• Shipping Data: Sponsored by Alpha Bulkers & Pantheon Tankers

    VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων

    • VesselsValue
    VesselsValue


    Το Mononews σε αποκλειστική συνεργασία με τη VesselsValue, τη διεθνώς αναγνωρισμένη πλατφόρμα δεδομένων που προσδιορίζει τις δίκαιες αποτιμήσεις των πλοίων, παρουσιάζει κάθε εβδομάδα πώς διαμορφώνονται οι τιμές πώλησης στη ναυτιλιακή αγορά, σε συνδυασμό με τις πιο σημαντικές αγοραπωλησίες πλοίων.

    Tankers

    VesselsValue

    Οι περισσότερες αξίες των δεξαμενόπλοιων παρέμειναν σταθερές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε, ωστόσο, στα aframaxes και τα LR1s ενισχύθηκαν. Οι πιο σημαντικές κινήσεις που καταγράφηκαν ήταν οι ακόλουθες:

    • Το tanker τύπου aframax Phoenix Light (χωρητικότητας 105.600-dwt και κατασκευής 2009, στα ναυπηγεία Hyundai Heavy Industries) πουλήθηκε στη ναυτιλιακή Great Eastern Shipping για το ποσό των 23,3 εκατ. δολαρίων, έναντι 21,6 εκατ. δολ. που προσδιόριζε την αξία του η VesselsValue. Πρόκειται για συμφωνία που ώθησε ανοδικά τις αξίες των aframaxes.
    • Τα tankers τύπου MR Atlantic Falcon & Atlantic Guard (αμφότερα χωρητικότητας 50.000-dwt και κατασκευής 2017, στα ναυπηγεία Hyundai Mipo) πουλήθηκαν για 65 εκατ. δολάρια, έναντι 64,8 εκατ. δολ. που ήταν η τιμή της VV, μια συμφωνία που διατήρησε σταθερές τις αξίες.

    Bulkers

    Οι αξίες των φορτηγών πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου τύπου capesize ενισχύθηκαν την εβδομάδα που πέρασε, ενώ στις υπόλοιπες κατηγορίες παρέμειναν σταθερές. Οι σημαντικότερες αγοραπωλησίες που παρατηρήθηκαν ήταν οι ακόλουθες:

    • Το bulker τύπου capesize Asterix (χωρητικότητας 179.400-dwt και κατασκευής 2010, στα ναυπηγεία Hyundai Heavy Industries) πουλήθηκε για το ποσό των 29,5 εκατ. δολαρίων, έναντι 27,5 εκατ. δολ. που προσδιόριζε την αξία του η VesselsValue. Πρόκειται για μια αγοραπωλησία, η οποία ενίσχυσε τις αξίες των capesizes.
    • Το bulker τύπου panamax BC United World (χωρητικότητας 82.000-dwt και κατασκευής 2013, στα ναυπηγεία Imabari) πουλήθηκε στη JP Morgan για 21,5 εκατ. δολάρια, έναντι 21,6 εκατ. δολ. που ήταν η τιμή της VV, μια αγοραπωλησία που διατήρησε σταθερές τις αξίες.
    • Οι αξίες των παλαιότερης κατασκευής bulkers τύπου supramax ενισχύθηκαν την εβδομάδα που πέρασε. Η σημαντικότερη κίνηση ήταν η πώληση του open-hatch bulker Capetan Vassilis (χωρητικότητας 51.200-dwt και κατασκευής 2003, στα ναυπηγεία New Century) για το ποσό των 6,9 εκατ. δολαρίων, έναντι 5 εκατ. δολ. που προσδιόριζε την αξία του η VesselsValue.

    Containers

    Οι αξίες των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

    • Η πιο σημαντική κίνηση που καταγράφηκε ήταν η πώληση των τεσσάρων containerships τύπου panamax της Seaspan Corporation -των Seaspan Kenya, Seaspan Alps, Seaspan Grouse & Seaspan Mourne (όλα χωρητικότητας 4.275-teu και κατασκευής 2009-2010, στα ναυπηγεία Samsung)- για το ποσό των 38,8 εκατ. δολαρίων, έναντι 37,9 εκατ. δολ. που ήταν η τιμή της VV.

    Scrap

    Οι τιμές των διαλύσεων ενισχύθηκαν οριακά αυτή την εβδομάδα.

    Tι είναι οι δείκτες της VV

    Η VesselsValue διαθέτει μία πλούσια βάση δεδομένων και προσδιορίζει την τιμή αγοράς κάθε πλοίου, υπολογίζοντας την αξία του με βάση τη χωρητικότητά του για κάθε έτος κατασκευής του.

    Στη συνέχεια, προκύπτει ο μέσος όρος από τα στοιχεία αυτά και διαμορφώνεται ο δείκτης του κλάδου.

    Ο σκοπός των δεικτών της VV είναι να αποτυπώσουν τη γενική εικόνα των αγοραπωλησιών πλοίων στην παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ABN Amro: Εντυπωσιακά κέρδη 938 εκατ. αλλά υψηλές οι προβλέψεις για τα ναυτιλιακά δάνεια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Π. Παππάς: Μειωμένες ζημίες για την Star Bulk στο β’ τρίμηνο του 2017

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι δείχνουν οι δείκτες για τη ναυλαγορά ξηρού φορτίου



    ΣΧΟΛΙΑ