• ΑΓΟΡΕΣ

    VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων – Οι κινήσεις της εβδομάδας

    • VesselsValue
    VesselsValue


    Το Mononews σε αποκλειστική συνεργασία με τη VesselsValue, τη διεθνώς αναγνωρισμένη πλατφόρμα δεδομένων που προσδιορίζει τις δίκαιες αποτιμήσεις των πλοίων, παρουσιάζει κάθε εβδομάδα πώς διαμορφώνονται οι τιμές πώλησης στη ναυτιλιακή αγορά, σε συνδυασμό με τις πιο σημαντικές αγοραπωλησίες πλοίων.

    Tankers

    Οι αξίες των δεξαμενόπλοιων παρέμειναν σταθερές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Δεν καταγράφηκε κάποια σημαντική κίνηση.

    Bulkers

    VesselsValue

    Οι αξίες των φορτηγών πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου διατηρήθηκαν σχετικά σταθερές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε.

    Οι σημαντικότερες κινήσεις που καταγράφηκαν ήταν οι ακόλουθες:

    • Η πώληση του bulker τύπου capesize Mount Meru (χωρητικότητας 179.100-dwt και κατασκευής 2009 στα ναυπηγεία Hyundai Heavy Industries) για το ποσό των 28,2 εκατ. δολαρίων, οδήγησε σε ενίσχυση των αξιών.
    • Το bulker τύπου panamax United Galaxy (χωρητικότητας 82.100-dwt και κατασκευής 2012 στα ναυπηγεία Tsuneishi Zosen) πουλήθηκε για το ποσό των 20,5 εκατ. δολαρίων, έναντι 21,15 εκατ. δολαρίων που ήταν η τιμή της VesselsValue.

    Οι αξίες των bulkers τύπου supramax ενισχύθηκαν αυτή την εβδομάδα, γεγονός που αποτυπώθηκε στην πώληση των αδελφών πλοίων JS Bandol και JS Pomerol (αμφότερα χωρητικότητας 58.000-dwt και κατασκευής 2010 και 2011 στα ναυπηγεία Dayang Shipbuilding Co.) για το συνολικό ποσό των 24 εκατ. δολαρίων, έναντι 23,56 εκατ. δολαρίων που ήταν η τιμή της VesselsValue.

    Containers

    Όλες οι αξίες των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων παρέμειναν σταθερές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

    Η πιο σημαντική κίνηση που καταγράφηκε ήταν η πώληση του containership τύπου panamax Rio Charleston (χωρητικότητας 4.300-teu και κατασκευής 2008 στα ναυπηγεία Hyundai Samho Heavy Industries) για το ποσό των 10,6 εκατ. δολαρίων.

    Scrap

    Οι τιμές των διαλύσεων παρέμειναν αμετάβλητες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

    Tι είναι οι δείκτες της VV

    Η VesselsValue διαθέτει μία πλούσια βάση δεδομένων και προσδιορίζει την τιμή αγοράς κάθε πλοίου, υπολογίζοντας την αξία του με βάση τη χωρητικότητά του για κάθε έτος κατασκευής του. Στη συνέχεια, προκύπτει ο μέσος όρος από τα στοιχεία αυτά και διαμορφώνεται ο δείκτης του κλάδου.

    Ο σκοπός των δεικτών της VV είναι να αποτυπώσουν τη γενική εικόνα των αγοραπωλησιών πλοίων στην παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά.



    ΣΧΟΛΙΑ