• Shipping Data: Sponsored by Alpha Bulkers & Pantheon Tankers

    VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων


    Το Mononews σε αποκλειστική συνεργασία με τη VesselsValue, τη διεθνώς αναγνωρισμένη πλατφόρμα δεδομένων που προσδιορίζει τις δίκαιες αποτιμήσεις των πλοίων, παρουσιάζει κάθε εβδομάδα πώς διαμορφώνονται οι τιμές πώλησης στη ναυτιλιακή αγορά, σε συνδυασμό με τις πιο σημαντικές αγοραπωλησίες πλοίων.

    Tankers

    VesselsValue

    Όλες οι αξίες των δεξαμενόπλοιων παρέμειναν σταθερές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε. Οι πιο σημαντικές κινήσεις που καταγράφηκαν ήταν οι ακόλουθες:

    • Παρά το γεγονός ότι η δραστηριότητα στην αγορά των πλοίων τύπου VLCC παρέμεινε χαλαρή, τα δύο tankers τύπου suezmax Dong A Capella & Dong A Spica (αμφότερα χωρητικότητας 157.500-dwt και κατασκευής 2017, στα ναυπηγεία New Times Shipbuilding) πουλήθηκαν για το ποσό των 102 εκατ. δολαρίων συνολικά.
    • Δύο tankers τύπου MR2, τα Orient Emerald & Orient Ruby (αμφότερα χωρητικότητας 50.400-dwt και κατασκευής 2005, στα ναυπηγεία SLS) πουλήθηκαν για 21 εκατ. δολάρια συνολικά στην Avin International.
    • Το tanker τύπου MR1 Maersk Rapier (χωρητικότητας 35.000-dwt και κατασκευής 2000, στα ναυπηγεία CSSC OME) πουλήθηκε για το ποσό των 6,5 εκατ. δολαρίων, έναντι 6,13 εκατ. δολ. που ήταν η τιμή της VesselsValue, διατηρώντας τις αξίες στα ίδια επίπεδα.

    Bulkers

    Οι αξίες των φορτηγών πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου παρέμειναν επίσης σταθερές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Οι σημαντικότερες αγοραπωλησίες που παρατηρήθηκαν ήταν οι ακόλουθες:

    • Το bulker τύπου capesize Golden Opus (χωρητικότητας 180.700-dwt και κατασκευής 2010, στα ναυπηγεία STX Offshore) πουλήθηκε για το ποσό των 28,85 εκατ. δολαρίων, έναντι 27,57 εκατ. δολ. που ήταν η τιμή της VesselsValue.
    • Το bulker τύπου panamax Ocean Phoenix I (χωρητικότητας 82.500-dwt και κατασκευής 2007, στα ναυπηγεία Tadotsu Tsuneishi) πουλήθηκε για 13,5 εκατ. δολάρια, έναντι 13,91 εκατ. δολ. που προσδιόριζε την αξία του η VV, συμφωνία που διατήρησε σταθερές τις αξίες των panamaxes.
    • Το bulker τύπου supramax Precious Wind (χωρητικότητας 52.600-dwt και κατασκευής 2001, στα ναυπηγεία Shin Kurushima Ujina) πουλήθηκε για το ποσό των 6,6 εκατ. δολαρίων, έναντι 6,29 εκατ. δολ. που ήταν η τιμή της VesselsValue, διατηρώντας στα ίδια επίπεδα τις αξίες.
    • Το bulker τύπου handymax Astra (χωρητικότητας 48.800-dwt και κατασκευής 2004, στα ναυπηγεία IHI) πουλήθηκε για 8 εκατ. δολάρια, έναντι 7,86 εκατ. δολ. που προσδιόριζε την αξία του η VV.

    Containers

    Δεν έλαβαν χώρα αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε. Παρόλα αυτά, οι τιμές στις χρονοναυλώσεις υποχώρησαν ελαφρώς, γεγονός που οδήγησε σε μέτρια πτώση τις αξίες.

    Scrap

    Οι τιμές των διαλύσεων υποχώρησαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

    Tι είναι οι δείκτες της VV

    Η VesselsValue διαθέτει μία πλούσια βάση δεδομένων και προσδιορίζει την τιμή αγοράς κάθε πλοίου, υπολογίζοντας την αξία του με βάση τη χωρητικότητά του για κάθε έτος κατασκευής του.

    Στη συνέχεια, προκύπτει ο μέσος όρος από τα στοιχεία αυτά και διαμορφώνεται ο δείκτης του κλάδου.

    Ο σκοπός των δεικτών της VV είναι να αποτυπώσουν τη γενική εικόνα των αγοραπωλησιών πλοίων στην παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: SHIPPING FOCUS: Το νέο στοίχημα του John Fredriksen

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φρίξος Παπαχρηστίδης (Hellespont): «Σκοτώνει» για 40 εκατ. δολ. τα πλοία του

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι δείχνουν οι δείκτες για τη ναυλαγορά – Ποιες κατηγορίες ξεχώρισαν



    ΣΧΟΛΙΑ