• Μετοχές

    Lyxor Asset Management: Γιατί παραμένει overweight για τις ελληνικές μετοχές


    Θετικό απέναντι στις ελληνικές μετοχές δηλώνει το fund Lyxor Asset Management, εν όψει της έναρξης των συζητήσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, επιβεβαιώνοντας, ουσιαστικά, μία θέση που έχει υιοθετήσει ήδη από τον Ιανουάριο. Όπως σημειώνει το fund, που ανήκει στον όμιλο της Societe Generale, η θετική στάση που διατηρεί απέναντι στα ελληνικά assets βασίζεται σε τέσσερις πολύ σημαντικές εξελίξεις που αφορούν τόσο το ελληνικό πρόγραμμα όσο και τις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με το Lyxor, οι παράγοντες που στηρίζουν τη σύσταση overweight είναι οι εξής: η Ελλάδα οδεύει προς τη λήξη του τρίτου προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο, η χώρα επέστρεψε στις αγορές τον Φεβρουάριο αντλώντας 3 δισ. ευρώ από την έκδοση νέων 7ετών ομολόγων, το Eurogroup συμφώνησε να ξεκινήσει ο γύρος των συζητήσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τα stress tests των ελληνικών τραπεζών ξεκίνησαν και θα ολοκληρωθούν τον Μάιο. Όπως επισημαίνει, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΝPLs) διαμορφώνεται κοντά στο 50% κατά μέσο όρο, ενώ το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης περιλαμβάνει 25 δισ. ευρώ τα οποία είναι διαθέσιμα για την ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών.

    Σημειώνεται πως το Lyxor έχει δώσει από τον Ιανουάριο «ψήφο εμπιστοσύνης» στις ελληνικές μετοχές, καθώς θεωρεί ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει υποαποδώσει του πανευρωπαϊκού δείκτη EuroStoxx 300 κατά 80% από την έναρξη της κρίσης της Ευρωζώνης και οι ελληνικές μετοχές “χρωστούν” ένα… ριμπάουντ. Παράλληλα, είχε επισημάνει ότι οι ευρωπαϊκές αρχές θα ανοίξουν το χρονοδιάγραμμα αναδιάρθρωσης χρέους, πιθανότατα πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης στις 29 Ιουνίου. Με τον νέο Γάλλο Πρόεδρο να υπογραμμίζει την ανάγκη βιωσιμότητας της Ελλάδας (και της ευρωζώνης) και με τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στην Γερμανία, οι διαπραγματεύσεις αυτές έχουν πολύ καλές πιθανότητες επιτυχίας, όπως είχε εκτιμήσει.

    Μετοχές έναντι ομολόγων

    Επιστρέφοντας στις προοπτικές του β΄ τριμήνου, το Lyxor σημειώνει ότι προτιμά τις μετοχές από τα ομόλογα.

    Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, το Lyxor σημειώνει ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι έχουν περιοριστεί, βλέπει περαιτέρω άνοδο του ευρώ, ενώ εκτιμά ότι τον Ιούνιο η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ότι το τέλος του QE θα έλθει τον Σεπτέμβριο και τα επιτόκια θα αυξηθούν το φθινόπωρο του 2019.

    Από τις μετοχές της Ευρωζώνης προτιμά τις τράπεζες, τις μετοχές των εταιρειών χαμηλής κεφαλαιοποίησης, τον κλάδο των βασικών υλικών και των κατασκευών και τις αμυντικές μετοχές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Lyxor Asset Management: Γιατί δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στις ελληνικές μετοχές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Lyxor: Μετά τα ομόλογα, σειρά να υπεραποδώσουν έχουν οι ελληνικές μετοχές



    ΣΧΟΛΙΑ