• Μετοχές

    Γιατι η Λούκα Κατσέλη της Εθνικής τσακώθηκε με την Danièle Nouy του Ευρωπαικού Μηχανισμού Εποπτείας

    Λούκα Κατσέλη. Πρόεδρος ΕΤΕ


    Οι ευρωπαϊκές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να αντικαταστήσουν το ένα τρίτο των μελών των διοικητικών συμβουλίων των μεγάλων ελληνικών τραπεζών. Πρόκειται για μια από τις πιο σκληρές δράσεις που έχουν ληφθεί από την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Και η Λούκα Κατσέλη, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους των αξιωματούχων.

    Η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τα καθήκοντά της ως πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας πέρσι και ήταν μέρος μιας σειράς διορισμών, που σύμφωνα με τους Ευρωπαίους, υπονομεύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις ελληνικές τράπεζες και δυσχεραίνει την εκκαθάριση ενός βουνού από δάνεια.

    Υπό την πίεση των πιστωτών, η Βουλή των Ελλήνων πέρασε νομοσχέδιο που ρυθμίζει το ποιος μπορεί και ποιος δεν μπορεί να μετέχει στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, εξοστρακίζοντας στην ουσία τους ντόπιους επιχειρηματίες και τους πολιτικούς. Οι κανονισμοί που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο είναι εκτενείς και περίπλοκοι. Για παράδειγμα, οι διευθυντές θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 10ετή εμπειρία στον τραπεζικό τομέα. Όμως αυτοί οι διευθυντές – που στο παρελθόν έχουν ηγηθεί προσωπικού και επιτροπών που έπαιρναν αποφάσεις μεγάλου ρίσκου – δεν επιτρέπεται να έχουν προϋπηρεσία στον οικονομικό τομέα της Ελλάδας την τελευταία δεκαετία.

    Λούκα Κατσέλη. Πρόεδρος Εθνικής Τράπεζας
    Λούκα Κατσέλη. Πρόεδρος Εθνικής Τράπεζας

    Αυτό που απομένει εν τέλει είναι ένας μικρός αριθμός υποψηφίων διευθυντών και ένας τεράστιος αριθμός απογοητευμένων στελεχών. Αυτό το μήνα μάλιστα, εν μέσω έντονου lobbying, οι ελληνικές τράπεζες θα λάβουν μια αναφορά, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να λήξει η θητεία των τωρινών διοικητικών συμβουλίων των οργανισμών. Αυτός, με άλλα λόγια, είναι ο περίφημος “Νόμος Κατσέλη”.

    Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει σε αυτά τα δρακόντεια μέτρα από πέρσι, μιας και αποτελούν κομμάτι του Υπερμνημονίου των 86 δισ. ευρώ και το οποίο επίσης περιλαμβάνει και αρκετά δισεκατομμύρια για τη στήριξη από τους δανειστές. Μιλάμε για την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και η Ευρώπη πιέζει ασφυκτικά για αλλαγές στον τρόπο διοίκησής τους. Τις προάλλες, Ελλάδα και πιστωτές οδηγήθηκαν σε συμφωνία επί της αρχής που ρυθμίζει την απελευθέρωση μιας δόσης 10 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια.

    Η κ. Κατσέλη, μαζί με άλλα στελέχη, προσπαθούν να πείσουν τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές ότι η χώρα ξεχωρίζει για την εφαρμογή διοικητικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είναι συνηθισμένες στην υπόλοιπη Ευρώπη.

    greeks-on-boardΌταν η Danièle Nouy, η επικεφαλής του Μηχανισμού Ενιαίας Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επισκέφθηκε την Αθήνα νωρίτερα το 2016 για να μετέχει σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με μεγάλους Έλληνες τραπεζίτες στο νεοκλασικό κτίριο που στεγάζει την Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος, η κ. Κατσέλη εξαπέλυσε επίθεση στους νέους κανονισμούς, σύμφωνα με πηγές από την συνεδρίαση, μόνο για να λάβει την απάντηση της κ. Nouy ότι “Ο νόμος είναι νόμος”.

    Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση καθώς έχουν συσσωρεύσει χρέη 100 δισ. ευρώ, τεράστιο νούμερο για μια χώρα που το ΑΕΠ της μετριέται στα 180 δισ. ευρώ.

    Οι επικεφαλής της Ευρωζώνης υποστηρίζουν ότι τα διοικητικά συμβούλια πρέπει να ξεριζωθούν εάν τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα θέλουν να προσελκύσουν ξένα κεφάλαια, τα οποία είναι απαραίτητα προκειμένου να πραγματοποιήσουν το ξεκαθάρισμα στον προϋπολογισμό τους. Για την ακρίβεια, αυτό το ξεκαθάρισμα είναι ζωτικής σημασίας εάν η ελληνική οικονομία – που βρίσκεται στα Τάρταρα – πρόκειται να ανακάμψει στο μέλλον.

    Όλες οι ανησυχίες πηγάζουν από τον ασυνήθιστο (για τους ξένους) ισχυρό δεσμό που συνδέει τις ελληνικές τράπεζες με τους Έλληνες πολιτικούς. Η εκάστοτε κυβέρνηση, για παράδειγμα, παραδοσιακά διόριζε τον επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας, το δεύτερο μεγαλύτερο τραπεζικό ίδρυμα της χώρας μας.

    Στο μεταξύ, οι ελληνικές τράπεζες ήταν υπέρ του δέοντος γενναιόδωρες στο δανεισμό των δύο μέχρι πρότινος κυρίαρχων πολιτικών κομμάτων, τη συντηρητική, δεξιά Νέα Δημοκρατία και το σοσιαλιστικό, κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ. Τα κόμματα χρησιμοποιούσαν τη χρηματοδότηση για τις εκστρατείες τους, ακόμα και για την κινητοποίηση υποστηρικτών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό για να γεμίζουν τις εκδηλώσεις τους και να ψηφίζουν.

    Τα κόμματα, ακόμα και σήμερα, χρωστούν στις τράπεζες 300 εκ. ευρώ που πηγές από το εσωτερικό των κομμάτων υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να καταβληθούν εξ’ ολοκλήρου τώρα που οι ψηφοφόροι τους έχουν γυρίσει την πλάτη εξαιτίας του ρόλου τους στη οικονομική κρίση. Σύμφωνα με επίσημα τραπεζικά στοιχεία, μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κομμουνιστικό Κόμμα, που είναι πελάτες της Εθνικής Τράπεζας, πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους.

    Danièle Nouy. Επικεφαλής του Μηχανισμού Ενιαίας Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,
    Danièle Nouy. Επικεφαλής του Μηχανισμού Ενιαίας Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,

    Οι Έλληνες νομοθέτες έχουν ξεκινήσει έρευνα σχετικά με το κατά πόσον οι ελληνικές τράπεζες έχουν χορηγήσει δάνεια ύψους 800 εκ. ευρώ σε επισφαλείς ομίλους μέσων μαζικής ενημέρωσης κατόπιν πίεσης Ελλήνων πολιτικών που επιζητούσαν θετική κάλυψη εκ μέρους των media για το κόμμα τους. Ασφαλώς, τόσο οι τράπεζες όσο και τα media αρνούνται τέτοιους ισχυρισμούς.

    Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, που ψηφίστηκαν τον Οκτώβριο, άνθρωποι που έχουν πολιτική θητεία στο ενεργητικό τους τα τελευταία χρόνια εξαιρούνται απολύτως από τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών.

    Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι και η 64χρονη κ. Κατσέλη, οικονομολόγος, που κάθισε στα βουλευτικά έδρανα από το 2007 και που, δημοσίως, στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές. Στις αρχές του 2015, όταν και εξελέγη για πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ τη διόρισε μη εκτελεστική πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας.

    Το τμήμα τραπεζικής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έθεσε σε εφαρμογή τον Μηχανισμό Ενιαίας Εποπτείας, ο οποίος υπεγράφη επί προεδρίας Κατσέλη. Και τώρα, της δείχνει την πόρτα της εξόδου. Νωρίτερα φέτος, το ρυθμιστικό όργανο έγραψε στην τράπεζα να παρουσιάσει λεπτομερώς τα σχέδια διαδοχής.

    Η κ. Κατσέλη όμως δε φαίνεται διατεθειμένη να παραδώσει τα ηνία. Νωρίτερα το 2016, πέταξε ως τη Φρανκφούρτη για να παραπονεθεί στην κ. Nouy. Η βουλευτική θητεία δεν αποτρέπει κάποιον από το να είναι καλός τραπεζίτης, φέρεται να υποστήριξε η κ. Κατσέλη, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το περιστατικό.

    Και δεν είναι το μόνο στέλεχος που δέχεται πιέσεις. Το Fund που έχει αναλάβει τη διάσωση των τραπεζών της χώρας έχει προσλάβει τον αμερικάνικο οργανισμό Spencer Stuart για να αξιολογεί τα υποψήφια μέλη των διοικητικών συμβουλίων. Οι κυνηγοί κεφαλών του οργανισμού έχουν ήδη προσγειωθεί στην Αθήνα και έχουν ξεκινήσει την αξιολόγηση της κ. Κατσέλη καθώς και άλλων προέδρων των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών. Οι πρόεδροι περνούν από εξαντλητικές συνεντεύξεις που πολλές φορές διαρκούν αρκετές ώρες.

    Η αναφορά της Spencer Stuart, που θα εκδοθεί στα μέσα του Ιουνίου, αναμένεται να προτείνει την αντικατάσταση περίπου του ενός τρίτου των 55 μη εκτελεστικών στελεχών των ελληνικών τραπεζών, όπως χαρακτηριστικά τόνισε πηγή μέσα από τη διαδικασία.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην Wall Street Journal

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/tsakalotos-alithia-ine-oti-den-echoume-teliosi-oristika-grexit/51929

     



    ΣΧΟΛΙΑ