• ΑΓΟΡΕΣ

    Μεικτά τα πρόσημα στις Ευρωαγορές – Brexit και FED στο προσκήνιο

    • NewsRoom


    Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Τετάρτη τα βασικά χρηματιστήρια στην Ευρώπη με τους επενδυτές να στρέφουν το βλέμμα τους τόσο στις τρέχουσες εξελίξεις στο θέμα του Brexit όσο και στις αποφάσεις της κεντρικής ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ Federal Reserve για τα επιτόκια.

    Στη Βρετανία δόθηκε το πράσινο φως για πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου με ψήφους 438 υπέρ και 20 κατά. Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η καμπάνια κατά του Brexit «Best for Britain» ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εκτιμάται ότι μπορεί να κερδίσει μία πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων (44 εδρών), εκτός εάν τα κόμματα της αντιπολίτευσης μαζί με τους ψηφοφόρους που υποστηρίζουν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, συνεργαστούν με στρατηγική για να εμποδίσουν μία νίκη του Συντηρητικού κόμματος.

    Ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το θέμα του Brexit Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε πως ο κίνδυνος για μια «άτακτη» έξοδο της Βρετανίας από το μπλοκ είναι ακόμα υπαρκτή, δηλώνοντας επίσης πως αν το βρετανικό κοινοβούλιο δεν καταφέρει να εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης που πέτυχε η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον και οι Βρυξέλλες δεν παραχωρήσουν νέα παράταση, τότε είναι πολύ πιθανή η έξοδος τον Ιανουάριο.

    Εκτός Ευρώπης, πληροφορίες έφεραν την Κίνα να διστάζει να δεχθεί τους όρους του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για σημαντική δέσμευσή της στην αγορά μεγάλων ποσοτήτων αμερικανικών αγροτικών προϊόντων, στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

    Η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «οικονομικό bullying» έπειτα από την πρόθεση της ομοσπονδιακής επιτροπής εποπτείας των τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ να προχωρήσει σε ψηφοφορία τον Νοέμβριο για τον χαρακτηρισμό των κινεζικών «κολοσσών» Huawei και ZTE ως «απειλές κατά της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ».

    Οι αναλυτές ανέμεναν πως η Federal Reserve θα προχωρήσει σε νέα περικοπή των επιτοκίων της σε μια προσπάθεια να θωρακίσει την αμερικανική οικονομία από τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου. Η Fed έχει ήδη μειώσει δύο φορές τα επιτόκια της, κατά 25 μονάδες βάσης την κάθε φορά, ενώ το ίδιο έκανε τελικά και απόψε  οδηγώντας τα επιτόκια της στο 1,5% με 1,75%. 

    Σε αυτό το κλίμα ο δείκτης του Χρηματιστηρίου FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,34% κλείνοντας στις 7.330,78 μονάδες, ενώ ο DAX, που επηρεάστηκε από την κατρακύλα της μετοχής της Deutsche Bank κατά 8%, έκλεισε στις 12.910,23 μονάδες με πτώση 0,23%. Στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε ανοδικά στις 5.765,87 μονάδες και στο +0,45%.

    Στο νότο ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 0,15%, στις 22.646,08 μονάδες ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κινήθηκε ισχυρά πτωτικά κατά 1,23%, στις 9.284,50 μονάδες.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,08%, στις 398,70 μονάδες, με τον Eurostoxx 50 να σημειώνει πτώση 0,05%, στις 3.620,29 μονάδες.



    ΣΧΟΛΙΑ