• Shipping Data: Sponsored by Alpha Bulkers & Pantheon Tankers

    VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων

    VesselsValue


    Το Mononews, σε αποκλειστική συνεργασία με τη VesselsValue, τη διεθνώς αναγνωρισμένη πλατφόρμα δεδομένων που προσδιορίζει τις δίκαιες αποτιμήσεις των πλοίων, παρουσιάζει κάθε εβδομάδα πώς διαμορφώνονται οι τιμές πώλησης στη ναυτιλιακή αγορά, σε συνδυασμό με τις πιο σημαντικές αγοραπωλησίες πλοίων.

    Tankers

    VesselsValue

    Η εβδομάδα που πέρασε ήταν σχετικά αδρανής για την αγορά των δεξαμενόπλοιων, με τις αξίες σε όλες τις κατηγορίες να παραμένουν σταθερές καθ’ όλη τη διάρκειά της. Οι πιο σημαντικές κινήσεις που καταγράφηκαν ήταν οι ακόλουθες:

    • Το tanker τύπου VLCC Nichinori (χωρητικότητας 298.400-dwt και κατασκευής 2002, στα ναυπηγεία Hitachi) πουλήθηκε για το ποσό των 21 εκατ. δολαρίων, έναντι 22,6 εκατ. δολ. που προσδιόριζε την αξία του η VesselsValue.
    • To tanker τύπου aframax Gener8 Pericles (χωρητικότητας 105.700-dwt και κατασκευής 2003, στα ναυπηγεία Sumitomo) πουλήθηκε για 10,3 εκατ. δολάρια, έναντι 11,4 εκατ. δολ. που ήταν η τιμή της VV.

    Bulkers

    Και οι αξίες των φορτηγών πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου διατηρήθηκαν σταθερές, με εξαίρεση την άνοδο που παρατηρήθηκε στην αγορά των supramaxes. Οι σημαντικότερες αγοραπωλησίες που παρατηρήθηκαν ήταν οι ακόλουθες:

    • To bulker τύπου capesize True Frontier (χωρητικότητας 179.300-dwt και κατασκευής 2010, στα ναυπηγεία Hyundai Samho) πουλήθηκε για το ποσό των 29,75 εκατ. δολαρίων, έναντι 28,85 εκατ. δολ. που προσδιόριζε την αξία του η VesselsValue.
    • Tα bulkers τύπου ultramax Star Jing και Star Vivian (αμφότερα χωρητικότητας 63.800-dwt και κατασκευής 2013, στα ναυπηγεία Taizhou Kouan) πουλήθηκαν για 29,6 εκατ. δολάρια συνολικά, έναντι 28 εκατ. δολ. που ήταν η τιμή της VV.
    • Το παλαιότερης κατασκευής bulker τύπου supramax Poseidon SW (χωρητικότητας 55.700-dwt και 2008, στα ναυπηγεία Oshima) πουλήθηκε για το ποσό των 13 εκατ. δολαρίων, έναντι 12,68 εκατ. δολ. που προσδιόριζε την αξία του η VesselsValue.

    Containers

    Οι αξίες των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων επίσης διατηρήθηκαν σταθερές σε τονάζ μεγάλης χωρητικότητας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε, ωστόσο εκείνες σε τονάζ μικρότερης χωρητικότητας ενισχύθηκαν ελαφρώς. Η πιο σημαντική κίνηση που καταγράφηκε ήταν η ακόλουθη:

    • Το containership τύπου sub-panamax Kota Fajar (χωρητικότητας 2.135-teu και κατασκευής 1999, στα ναυπηγεία Minami Nippon) πουλήθηκε για το ποσό των 4,2 εκατ. δολαρίων, έναντι 3,54 εκατ. δολ. που ήταν η τιμή της VesselsValue.

    Scrap

    Οι τιμές των διαλύσεων εξακολούθησαν να κινούνται ανοδικά την εβδομάδα που πέρασε.

    Tι είναι οι δείκτες της VV

    Η VesselsValue διαθέτει μία πλούσια βάση δεδομένων και προσδιορίζει την τιμή αγοράς κάθε πλοίου, υπολογίζοντας την αξία του με βάση τη χωρητικότητά του για κάθε έτος κατασκευής του.

    Στη συνέχεια, προκύπτει ο μέσος όρος από τα στοιχεία αυτά και διαμορφώνεται ο δείκτης του κλάδου. Ο σκοπός των δεικτών της VV είναι να αποτυπώσουν τη γενική εικόνα των αγοραπωλησιών πλοίων στην παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 8ο Ναυτιλιακό Συνέδριο Ύδρας – Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χ. Βαφειάς: Γιατί η Drewry αναβαθμίζει τη μετοχή της StealthGas σε «ελκυστική»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Γιώργος Πατέρας στο Mononews: Οι συντεχνίες εμποδίζουν την πρόσληψη περισσότερων Ελλήνων ναυτικών στα πλοία



    ΣΧΟΛΙΑ