• ΑΓΟΡΕΣ

    Η ΔΕΗ διαταράσσει τις ισορροπίες του ΧΑ


    Εν αναμονή βρίσκεται και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), με πρωταγωνίστρια την ΔΕΗ λόγω των νέων προβλημάτων που έχουν προκύψει στο Αμύνταιο. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,04% στις 782 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 20 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με αναλύσεις, το ξεκίνημα αυτής της εβδομάδας, ενδέχεται να είναι το έναυσμα για την βραχυπρόθεσμη πορεία του γενικού δείκτη. Στο στόχαστρο βρίσκεται το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης και το να λάβει η Ελλάδα τη δόση με σκοπό να καλυφθούν οι υποχρεώσεις. Αυτό το σενάριο ωστόσο έχει «καταδικαστεί», με την αγορά να μην περιμένει κάποια άλλη απόφαση για το χρέος ή για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ΕΚΤ.

    Η αγορά συνεχίζει τη συσσώρευση καθώς δεν έχει νέα στοιχεία τουλάχιστον σε τεχνικό επίπεδο. Τα βλέμματα λοιπόν είναι και πάλι στραμμένα προς το ελληνικό ζήτημα, ενόψει του Eurogroup της Πέμπτης και των διεργασιών που συντελούνται στο παρασκήνιο. Το τοπίο αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, παραμένει θολό.

    Έτσι, χωρίς νέα στοιχεία, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι το -7,46% της ΔΕΗ, η οποία μετρά τις πληγές της από τη μεγάλη κατολίσθηση στο ορυχείο του Αμύνταιου στη Φλώρινα το Σάββατο το πρωί. Η οικονομική ζημιά για την εταιρεία είναι πολύ μεγάλη και μόνο η αξία του κοιτάσματος λιγνίτη που πιθανόν να μην μπορεί πλέον να εξορυχθεί εκτιμάται στα 400 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογίζεται ο κατεστραμμένος εξοπλισμός.

    Το υπόλοιπο ταμπλό όμως είναι σχεδόν μοιρασμένο, με τις Ελλάκτωρ, Τιτάν και ΕΕΕ να ακολουθούν τη ΔΕΗ με απώλειες 2%, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε ΜΕΤΚΑ . Ήπια πτωτικά κινούνται οι Folli Follie, Aegean, Βιοχαλκο, Λάμδα, Motor Oil και ΟΛΠ.

    Στον αντίποδα, οι  ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή είναι στο +2%, προσφέροντας στηρίγματα στον γενικό δείκτη, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε Eurobank. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, Σαράντης, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Alpha Bank, Jumbo, Grivalia και Μυτιληναίος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ε. Τσοτσορός: Πώς τα ΕΛΠΕ αναβαθμίζουν τη χώρα διεθνώς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΛΠΕ, ExxonMobil και TOTAL κατέθεσαν αίτηση για έρευνες υδρογονανθράκων σε δύο περιοχές της Κρήτης



    ΣΧΟΛΙΑ