• ΑΓΟΡΕΣ

    Μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές στην Ευρώπη, με το Brexit στο επίκεντρο


    Με οριακές μεταβολές κινούνται οι αγορές στην Ευρώπη, όσο οι επενδυτές παρακολουθούν τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών χρεογράφων, για ενδείξεις οικονομικής ύφεσης. Την Παρασκευή, τμήμα της καμπύλης των αποδόσεων παρουσίασε αντιστροφή, ύστερα από την υποχώρηση της 10ετίας σε επίπεδα χαμηλότερα του τριμηνιαίου γραμματίου για πρώτη φορά από το 2007. Υπενθυμίζεται ότι το φαινόμενο της αντιστροφής της καμπύλης αποδόσεων, θεωρείται σε γενικές γραμμές ένδειξη επερχόμενης ύφεσης. Σήμερα, η απόδοση της 10ετίας βρίσκεται στο 2,439%, ελαφρώς βελτιωμένη από τα χθεσινά της επίπεδα, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται χαμηλότερα από το 3μηνο γραμμάτιο κατά 2 περίπου μονάδες βάσης.

    Οι υπάρχουσες ανησχίες για το ρυθμό της παγκόσμιας ανάπτυξης έχουν αυξηθεί προσφάτως, με τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύονται να δείχνουν προς επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Τους φόβους αυτούς και την επενδυτική ψυχολογία, επιδείνωσαν απογοητευτικά δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή, αλλά και οι επιφυλακτικές προοπτικές της Fed, την προηγούμενη Τετάρτη.

    Πίσω στην Ευρώπη, το Brexit παραμένει στο επίκεντρο των πολιτικών και οικονομικών αναλυτών, καθώς οι βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισαν το βράδυ της Δευτέρας υπέρ τροπολογίας που θα τους επιτρέψει να συμμετέχουν στον έλεγχο της διαδικασίας της αποχώρησης της χώρας, αποδυναμώνοντας την εξουσία της Πρωθυπουργού Theresa May. Το Κοινοβούλιο θα είναι πλέον σε θέση να διεξάγει τις ψηφοφορίες για εναλλακτικές λύσεις, από ένα δεύτερο δημοψήφισμα, μέχρι την αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Οι Βρυξέλλες δήλωσαν ότι ένα no deal Brexit φαίνεται ολοένα και πιο πιθανό και ότι κινούν τις προετοιμασίες για το ενδεχόμενο.

    Σε άλλες πολιτικές ειδήσεις, ο κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping επισκέφθηκε τη Γαλλία τη Δευτέρα. Οι δύο χώρες υπέγραψαν 15 εμπορικές συμφωνίες, μεταξύ των οποίων μια παραγγελία 300 αεροσκαφών  Airbus, και μια συμφωνία ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για  την κατασκευή αιολικού πάρκου ανοικτής θαλάσσης στην Κίνα, από τη γαλλική εταιρία ηλεκτροδότησης, EDF.

    Στο Παρίσι ο CAC 40 βρίσκεται στο +0,10%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 στο +0,18%, στη Φρανκφούρτη ο DAX στο -0,19% και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ στο -0,11%.



    ΣΧΟΛΙΑ