• Μετοχές

    ΕΤΕ: Τι συμβαίνει με τη μετοχή

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


    Δεν έχουν περάσει δύο εβδομάδες από την έκθεση της Wood που υποστήριζε ότι στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά χτίζεται η νέα «bull market», αλλά προς το παρόν οι συναλλασσόμενοι βιώνουν τη μία… ήττα μετά την άλλη.

    Η συζήτηση για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, που ξεκίνησε τον Μάρτιο με την Πειραιώς και συνεχίζεται με την Alpha (σε τελείως διαφορετική βάση), περνάει, παρά τις διαψεύσεις, και στις υπόλοιπες τράπεζες.

    Η μετοχή της Εθνικής βρέθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης στο μάτι του… κυκλώνα και με την κεφαλαιοποίηση να υποχωρεί στα όρια των 2,1 δισ. ευρώ, όταν προ διμήνου ήταν διάχυτη η συζήτηση ακόμα και για είσοδο της μετοχής στον MSCI.

    O χθεσινός όγκος συναλλαγών κινήθηκε σε απόλυτα φυσιολογικά πλαίσια για τη μετοχή, πάνω από τα 2 εκατ. ευρώ, κι ενώ από την Παρασκευή η διοίκηση της τράπεζας διέψευσε με κάθε τρόπο ότι δεν προτίθεται να προβεί σε καμία κίνηση αύξησης κεφαλαίου, θέλοντας να προλάβει την αρνητική «σπέκουλα» που πήγε να βγει (κι εν μέρει συνέβη) στη μετοχή στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής.

    Για την ερχόμενη Παρασκευή έχει προγραμματιστεί  η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου. Η ανακοίνωση αυτή καθ’ αυτή και η ενημέρωση των επενδυτών που θα ακολουθήσει αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της προσοχής εκείνων που αρέσκονται να σορτάρουν, εκβιάζοντας πράγματα και καταστάσεις στην αγορά.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν περνάει από «κόσκινο» μόνο τις μετοχές της Alpha, μετά το sell off της περασμένης εβδομάδας. Αλλά υπάρχει εστίαση στο σύνολο των πράξεων που έγιναν στις τράπεζες από την περασμένη εβδομάδα.

    Η Εθνική μόλις προσφάτως αναβαθμίστηκε από την JPMorgan με σύσταση overweight, καλύτερη από αυτή της αγοράς, ενώ η διοίκηση του Παύλου Μυλωνά έδωσε λύση στο χρόνιο πρόβλημα πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, θωρακίζοντας, επιπλέον, κεφαλαιακά την τράπεζα.

    Κι ενώ οι ξένοι αναβαθμίζουν αισθητά τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές και μαζί τους και την Εθνική, τα στοιχεία από τη συμπεριφορά των Ελλήνων θεσμικών επενδυτών δείχνουν ότι έχουν διαφορετική άποψη. Σύμφωνα με στοιχεία, στο πρώτο τρίμηνο οι πωλήσεις των θεσμικών στην ΕΤΕ ξεπέρασαν το 1,5 εκατ. τεμάχια.



    ΣΧΟΛΙΑ