• Shipping Data: Sponsored by Alpha Bulkers & Pantheon Tankers

    VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων


    Το Mononews σε αποκλειστική συνεργασία με τη VesselsValue, τη διεθνώς αναγνωρισμένη πλατφόρμα δεδομένων που προσδιορίζει τις δίκαιες αποτιμήσεις των πλοίων, παρουσιάζει κάθε εβδομάδα πώς διαμορφώνονται οι τιμές πώλησης στη ναυτιλιακή αγορά, σε συνδυασμό με τις πιο σημαντικές αγοραπωλησίες πλοίων.

    Tankers

    VesselsValue

    Όλες οι αξίες των δεξαμενόπλοιων παρέμειναν σταθερές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε. Οι πιο σημαντικές κινήσεις που καταγράφηκαν ήταν οι ακόλουθες:

    • To tanker τύπου VLCC Taizan (χωρητικότητας 300.000-dwt και κατασκευής 2002 στα ναυπηγεία NKK) πουλήθηκε στη ναυτιλιακή Dynacom Tankers Management για το ποσό των 15 εκατ. δολαρίων. Το πλοίο απαιτεί άμεσο δεξαμενισμό και επισκευές στις δεξαμενές έρματος.
    • Το tanker τύπου MR2 Nord Independence (χωρητικότητας 48.000-dwt και κατασκευής 2010, στα ναυπηγεία Iwagi Zosen) πουλήθηκε για 18 εκατ. δολάρια.

    Bulkers

    Οι αξίες των περισσότερων κατηγοριών φορτηγών πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου παρέμειναν σταθερές την εβδομάδα που πέρασε, ωστόσο, στα supramaxes παρατηρήθηκε μικρή υποχώρηση. Οι σημαντικότερες αγοραπωλησίες που παρατηρήθηκαν ήταν οι ακόλουθες:

    • Το bulker τύπου supramax Ocean Symphony (χωρητικότητας 58.100-dwt και κατασκευής 2012, στα ναυπηγεία Tsuneishi Cebu) πουλήθηκε για το ποσό των 15,2 εκατ. δολαρίων, έναντι 16,3 εκατ. δολ. που ήταν η τιμή της VesselsValue.
    • To bulker τύπου supramax Privmed (χωρητικότητας 57.000-dwt και κατασκευής 2010, στα ναυπηγεία COSCO Zhoushan) πουλήθηκε για 9,8 εκατ. δολάρια, έναντι 12,5 εκατ. δολ. που προσδιόριζε την αξία του η VV.

    Containers

    Παρατηρήθηκε έντονο ενδιαφέρον για πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων τύπου post-panamax κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών -ειδικά για μεγάλου μεγέθους τονάζ- γεγονός που ώθησε προς τα πάνω τις αξίες. Ωστόσο, στα μικρότερα πλοία οι αξίες παρέμειναν σταθερές.

    Η πιο σημαντική κίνηση ήταν η απόκτηση των containerships MSC Roma & MSC Lisbon (αμφότερα χωρητικότητας 9.784-teu και κατασκευής 2006 και 2007 αντίστοιχα, στα ναυπηγεία Samsung) από τη ναυτιλιακή Tufton Oceanic για το ποσό των 40 εκατ. δολαρίων συνολικά.

    Scrap

    Οι τιμές των διαλύσεων ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

    Tι είναι οι δείκτες της VV

    Η VesselsValue διαθέτει μία πλούσια βάση δεδομένων και προσδιορίζει την τιμή αγοράς κάθε πλοίου, υπολογίζοντας την αξία του με βάση τη χωρητικότητά του για κάθε έτος κατασκευής του.

    Στη συνέχεια, προκύπτει ο μέσος όρος από τα στοιχεία αυτά και διαμορφώνεται ο δείκτης του κλάδου.

    Ο σκοπός των δεικτών της VV είναι να αποτυπώσουν τη γενική εικόνα των αγοραπωλησιών πλοίων στην παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Συμεών Παληός: Πώς τα «βρήκε» με την RBS

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέες δικαστικές περιπέτειες για τον Γ. Οικονόμου και την DryShips

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι δείχνουν οι δείκτες για τη ναυλαγορά ξηρού φορτίου



    ΣΧΟΛΙΑ