• Μετοχές

    To μεγάλο ράλι της Alpha Bank και οι αγορές του Capital Group

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Βασίλης Ψάλτης,CEO της Alpha Bank

    Βασίλης Ψάλτης,CEO της Alpha Bank


    Θέμα χρόνου, σύμφωνα με την αγορά, είναι η διάσπαση του 1 ευρώ για τη μετοχή της Alpha, επίπεδα τα οποία έχει να δει από τις 10 Μαρτίου 2020, όταν η πανδημία ενέσκηπτε πάνω και από την Ελλάδα.

    Το +5,69% στην Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 μόνο τυχαίο δεν ήταν, σύμφωνα με τους Έλληνες διαχειριστές που παρακολουθούν τη μετοχή.

    Η εικόνα για την τράπεζα άλλαξε άρδην από την περασμένη εβδομάδα, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της χρήσης του 2020, όταν μπήκε ουσιαστικά τέλος στην υφέρπουσα φημολογία περί αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου. Αναπόφευκτοι οι ψίθυροι όταν έχουν προηγηθεί οι ανακοινώσεις από την Τράπεζα Πειραιώς, ενεργοποιώντας τα αρνητικά αντανακλαστικά της αγοράς, η οποία είναι γνωστό ότι υιοθετεί με ευκολία πάσης φύσεως «τερατολογία».

    Και πάλι όμως, η μετοχή έδειξε αντανακλαστικά από τα χαμηλά δεκαπενθημέρου ανεβάζοντας στροφή από τα 0,89 ευρώ μέχρι τα χθεσινά επίπεδα κλεισίματος, λίγο πριν τα 0,97 ευρώ, με άνοδο 5,6%, διακινώντας 10 εκατ. τεμάχια.

    Η αναβάθμιση της Moody’s ειδικά ως προς τις προοπτικές του κλάδου, κάτι που ενδεχομένως αποτελέσει προάγγελο θετικών ειδήσεων για το σύνολο της οικονομίας, έδωσε τη πνοή που χρειαζόταν η τράπεζα της οποίας το management ασκεί ο Βασίλης Ψάλτης.

    Την προηγούμενη μέρα, σχεδόν μία εβδομάδα μετά τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων το βαρύ πυροβολικό των ξένων οίκων που παρακολουθούν την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, όπως η JPMorgan, η Wood και η Axia λίγο νωρίτερα εξέδωσαν ομοβροντία εκθέσεων για τη μετοχή με αισθητά ανεβασμένη την τιμή στόχο.

    Ήδη, ισχυρά κεφάλαια από το εξωτερικό, όπως το Capital Group, με τα υπό διαχείριση κεφάλαια να πλησιάζουν τα 2 τρισ. δολάρια, συστηματικά ενισχύουν τη θέση τους στη μετοχή. Πρόκειται για το γνωστό  fund που το 2014, όταν συμμετείχε σε εκδήλωση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που περιέγραφαν το οικονομικό τους πρόγραμμα, δήλωσαν δημοσίως ότι πουλάνε όλες τις θέσεις τους στην Ελλάδα και αποχωρούν μέχρι να αλλάξει η κυβέρνηση! Εδώ και 19 μήνες η κυβέρνηση έχει αλλάξει, πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκαθιστώντας την ηρεμία στις αγορές και στις σχέσεις με τους θεσμούς.

    Παρά τις διακυμάνσεις στις τράπεζες, οι ξένοι βλέπουν ότι ο κλάδος εξυγιαίνεται και αλλάζει.

    Ειδικά σε ότι αφορά στην Alpha μετά και τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Τράπεζα για το 2020, οι αναλυτές της JPMorgan, όπως πρώτο παρουσίασε το mononews.gr,  προβλέπουν πλέον απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) 7% για το 2023, κυρίως χάρη στην επαναφορά του κόστους κινδύνου σε κανονικά επίπεδα, ήτοι προς το 0,85%, από 2,60% που ήταν το 2020, μετά την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης Galaxy, καθώς και την περαιτέρω εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της από τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (NPEs).

    Στην ίδια έκθεση, η οποία κυκλοφόρησε την προηγουμένη της έκθεσης της Wood & Company, oι αναλυτές βλέπουν το εγχώριο στοκ των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων να διαμορφώνεται στα 3,5 δισ. ευρώ το 2022, δηλαδή στο ίδιο επίπεδο με το καινούργιο guidance που έδωσε η διοίκηση Ψάλτη, προγραμματίζοντας μία ακόμη τιτλοποίηση ύψους 3 δισ. ευρώ εντός του 2022 για να επιτύχει τον στόχο της.

    Πλέον οι αναλυτές της JPMorgan αποτιμούν τη μετοχή της Alpha με βάση τις προβλέψεις για το 2023 (και όχι για το 2022), φτάνοντας στη νέα τιμή στόχο των 1,40 ευρώ ανά μετοχή.

    Διαβάστε επίσης:

    «Ομοβροντία» αναβαθμίσεων για τη μετοχή της Alpha Bank – Ανεβάζει τον πήχυ και η J.P.Morgan Cazenove

    Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών

    Τι αποκαλύπτει η «ακτινογραφία» της Euroxx στα αποτελέσματα Alpha, Eurobank, ΕΤΕ και Πειραιώς

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ