• ΑΓΟΡΕΣ

    ΟΤΕ: «Buy» και τιμή στόχος τα €15 από τη Eurobank Equities – Απόδοση 8% το 2021

    Μιχάλης Τσαμάζ. Ετών 56. Επικεφαλής ΟΤΕ


    Σύσταση buy (αγοράς) και τιμή στόχο τα 15 ευρώ δίνει για τη μετοχή του ΟΤΕ η Eurobank Equities σε σημερινή έκθεσή της, επισημαίνοντας την υγιή δυναμική που διατηρήθηκε το 2020.

    Τα αποτελέσματα για το σύνολο του περασμένου έτους επιβεβαίωσαν τη σταθερή λειτουργική πορεία, με τον ΟΤΕ να καταφέρνει να συγκρατήσει τα προσαρμοσμένα EBITDA σε 0,5% σε ετήσια βάση. Το πιο σημαντικό είναι, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι ο αντίκτυπος στη δημιουργία ταμειακών ροών αντισταθμίστηκε περισσότερο από δράσεις ( όπως εξοικονόμηση κόστους, διαχείριση κεφαλαίου κίνησης), με τον ΟΤΕ να ξεπερνά άνετα το όριο. Ο όμιλος εμφάνισε ελεύθερες ταμειακές ροές στα €413 εκατ. για το 2020, υπερκαλύπτοντας το στόχο που είχε τεθεί.

    Κοιτώντας μπροστά

    Μετά το μεταβατικό σοκ λόγω COVID-19, το 2021 φαίνεται πιο φωτεινό καθώς τα έσοδα από περιαγωγή είναι πιθανό να ανακάμψουν (+ 21% σε σχέση με τις εκτιμήσεις της Eurobank Equities, αν και παραμένουν περίπου 40% κάτω από τα επίπεδα πριν από το COVID). Αυτό, σε συνδυασμό με διαρθρωτικούς οδηγούς αγοράς, συμπεριλαμβανομένης της απορρόφησης VDSL (το VDSL εξακολουθεί να είναι 44% της βάσης συνδρομητών BB του ΟΤΕ) και της αυξανόμενης διείσδυσης BB (οι συνδρομητές εξακολουθούν να είναι το 80% των συνδρομητών σταθερής γραμμής του ΟΤΕ).

    Με την διείσδυση της υψηλής ταχύτητας σε νοικοκυριά να είναι ακόμα 35% έναντι 50% στην ΕΕ, η ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία για άνοδο καθώς η οικονομία εξέρχεται από την ύφεση που προκαλείται από την COVID-19.

    Στην κινητή, τα έσοδα από τις υπηρεσίες είναι πιθανό να συγκρατηθούν και φέτος, αλλά αναμένεται αύξηση της χρήσης δεδομένων που θα υποστηρίξει μια δυναμική αναβάθμισης από το τέλος του 2021 και μετά.

    Συνολικά, οι αναλυτές αναμένουν αύξηση των εγχώριων εσόδων κατά 1,6% τόσο το 2021 όσο και το 2022, για τον ΟΤΕ. Σε επίπεδο λειτουργικού κέρδους ομίλου, εκτιμούμε ότι αυτό θα μεταφραστεί σε ενισχυμένο EBITDA κατά 3% το 2021 (φθάνει στο 2,4% το 2022) λόγω της εξοικονόμηση κόστους (40 εκατ. Ευρώ) και της επίδραση από τη Ρουμανία.

    Απόδοση 8% το 2021

    Ο ΟΤΕ κατέβαλε 400 εκατομμύρια ευρώ στους μετόχους το 2020 (μέρισμα και αγορές ιδίων μετοχών), με τη διανομή κατά 20% υψηλότερα φέτος (στα 480 εκατομμύρια ευρώ), που περιλαμβάνει 0,68 ευρώ μέρισμα ανα μετοχή (313 εκατ. ευρώ) και 167 εκατ. για αγορές ιδίων.

    Κοιτώντας μπροστά, αναμένεται να ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ, κυρίως ως αποτέλεσμα του χαμηλότερου κόστους χρηματοδότησης, του χαμηλότερου φόρου (που σχετίζεται με τη διάθεση της Ρουμανίας) και της υψηλότερης λειτουργικής κερδοφορίας. Η απόδοση 8% το 2021 θα ενισχυθεί περαιτέρω από τα καθαρά έσοδα από την πώληση της Ρουμανίας, μεταφράζοντας σε επιπλέον απόδοση 3-3,5% στις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Αποτίμηση: Ελκυστική σχέση κινδύνου-ανταμοιβής

    Μετά και τα αποτελέσματα του 2020, οι αναλυτές προχώρησαν σε περιορισμένες αλλαγές στις εκτιμήσεις για τα λειτουργικά αποτελέσματα. Η βραχυπρόθεσμη εικόνα σταθμίζεται σε κάποιο βαθμό από την ευρεία στροφή των επενδυτών σε κυκλικές μετοχές και σε κλάδους που θα ευνοηθούν από το άνοιγμα της οικονομίας. Ωστόσο, με τον ΟΤΕ να προσφέρει επιστροφή μετρητών 8% το 2021 και τις αμοιβές των μετόχων να εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κι άλλο στο μέλλον, οι αναλυτές της χρηματιστηριακής θεωρούν ότι τα τρέχοντα επίπεδα συνιστούν ένα ενδιαφέρον σημείο εισόδου στη μετοχή.

    Διαβάστε ακόμα:

    Μιχάλης Τσαμάζ: Το μερισματικό θαύμα του ΟΤΕ – Το ρεκόρ των διανομών στους μετόχους

    Ισχυρά αποτελέσματα για τον OTE: Στα €1,2 δισ. τα προσαρμοσμένα EBITDA το 2020



    ΣΧΟΛΙΑ