• ΑΓΟΡΕΣ

    Νέο κρας τεστ για τα ομόλογα – Πληθωρισμός και εργασία στο ραντάρ επενδυτών

    Jerome Powell, επικεφαλής Fed

    Jerome Powell, επικεφαλής Fed


    Σε τρενάκι του τρόμου αναμένεται να εξελιχθεί η πορεία των αποδόσεων των ομολόγων με τη τελευταία ημέρα της εβδομάδας να επιφυλάσσει εκπλήξεις για traders και επενδυτές.

    Με τον δρόμο μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της Fed την 1η Νοεμβρίου να είναι μακρύς και με αρκετά στοιχεία που μπορούν να επιτείνουν την αστάθεια στην αγορά, τα ομόλογα και οι μετοχές βρίσκονται στο ραντάρ των αναλυτών.

    Τα στοιχεία για τις μισθοδοσίες των ΗΠΑ που αναμένονται σήμερα, θα μπορούσαν να φέρουν έναν ακόμα γύρο υψηλών αποδόσεων στα ομόλογα, ύστερα από τα υψηλά από το 2007 επίπεδα τα οποία τάραξαν τις αγορές, ενώ την επόμενη εβδομάδα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό μπορεί να φέρουν νέο κύμα απογοήτευσης.

    Σε στάση αναμονής για τη Fed

    Το 10ετές ομόλογο αν και έχει υποχωρήσει στο 4,7%, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι το επίπεδο του 5% δεν είναι απίθανό σενάριο, καθώς οι πιέσεις των υψηλών επιτοκίων αρχίζουν να γίνονται αισθητές. Κάποιοι ακόμα πιο απαισιόδοξοι πιστεύουν ότι ακόμα και το 6% θα μπορούσε να είναι ένα ισχυρό σενάριο.

    Η αγορά των ομολόγων παραμένει εύθραυστη ύστερα από το sell off της Τετάρτης, με τα στοιχεία της Πέμπτης για τα επιδόματα ανεργίας (χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών) οδήγησαν σε ήπια αύξηση της απόδοσης του 30ετους ομολόγου.

    Στις προβλέψεις της Fed μία αύξηση είναι ακόμα στο τραπέζι είτε τον Νοέμβριο είτε τον Δεκέμβριο, ενώ στην προηγούμενη συνεδρίαση οι Αμερικανοί τραπεζίτες απογοήτευσαν τους επενδυτές καθώς μείωσαν στο μισό τις μειώσεις μέσα στο 2024, σε μόλις δύο.

    Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι μία ομαλή προσγείωση της παγκόσμιας οικονομίας ύστερα από την περιπέτεια της αλματώδους αύξησης των επιτοκίων μέσα σε 15 μήνες είναι το επικρατέστερο σενάριο, όμως δεν είναι όλοι οι οικονομολόγοι τόσο αισιόδοξοι.

    «Πάνω από ένα χρόνο, υποστηρίζω  ότι οι ΗΠΑ είναι σε θέση να αποφύγουν την ύφεση του 2023, την οποία πολλοί υποστήριζαν επανειλημμένα. Τώρα είμαι λιγότερο σίγουρος για το τι μέλλει γενέσθαι για το 2024, δεδομένου ότι η πρόσφατη άνοδος των επιτοκίων επιτείνει τη διάβρωση της οικονομικής, ανθρώπινης και θεσμικής ανθεκτικότητας», έγραψε ο οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ-Εριάν στους FT.

    Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Fed έχει εκτοξεύσει τα επιτόκια στο εύρος μεταξύ 5,25% και 5,5%, σε υψηλό 22 ετών, παρά τις δύο παύσεις τους προηγούμενους μήνες.

    Αμηχανία στους επενδυτές

    Το ξεπούλημα στην παγκόσμια αγορά ομολόγων υποχώρησε αλλά κράτησε τα ομόλογα σε ιστορικά υψηλά. Οι επενδυτές παραμένουν σε εκνευρισμό σχετικά με τα επόμενα στοιχεία της οικονομίας, ελπίζοντας ότι η Fed θα διατηρήσει την παύση και στην επόμενη συνεδρίαση.

    Τα swaps βλέπουν μέχρι στιγμής 1 στις 4 πιθανότητες για μία ακόμα αύξηση τον Νοέμβριο κατά 25 μονάδες βάσης.

    “Τα στοιχεία της Παρασκευής για τις μισθοδοσίες και ο δείκτης του πληθωρισμού της επόμενης εβδομάδας θα αποφασίσουν αν η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου θα ανέβει στο 5% ή θα πέσει στο 4,5%», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale Kenneth Broux. «Ένας αριθμός θέσεων εργασίας υψηλότερος των προβλέψεων θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ακόμη κύμα αγοράς δολαρίου και πώλησης ομολόγων», πρόσθεσε.

    Διαβάστε επίσης:

    Alpha Bank: 2,78 εκατ. νέες μετοχές από το stock option plan

    Χρηματιστήριο: Oπισθοχώρηση σε τράπεζες και blue chips, σε κρίσιμα τεχνικά σημεία ο δείκτης

    ΗΠΑ: Tα στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας ανεβάζουν τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων

    ──────────────────                           

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε



    ΣΧΟΛΙΑ