• ΑΓΟΡΕΣ

    Morgan Stanley: Η προσοχή πλέον στρέφεται στην πιστωτική επέκταση, προτιμητέα επιλογή η Eurobank

    • Contributor

    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank


    Mετα από μια δεκαετία απομόχλευσης, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στο μεταίχμιο της ανάπτυξης των χρηματοδοτήσεων τους με οδηγό τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαικής Ενωσης, επισημαίνει σε έκθεση με τίτλο «η προσοχή στρέφεται στην ανάπτυξη των δανείων» η Morgan Stanley.

    Βλέποντας μετωπικούς ανέμους στο καθαρά έσοδα από τόκους στην Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank λόγω της εξυγίανσης των ισολογισμών από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΝΡΕ), η αμερικανική επενδυτική τράπεζα βλέπει τη Eurobank ως το προτιμητέο ‘play’ στον κλάδο καθώς έχει ελκυστικότερο προφίλ ρίσκου-ανταμοιβής από τις τρεις.

    «Η ανάπτυξη των δανείων βρίσκεται στα πρόθυρα ανοδικής κλίσης. Η Ελλάδα θα είναι από τις πλέον ωφελημένες χώρες από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ με κατανομή 31 δις ευρώ, γύρω στο 19% του ΑΕΠ του 2020, την περίοδο 2021-26 και η πρώτη δόση των 4,0 δις εκταμιεύτηκε ήδη τον Αύγουστο. Εκτιμούμε οτι πρόκειται για πιθανότατο μεταίχμιο ανάπτυξης των δανειοδοτήσεων στην Ελλάδα και προβλέπουμε ρυθμό ανάπτυξης των εξυπηρετούμενων δανείων γύρω στο 5% την περίοδο 2020-24, με οδηγό κυρίως τα επιχειρηματικά δάνεια», αναφέρει η έκθεση.

    Η πρόβλεψη της Morgan Stanley για πιστωτική επέκταση της τάξης των 5,0-8,5 δις ευρώ το 2020-24 είναι συντηρητική σε σχέση με τους στόχους των ελληνικών τραπεζών που την βλέπουν στα 10 δις ευρώ περίπου και, όπως αναφέρει, «καθώς περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη τα επόμενα τρίμηνα, υπάρχει περιθώριο για ανοδική έκπληξη».

    Οσον αφορά στα καθαρά έσοδα από τόκους των ελληνικών τραπεζών, αυτά θα παραμείνουν υπό πίεση εκτιμά ο οίκος.

    Στο πρώτο εξάμηνο περίπου το 7%-25% των εσόδων αυτών είχε να κάνει με μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ΝΡΕ, που σημαίνει πίεση λόγω της εξυγίανσης των ισολογισμών.

    Οι τράπεζες την περίοδο αυτή ωφελούνται από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα TLTRO της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας αντλώντας πόρους με επιτόκιο έως  -1,0%, ωστόσο αυτό το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί να λήξει τον Ιούνιο του 2022 και πιθανότατα θα αυξηθεί το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών το 2023-24.

    Οι μετωπικοί αυτοί άνεμοι θα αντισταθμιστούν μερικώς από την ανάπτυξη των δανειοδοτήσεων.

    «Η Eurobank είναι η προτιμητέα μας επιλογή. Οι ελληνικές τράπεζες προσφέρονται για ένα recovery play το οποίο όμως έρχεται με ρίσκα εκτέλεσης. Αυτό απεικονίζεται στις αποτιμήσεις μας, τιμή προς λογιστική αξία 0,3x – 0,5x με βάση τα προβλεπόμενα κέρδη του 2022. Η Eurobank έχει το θετικότερο προφίλ ρίσκου-ανταμοιβής μεταξύ των τριών τραπεζών και τη μεγαλύτερη πρόοδο στην κάθαρση των ΝΡΕ», αναφέρει η έκθεση.

    Η Μorgan Stanley έχει σύσταση ‘equal weight’ για την Alpha Bank και την Πειραιώς. Στις συγκρίσεις δεν συμπεριλαμβάνεται η Εθνική Τράπεζα.



    ΣΧΟΛΙΑ