• ΑΓΟΡΕΣ

    ΟΠΑΠ: Μαγνητίζουν οι απανωτές αποκοπές μερίσματος και επιστροφής κεφαλαίου

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο CEO του ΟΠΑΠ, Γιαν Κάρας

    Ο CEO του ΟΠΑΠ, Γιαν Κάρας


    Δεύτερη συνεχόμενη αντίδραση για τον ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -1,81% 16,28 χθες και για μία ακόμα φορά και αποδεικνύεται ότι η μετοχή αποτελεί καταφύγιο για τους επενδυτές μέσα σε κρίσιμες περιόδους για την αγορά και την οικονομία.

    Τη στιγμή που οι απώλειες στις τράπεζες από την αρχή του χρόνου ξεπερνούν το 40% (με εξαίρεση την Εθνική) ή γράφουν ιστορικά χαμηλά (π.χ. Πειραιώς), ο κλάδος της ενέργειας κλυδωνίζεται (π.χ. ΔΕΗ ΔΕΗ -0,53% 11,30  που κυμαίνεται στα όρια των 5 ευρώ) ή το retail δεν μπορεί να πάρει ανάσα (π.χ. Φουρλής), υπάρχουν ορισμένες μετοχές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας που κάνουν τη διαφορά και αυτό επιβραβεύεται από την αγορά.

    Η μετοχή του ΟΤΕ ΟΤΕ -0,42% 14,22 , σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τα blue chips, τραπεζικά και μη, βρίσκεται πολύ κοντά στα υψηλά 52 εβδομάδων, κλείνοντας στα 14,39 ευρώ (υψηλό 14,57 ευρώ) και με την κεφαλαιοποίηση στα 5,07 δις. ευρώ, πίσω από την Coca Cola ΕΕΕ -0,14% 29,46 και τον ΟΤΕ με 8,37 και 7,2 δις. ευρώ αντίστοιχα.

    Σημαντική κρίνεται η είσοδος νέων κεφαλαίων, αλλά και Ελλήνων επενδυτών εν αναμονή των απανωτών αποκοπών σε μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου.

    Στις 18/7 αποκόπτεται το δικαίωμα στο μέρισμα 0,50 ευρώ και στις 29/7 το δικαίωμα στην επιστροφή μετρητών 0,90 ευρώ, ενώ είχαν διατεθεί και 10 λεπτά νωρίτερα το 2022, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος του προς διανομή κεφαλαίου στο 1,50 ευρώ και την συνολική απόδοση σε 10%, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές.

    Οι χρηματιστηριακές στις αναλύσεις τους βλέπουν απογείωση για το EBITDA φέτος πάνω από τα 715 εκατ. ευρώ και πάνω από τα 750 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2023.

    Τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) για το α’ τρίμηνο του 2022 ανήλθαν στα 457,2 εκατ. ευρώ (+162,5% ετησίως).

    Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 168,8 εκατ. ευρώ (+175,2% σε ετήσια βάση), με τα καθαρά κέρδη τριμήνου να φτάνουν τα 88,3 εκατ. ευρώ.

    Η ισχυρή συνεισφορά του retail δικτύου και η συνεχιζόμενη δυναμική των online δραστηριοτήτων ήταν το κύριο όχημα για την ανάπτυξη των οικονομικών μεγεθών του ΟΠAΠ στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

    Διαβάστε επίσης

    Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

    Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Πράσινο φως για το νέο ναυτιλιακό ομόλογο της CPLP Shipping του Βαγγέλη Μαρινάκη



    ΣΧΟΛΙΑ