• ΑΓΟΡΕΣ

    ΟΠΕΚ: Έκλεισε η συμφωνία με τη Ρωσία για προσθήκη 1 εκατ. βαρελιών αργού ημερησίως στην αγορά

    Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ Αλ Φαλίχ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βιέννη


    O ΟΠΕΚ συμφώνησε σε αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, καταλήγοντας σε συμβιβασμό που ξεπέρασε την τελευταία στιγμή τις απειλές του Ιράν να βάλει βέτο στη συμφωνία.

    «Έχουμε τελική συμφωνία να αυξήσουμε την παραγωγή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα», δήλωσε ο ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ Αλ Φαλίχ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βιέννη. Στην πραγματικότητα, η συμφωνία προσθέτει 600,000 βαρέλια την ημέρα στην αγορά πετρελαίου, δηλαδή περίπου 0,5% της παγκόσμιας προμήθειας, καθώς αρκετά μέλη του ΟΠΕΚ δεν έχουν την ικανότητα να αυξήσουν την παραγωγή, ενέφερε ένας εκπρόσωπος του οργανισμού.

    Η νέα συμφωνία αποκρούει τους φόβους για έλλειμμα προσφοράς, επιστρέφοντας την παραγωγή στο επίπεδο που είχε αρχικά συμφωνηθεί το 2016, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    Η συμφωνία αυτή είναι μια απαραίτητη ένδειξη ενότητας μεταξύ του ΟΠΕΚ και των συμμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και ήταν υπό αμφισβήτηση μετά το αρχικό «όχι» του Ιράν, που έθετε φραγμό σε μία νέα παρέμβαση στην αγορά για αποκλιμάκωση των τιμών.

    Οι συνομιλίες στη Βιέννη ήταν ένα από τα τελευταία βήματα μιας διαδικασίας που ταλανίζει τις αγορές πετρελαίου για εβδομάδες τώρα, καθώς καταναλωτές από τις ΗΠΑ μέχρι την Ινδία και την Κίνα εξέφραζαν τις ανησυχίες τους για τις αυξανόμενες τιμές και η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία κυνηγούσαν μια συμφωνία που θα ευχαριστούσε όλες τις πλευρές.

    Τα μέλη του ΟΠΕΚ θα συναντηθούν ξανά το Σάββατο με τη Ρωσία και τους υπόλοιπους συμμάχους για να επικυρώσουν την συμφωνία της Παρασκευής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έρχεται αύξηση κατά 1 εκατ. βαρέλια αργού ημερησίως στην αγορά – Κοντά σε συμφωνία ΟΠΕΚ και Ρωσία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία θα αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πετρέλαιο: Τι πραγματικά συμβαίνει με τις τιμές του διεθνώς



    ΣΧΟΛΙΑ