• ΑΓΟΡΕΣ

    Ομόλογα vs μετοχών: Πώς βλέπει η Citi να διαμορφώνονται οι αποδόσεις

    Citi: Βλέπει αύξηση αποδόσεων στα ομόλογα, υποβαθμίζει τις τεχνολογικές μετοχές


    Οι αποδόσεις των αμερικανικών μετοχών μπορεί να υποστούν πλήγμα καθώς η οικονομική ανάπτυξη και μια πιθανή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα οδηγήσουν σε αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι στρατηγικής της Citigroup.

    Η Citi υποβάθμισε την Τετάρτη τη σύστασή της για το αμερικανικό χρηματιστήριο σε «neutral» από «overweight», λόγω της κυριαρχίας των ευάλωτων στην αύξηση των επιτοκίων τεχνολογικών εταιρειών στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά. Το πρόσφατο ράλι της ζήτησης για τα ομόλογα του Δημοσίου (ΣτΜ: που έφερε και την υποχώρηση των αποδόσεών τους) θα είναι προσωρινό, αφού η ενίσχυση των μακροοικονομικών μεγεθών θα οδηγήσει την απόδοση του 10ετούς τίτλου στο 2% με τον ερχομό του 2022, σύμφωνα με τον Robert Buckland και τους συναδέλφους του.

    Η ζήτηση για ομόλογα ανακάμπτει τους τελευταίους μήνες, πιέζοντας την απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού Δημοσίου στο 1,18% εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων της Covid-19 και ανησυχίας ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας δεν είναι τόσο ισχυρή όσο αναμενόταν. Με τον δείκτη S&P 500 να διαπραγματεύεται σε υψηλά ρεκόρ, μια πιθανή νέα άνοδος των αποδόσεων θα μπορούσε να κάνει το χρηματιστήριο, ιδίως τις μετοχές ανάπτυξης, ευάλωτο σε πιθανά selloff.

    «Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά είναι πιο ευάλωτη στην αύξηση των πραγματικών αποδόσεων λόγω της μεγάλης στάθμισης που έχουν οι μετοχές ανάπτυξης», ανέφεραν σε σημείωμά τους οι υπεύθυνοι στρατηγικής της Citi. Ταυτόχρονα, όμως, η Citi λέει ότι η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων είναι απίθανο να αποβεί «μοιραία» για τις μετοχές επειδή τα ισχυρά αποτελέσματα κερδοφορίας στην αρχή του κύκλου είναι υποστηρικτικά για το κλίμα που επικρατεί στην αγορά απέναντι στο ρίσκο.

    Οι υπεύθυνοι στρατηγικής αναμένουν ότι οι δύο αυτοί παράγοντες θα ακυρώσουν ο ένας τον άλλο κατά τους επόμενους 12 μήνες, προβλέποντας στάσιμες αποδόσεις για τον παγκόσμιο δείκτη MSCI έως τα μέσα του 2022.

    Overweight για το ιαπωνικό και το βρετανικό χρηματιστήριο

    Η Citi αναβάθμισε τις ιαπωνικές μετοχές σε overweight, επικαλούμενη τις φθηνές αποτιμήσεις και την ευαισθησία τους στην παγκόσμια κυκλική ανάκαμψη.

    Διατήρησε επίσης τη σύσταση overweight για τις βρετανικές μετοχές, λόγω της θετικής συσχέτισής τους με τις υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων.

    Από τους επιμέρους χρηματιστηριακούς κλάδους, τράπεζες και ύλες θα επωφεληθούν από την αύξηση του κόστους δανεισμού, λένε οι υπεύθυνοι στρατηγικής.

    Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, το 10ετές επιτόκιο του αμερικανικού Δημοσίου θα αυξηθεί σε περίπου 1,8% μέχρι το τέλος του 2021.

    Οι «αρκούδες» της Citi επικαλούνται τεχνικούς παράγοντες πίσω από την πρόσφατη υποχώρηση των αποδόσεων, όπως το κλείσιμο short θέσεων και η δυναμική της προσφοράς, με την πορεία προς το 2% να ξαναρχίζει πιθανότατα σύντομα.



    ΣΧΟΛΙΑ