “Πρώτης Φάσης” για την επίλυση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο οικονομιών του πλανήτη.

    Στην Ευρώπη, η ηχηρή νίκη για τους Συντηρητικούς του Μπόρις Τζόνσον οδηγεί τη χώρα σε έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπου έναν μήνα, στις 31 Ιανουαρίου 2020, μετά από μία μακρά περίοδο αβεβαιότητας.

    Η μεγάλη άνοδος για τις παγκόσμιες αγορές οδηγείται σε μεγάλο βαθμό από τη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ. Το ράλι των αμερικανικών δεικτών ήταν εντυπωσιακό, με τους S&P 500 και Dow Jones να σημειώνουν κέρδη άνω του 20% από τις αρχές του έτους.

    Η χρονιά αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποδοτική και για ορισμένους από τους κολοσσούς σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης, όπως η  Apple και η Facebook, οι μετοχές των οποίων σημείωσαν άνοδο 80% και 57% από τις αρχές του έτους, τροφοδοτώντας το γενικότερο ράλι.



    ΣΧΟΛΙΑ