• Business

    Renault: Οριστικό τα δάνειο μαμούθ των 5 δισ. ευρώ με κρατική εγγύηση

    • NewsRoom

    Clotilde Delbos, CEO της Renault


    Η Renault ολοκλήρωσε την πιστωτική διευκόλυνση ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ που προήλθε από την γαλλική κυβέρνηση, ενισχύοντας τα οικονομικά της, τα οποία είχαν πληγεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

    Η πιστωτική διευκόλυνση περιλαμβάνει κρατική εγγύηση για έως και 90% του συνολικού δανεισμού, δήλωσε η Renault.

    Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία ηγείται της συμμαχίας Renault –Nissan- Mitsubishi, είχε οικονομικές δυσκολίες και πριν την πανδημία, λόγω των προβλημάτων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κλάδος των κατασκευαστών αυτοκινήτων.

    Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή αυτοκινήτων καλούνται να αντιμετωπίσουν την πτώση των πωλήσεων, που έγινε εμφανής από το 2019, τις υπέρογκες δαπάνες για την ανάπτυξη των νέων, αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, την εξέλιξη της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης, καθώς και τις δυσκολίες στην προσαρμογή των τιμών πώλησης των νέων αυτοκινήτων και των νέων τεχνολογιών, σε επίπεδα που θα προσελκύσουν τους υποψήφιους αγοραστές αυτοκινήτων.

    Η εξίσωση είναι δύσκολη και, γι’ αυτό, πολλές μάρκες παρουσίασαν επιδείνωση των οικονομικών τους στοιχείων, ενώ οι σημαντικοί οικονομικοί τους δείκτες σημείωσαν περαιτέρω ισχυρή πτώση, λόγω της καραντίνας και των περιορισμών στην κυκλοφορία των πολιτών και των οχημάτων.

    Η Renault ανακοίνωσε ότι το δάνειο θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση των απαιτήσεων ρευστότητας της εταιρείας.

    Υπενθυμίζεται ότι το 15% των μετoχών της γαλλικής μάρκας κατέχει το γαλλικό κράτος.

    «Κούρεμα» χιλιάδων θέσεων

    Η εταιρεία, την περασμένη εβδομάδα, παρουσίασε ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, το οποίο προβλέπει περικοπή 15.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων 4.600 θέσεων εργασίας στη Γαλλία, όπου η αυτοκινητοβιομηχανία θα αξιοποιήσει εθελοντικές αποχωρήσεις και προγράμματα συνταξιοδότησης, για να υποστηρίξει τους υπαλλήλους της που θα χάσουν την δουλειά τους.

    Η ανακοίνωση πυροδότησε διαμαρτυρίες σε ορισμένα εργοστάσια στην Γαλλία και η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να μειωθεί ο αριθμός των υπαλλήλων που θα χάσουν την εργασία τους.

    Σημειώνεται, τέλος, ότι οι τράπεζες που συμμετείχαν στη συμφωνία πίστωσης ήταν οι BNP Paribas, Credit Agricole, HSBC France, Natixis και SocGen.



    ΣΧΟΛΙΑ