• Μετοχές

    Με ποια στρατηγική ο Τάκης Κανελλόπουλος του Τιτάνα κάρφωσε τις διεθνείς αγορές (πριν το Brexit)

    Τάκης Κανελλόπουλος. Δ/ντης Επενδυτικών Σχέσεων Τιτάν…Η φωτό είναι από αγώνα Volley στην σχόλη Μωραΐτη.


    Η διοικητική ομάδα του Τιτάνα απέδειξε ότι όταν παίζει στις διεθνείς αγορές κάνει θαύματα. Έτσι ο επικεφαλής του ομίλου Δημήτρης Παπαλεξόπουλος  και ο Επικεφαλής Επενδυτικών Σχέσεων Τάκης  Κανελλόπουλος (φανατικός παίκτης του Volley) κατάφεραν να εκδώσουν για λογαριασμό της εταιρίας  ομολογιακό δάνειο πενταετούς διάρκειας, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ, με κουπόνι 3,5%. Ορισμένα από τα έσοδα της έκδοσης – η οποία αυξήθηκε από το αρχικό ποσό των 250 εκατ. ευρώ – θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή παλαιότερου χρέους, δηλώνει στο Bloomberg  πηγή με γνώση της υπόθεσης.

    O όμιλος  βγαίνει στις αγορές σε μια ευνοϊκή συγκυρία για ομολογιακές εκδόσεις, με το ρίσκο χώρας να έχει αποκλιμακωθεί και με τα yields των ελληνικών ομολόγων να πιστοποιούν τη βελτίωση του κλίματος. Η διοίκηση της Τιτάν αξιολόγησε τη χρονική στιγμή ως κατάλληλη για μια τέτοια κίνηση.

    Πρόκειται για την πρώτη πώληση ελληνικών εταιρικών ομολόγων από τον Δεκέμβριο, “κλείνοντας” μια εβδομάδα έντονης δραστηριότητας στις εκδόσεις μη επενδυτικής βαθμίδας (junk) πριν το πιθανό κλείσιμο των αγορών ενόψει του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο για την παραμονή ή όχι στην Ε.Ε.

    Τάκης Κανελλόπουλος. Δ/ντης Επενδυτικών Σχέσεων Τιτάν...Η φωτό είναι από αγώνα Volley στην σχόλη Μωραΐτη
    Τάκης Κανελλόπουλος. Δ/ντης Επενδυτικών Σχέσεων Τιτάν…Η φωτό είναι από αγώνα Volley στην σχόλη Μωραΐτη.

    Oι πωλήσεις ομολόγων junk ανήλθαν σε 2,6 δισ. ευρώ αυτή την εβδομάδα, το τρίτο υψηλότερο στο έτος. Οι επενδυτές στρέφονται σε περιουσιακά στοιχεία με μεγαλύτερο κίνδυνο καθώς οι αγορές ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν οδηγήσει σε πτώση τις αποδόσεις των ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας.

    Η μέση απόδοση σε junk ομόλογα έχει υποχωρήσει στο 4,6%, το χαμηλότερο σε διάστημα περίπου ενός έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Bank of America Merill Lynch, προσθέτει το πρακτορείο. Η απόδοση σε τίτλους επενδυτικής βαθμίδας είναι κοντά στο ιστορικό χαμηλό του 0,96%, σύμφωνα με τα στοιχεία. Το spread των 3,63 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ των δύο είναι το μικρότερο από τον Αύγουστο.

    Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, διευθύνων σύμβουλος ΤΙΤΑΝ
    Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, διευθύνων σύμβουλος ΤΙΤΑΝ

    Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ ξεκίνησε να αγοράζει εταιρικά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας αυτή την εβδομάδα. Ο ΟΤΕ ήταν η τελευταία ελληνική εταιρεία εκτός του τραπεζικού τομέα που προχώρησε στην έκδοση ομολόγων,  με 350 εκατ. ευρώ σε τίτλους τεσσάρων ετών τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Η ανακοίνωση της Τιτάν

    Ανακοινώνεται η ολοκλήρωση  της διάθεσης ομολογιών συνολικής ονομαστικής αξίας 300 εκατ. ευρώ, 5ετούς διάρκειας και με ετήσιο επιτόκιο 3,50%,  οι οποίες θα εκδοθούν από την TITAN GLOBAL FINANCE PLC («ο Εκδότης»), θυγατρική εταιρία της Α.Ε. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ («η Εταιρία»),  με την εγγύηση της εταιρίας.

    Το ύψος των εντολών που υποβλήθηκαν υπερέβη το ποσό του 1 δισ. ευρώ. Λόγω της μεγάλης ζήτησης, το συνολικό ποσό της έκδοσης αυξήθηκε από 250 σε 300 εκ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των ομολογιών διατέθηκε σε διεθνείς επενδυτικούς οίκους, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και συνταξιοδοτικά ταμεία του εξωτερικού.

    Η έκδοση των ομολογιών αναμένεται να ολοκληρωθεί στις  17 Ιουνίου 2016 και έχει ήδη υποβληθεί αίτηση για την εισαγωγή τους προς διαπραγμάτευση στην εποπτευόμενη από το Χρηματιστήριο της Ιρλανδίας αγορά,  Global Exchange Market (GEM).

    Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την έκδοση των ομολογιών θα χρησιμοποιηθούν  για την εξαγορά από τον Εκδότη των ομολογιών λήξης τον Ιανουάριο 2017 ( οι «Υφιστάμενες Ομολογίες») πριν τη λήξη τους, σύμφωνα με τους όρους της πρότασης εξαγοράς που ανακοινώθηκε στις 6 Ιουνίου 2016 ή κατά τη λήξη τους τον Ιανουάριο  2017 καθώς επίσης  για την επίτευξη γενικών εταιρικών σκοπών του Εκδότη.

    Οι HSBC Bank plc, Merrill Lynch International και Société Générale ενήργησαν ως Συνδιαχειριστές του βιβλίου προσφορών (“Joint Bookrunners”), ενώ  οι Alpha Bank A.E., Credit Suisse Securities (Europe) Limited, Eurobank Ergasias S.A., Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και  Raiffeisen Bank International AG λειτουργούν ως Συνδιαχειριστές (“Co-Managers”)

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/to-sexy-forema-tis-kate-middletton-sti-dexiosi-gia-ta-40-chronia-tis-sportsaid/52473

     

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/article-giati-brexit-tha-dialisei-tin-agora-akiniton-sti-vretania-anipologistes-sinepies/52467



    ΣΧΟΛΙΑ