• ΑΓΟΡΕΣ

    VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων – Οι κινήσεις της εβδομάδας


    Το Mononews σε αποκλειστική συνεργασία με τη VesselsValue, τη διεθνώς αναγνωρισμένη πλατφόρμα δεδομένων που προσδιορίζει τις δίκαιες αποτιμήσεις των πλοίων, παρουσιάζει κάθε εβδομάδα πώς διαμορφώνονται οι τιμές πώλησης στη ναυτιλιακή αγορά, σε συνδυασμό με τις πιο σημαντικές αγοραπωλησίες πλοίων.

    Tankers

    VesselsValue

    Οι αξίες των σύγχρονων δεξαμενόπλοιων μεταφοράς αργού πετρελαίου τύπου VLCC ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε, ενώ παράλληλα, οι αξίες στις περισσότερες κατηγορίες παρέμειναν σταθερές. Οι πιο σημαντικές κινήσεις που καταγράφηκαν ήταν οι ακόλουθες:

    • Οριστικοποιήθηκε η πώληση των tankers τύπου VLCC Gener8 Noble & Gener8 Theseus (αμφότερα χωρητικότητας 320.000-dwt και κατασκευής 2016, στα ναυπηγεία Hyundai Samho Heavy Industries), στην τιμή των 81 εκατ. δολαρίων έκαστο. Η κίνηση αυτή οδήγησε τις τιμές να κινηθούν ανοδικά.
    • Η πώληση του tanker τύπου suezmax Gener8 Orion (χωρητικότητας 160.300-dwt και κατασκευής 2002, στα ναυπηγεία της Samsung) για το ποσό των 13,3 εκατ. δολαρίων, έναντι 14,53 εκατ. δολ. που προσδιόριζε την αξία του η VesselsValue.
    • Τα tankers τύπου MR2 STI Sapphire & STI Emerald (αμφότερα χωρητικότητας 52.000-dwt και κατασκευής 2013, στα ναυπηγεία Hyundai Mipo Dockyard) πουλήθηκαν για το συνολικό ποσό των 56,4 εκατ. δολαρίων.

    Bulkers

    Όλες οι αξίες των φορτηγών πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου παρέμειναν σταθερές. Οι πιο σημαντικές αγοραπωλησίες της εβδομάδας ήταν οι εξής:

    • Το bulker τύπου panamax Fu Min (χωρητικότητας 72.400-dwt και κατασκευής 1997, στα ναυπηγεία Sasebo Heavy Industries) πουλήθηκε από την COSCOCS Bulk Shipping για το ποσό των 5,2 εκατ. δολαρίων.
    • Η ναυτιλιακή United Shipping Lines εξαγόρασε το bulker τύπου supramax Marjatta P (χωρητικότητας 56.000-dwt και κατασκευής 2006, στα ναυπηγεία Mitsui Ichihara) για 11,95 εκατ. δολάρια.

    Containers

    Οι τιμές των σύγχρονων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων ενισχύθηκαν ελαφρά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ εκείνες των παλαιότερης κατασκευής πλοίων παρέμειναν σταθερές. Οι πιο σημαντικές κινήσεις που καταγράφηκαν ήταν οι ακόλουθες:

    • Το containership τύπου handysize Sunshine Bandama (χωρητικότητας 1.700-teu και κατασκευής 2007, στα ναυπηγεία Imabari) πουλήθηκε για 5,3 εκατ. δολάρια, έναντι 4,86 εκατ. δολ. που ήταν η τιμή της VesselsValue.
    • Το containership τύπου feedermax Mare Frio (χωρητικότητας 1.200-teu και κατασκευής 2003, στα ναυπηγεία P+S Werften) πουλήθηκε από τη Marenave Schiffahrts AG για το ποσό των 5,3 εκατ. δολαρίων.

    Scrap

    Οι τιμές των διαλύσεων υποχώρησαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε.

    Tι είναι οι δείκτες της VV

    Η VesselsValue διαθέτει μία πλούσια βάση δεδομένων και προσδιορίζει την τιμή αγοράς κάθε πλοίου, υπολογίζοντας την αξία του με βάση τη χωρητικότητά του για κάθε έτος κατασκευής του. Στη συνέχεια, προκύπτει ο μέσος όρος από τα στοιχεία αυτά και διαμορφώνεται ο δείκτης του κλάδου.

    Ο σκοπός των δεικτών της VV είναι να αποτυπώσουν τη γενική εικόνα των αγοραπωλησιών πλοίων στην παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά.



    ΣΧΟΛΙΑ