• ΑΓΟΡΕΣ

    VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων – Οι κινήσεις της εβδομάδας


    Το Mononews σε αποκλειστική συνεργασία με τη VesselsValue, τη διεθνώς αναγνωρισμένη πλατφόρμα δεδομένων που προσδιορίζει τις δίκαιες αποτιμήσεις των πλοίων, παρουσιάζει κάθε εβδομάδα πώς διαμορφώνονται οι τιμές πώλησης στη ναυτιλιακή αγορά, σε συνδυασμό με τις πιο σημαντικές αγοραπωλησίες πλοίων.

    Tankers

    Οι αξίες των δεξαμενόπλοιων παρέμειναν σταθερές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, εκτός από τα tankers τύπου MR, οι αξίες των οποίων ενισχύθηκαν.

    H σημαντικότερη κίνηση που καταγράφηκε ήταν η πώληση του tanker Ratna Shalini (χωρητικότητας 105.800-dwt και κατασκευής 2010, στα ναυπηγεία Hyundai Heavy Industries) στη ναυτιλιακή TMS Tankers, για το ποσό των 25 εκατ. δολαρίων, έναντι 24,73 εκατ. δολάρια που ήταν η τιμή της VesselsValue.

    Οι αξίες των σύγχρονων MRs ενισχύθηκαν λόγω της πώλησης των tankers Nisida και Miseno (αμφότερα χωρητικότητας 50.800-dwt και κατασκευής 2012, στα ναυπηγεία STX Offshore), τα οποία πουλήθηκαν στη ναυτιλιακή Navigare για 48 εκατ. δολάρια, έναντι 46,03 που προσδιόριζε την αξία τους η VesselsValue.

    VesselsValue

    Bulkers

    Όλες οι αξίες των φορτηγών πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου διατηρήθηκαν σταθερές εκτός των bulkers τύπου supramax και handysize, των οποίων και ενισχύθηκαν. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν πολλές αγοραπωλησίες στην κατηγορία των panamaxes.

    Οι σημαντικότερες κινήσεις που καταγράφηκαν ήταν οι ακόλουθες:

    • Το bulker τύπου capesize Yuritamou (χωρητικότητας 180.200-dwt και κατασκευής 2007, στα ναυπηγεία Imabari) πουλήθηκε για 23,9 εκατ. δολάρια στον όμιλο Tsakos Group
    • Η ναυτιλιακή Diana Shipping εξαγόρασε τα bulkers τύπου post-panamax Soya May και Grain May (χωρητικότητας 87.100-dwt και 80.000-dwt αντίστοιχα και κατασκευής 2013, στα ναυπηγεία Hudong Zhonghua) για το ποσό των 40,4 εκατ. δολαρίων
    • Το bulker τύπου supramax Four Kitakmi (χωρητικότητας 55.500-dwt και κατασκευής 2004, στα ναυπηγεία Mitsui Tamano) πουλήθηκε από τη ναυτιλιακή Doun Kisen για 14,9 εκατ. δολάρια, έναντι 12,47 εκατ. δολάρια που ήταν η τιμή της VesselsValue. Η εν λόγω αγοραπωλησία οδήγησε στην ενίσχυση των αξιών για τα μεταχειρισμένα supramaxes
    • Η ναυτιλιακή Daiichi Chuo πούλησε το bulker τύπου handysize Ocean Hawk (χωρητικότητας 37.100-dwt και κατασκευής 2011, στα ναυπηγεία Hyundai Mipo) για το ποσό των 11,8 εκατ. δολαρίων, ενώ ο όμιλος CSL εξαγόρασε το bulker τύπου handysize Cape Knox (χωρητικότητας 28.400-dwt και κατασκευής 2006, στα ναυπηγεία  Shimanami) για 7,4 εκατ. δολάρια, έναντι 6,82 εκατ. δολάρια που προσδιόριζε την αξία του η VesselsValue. Οι δυο αυτές αγοραπωλησίες οδήγησαν στην ενίσχυση των αξιών των μεταχειρισμένων handysizes

    Containers

    Όλες οι αξίες των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων ακολούθησαν ανοδική πορεία κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Η πιο σημαντική κίνηση που καταγράφηκε ήταν η εξαγορά των 14 containerships τύπου panamax της ναυτιλιακής Rickmers Maritime στη ναυτιλιακή Navios Maritime Partners LP για το συνολικό ποσό των 113 εκατ. δολαρίων. Τα πέντε μεγαλύτερα εξ αυτών, έχουν ναυλοσύμφωνα εν ισχύ με την εταιρεία O.S.K. Lines.

    Scrap

    Οι τιμές των διαλύσεων ενισχύθηκαν αμυδρά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

    Tι είναι οι δείκτες της VV

    Η VesselsValue διαθέτει μία πλούσια βάση δεδομένων και προσδιορίζει την τιμή αγοράς κάθε πλοίου, υπολογίζοντας την αξία του με βάση τη χωρητικότητά του για κάθε έτος κατασκευής του. Στη συνέχεια, προκύπτει ο μέσος όρος από τα στοιχεία αυτά και διαμορφώνεται ο δείκτης του κλάδου.

    Ο σκοπός των δεικτών της VV είναι να αποτυπώσουν τη γενική εικόνα των αγοραπωλησιών πλοίων στην παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά.



    ΣΧΟΛΙΑ