• Μετοχές

    Alpha Bank: Διπλασιάζουν(!) σχεδόν την τιμή στόχο οι αναλυτές της AXIA – Πάνω από 200% το περιθώριο ανόδου


    Στην αύξηση της τιμής στόχου για τη μετοχή της Alpha Bank στα 2,40 ευρώ ανά μετοχή για το 2023 προχωρούν οι αναλυτές της AXIA Ventures, δίνοντας σύσταση αγοράς (buy). Η νέα τιμή στόχος υποδηλώνει περιθώριο ανόδου άνω του 200% από τα τρέχοντα επίπεδα ΑΛΦΑ 0,65% 1,55.

    Θετική τόσο για τη μελλοντική πορεία της Alpha Bank όσο και για το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας χαρακτηρίζουν τη συμφωνία της τράπεζας με την Davidson Kempner (DK) για το Project Galaxy οι αναλυτές της AXIA Ventures, οι οποίοι αυξάνουν την τιμή στόχο για το 2023 (και όχι το 2022) στα 2,40 ευρώ, από 1,30 ευρώ (για το 2022) προηγουμένως.

    Όπως υπογραμμίζουν, η συμφωνία, που περιλαμβάνει την τιτλοποίηση Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPE) 10,8 δισ. ευρώ (τη δεύτερη μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι στιγμής στην Ευρώπη) και την πώληση μεριδίου 80% στη Cepal, σηματοδοτεί το τέλος ενός ταξιδιού που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2019 (με τις διαπραγματεύσεις να διαρκούν οκτώ μήνες), με την αποκάλυψη του επιχειρηματικού σχεδίου της Alpha, το οποίο και οδήγησε σε μια αρχική συμφωνία με την DK τον Νοέμβριο του 2020.

    Είναι, όπως σημειώνουν, σημαντικό επίτευγμα να φτάνεις στο στάδιο αυτό μετά από όλες τις διαπραγματεύσεις που έγιναν την πρώτη χρονιά της πανδημίας. Παράλληλα, η τελική συμφωνία ενισχύει την ικανότητα του ομίλου να ανταποκρίνεται με επιτυχία στις προκλήσεις, καθώς και το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας. Όπως σημειώνουν, θεωρούν ότι ο όμιλος είναι πλέον σε πολύ καλύτερη θέση να επιτύχει τους τελικούς στόχους του επιχειρηματικού σχεδίου του, έστω κι αν αυτό χρειαστεί να προσαρμοστεί, δεδομένου ότι παρουσιάστηκε προ πανδημίας, τον Νοέμβριο του 2019.

    Την ίδια στιγμή, διάφορες άλλες εξελίξεις τους τελευταίους μήνες, σε επίπεδο ΕΚΤ, ΕΕ, κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και στην ίδια την τράπεζα, ενισχύουν και αυτές την ορατότητα σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της Alpha Bank ως επένδυσης.

    Σημειώνεται επίσης ότι οι τρέχουσες προσδοκίες για τα επόμενα τρίμηνα, σε ό,τι αφορά τις αγορές, είναι πιο θετικές σε σύγκριση με κάποιους μήνες πριν, έστω κι αν τα μαύρα σύννεφα της πανδημίας δεν έχουν ακόμα διαλυθεί εντελώς (αλλά καλώς εχόντων των πραγμάτων θα διαλυθούν).

    Τώρα το ενδιαφέρον στρέφεται στο τι θα γίνει με τον ισολογισμό και τα έσοδα της Alpha Bank τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Axia, το τραπεζικό σύστημα αναμένεται να επανέλθει στην κανονικότητα το 2023 (με τη μείωση των NPE και του κόστους κινδύνου να αποτελούν τους βασικούς «οδηγούς» για τη βελτίωση της κερδοφορίας). Αντιστοίχως, σύμφωνα με τις «συντηρητικές», όπως υπογραμμίζουν, εκτιμήσεις τους, «βλέπουν» επιστροφή της Alpha Bank στην κανονικότητα προς το τέλος του 2022 – αρχές του 2023. Επιστροφή δε στην κανονικότητα σημαίνει NPE 10%, έναν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 15% και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 8%.

    Παρότι η νέα τιμή στόχος που δίνουν για την τράπεζα, των 2,40 ευρώ, η οποία υποδηλώνει περιθώριο ανόδου >200%, μπορεί να φαίνεται, με την πρώτη ματιά, δύσκολη στην επίτευξή της, οι αναλυτές σημειώνουν ότι είναι περίπου 25% πάνω από το επίπεδο στο οποίο διαπραγματευόταν η μετοχή προ Covid-19, τον Ιανουάριο του 2020.

    Βάσει της τρέχουσας τιμής διαπραγμάτευσης ΑΛΦΑ 0,65% 1,55, η Alpha διαπραγματεύεται με P/E 2,2x ως προς τα προβλεπόμενα για το 2023 κέρδη και στο 0,17x της ενσώματης λογιστικής αξίας το 2023, ενώ με την τιμή στόχο που δίνουν το P/E του 2023 θα είναι 6,5x και το P/TBV στο 0,52x.

    Σημειώνεται περαιτέρω ότι η εξυγίανση του ισολογισμού θα υποστηριχθεί από τα μελλοντικά κέρδη προ προβλέψεων.

    Μετά το κλείσιμο της τιτλοποίησης Galaxy, το ποσοστό των NPE της Alpha Bank στην Ελλάδα αναμένεται να μειωθεί περισσότερο από 20 μονάδες βάσης, γύρω στο 24% pro forma. Στη συνέχεια, οι αναλυτές προβλέπουν πως ο όμιλος θα επιτύχει τη μείωση των NPE στο 10,2% το 2023 (απομακρύνοντας τον κίνδυνο κι άλλων NPE, περί τα 5 δισ. ευρώ, μετά το Galaxy), με την υποστήριξη ενός συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 15,2%. Σύμφωνα με τη διοίκηση, τα υπόλοιπα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στον ισολογισμό της Alpha θα έχουν μεγαλύτερη ανακτησιμότητα και χαμηλότερο ρίσκο. Το 50% των ανοιγμάτων αναμένεται να είναι αναδιαρθρωμένα εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ τα άλλα μισά μη εξυπηρετούμενα. Ως εκ τούτου, οι προσπάθειες που καταβάλλει ο όμιλος για την εξυγίανση του ισολογισμού του αναμένεται να έχουν μικρότερο κόστος για τους μετόχους.

    Βελτιωμένη ορατότητα για την κερδοφορία

    Οι εκτιμήσεις των αναλυτών είναι, όπως επισημαίνουν, συντηρητικές σε σχέση με το τελευταίο guidance της τράπεζας. Πιο συγκεκριμένα, είναι πιο συντηρητικές σε ό,τι αφορά τις αμοιβές και τις προμήθειες, τις δαπάνες και το κόστος κινδύνου. Κατά συνέπεια, σημειώνουν, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι αυτό το περιθώριο ασφαλείας αφήνει χώρο για μεγαλύτερο upside.

    Φυσικά, με τη μείωση των NPE, η Alpha αναμένεται να ανακοινώσει βελτιωμένο προφίλ κερδοφορίας, με προβλεπόμενη απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) για το 2023 8,4%, ενώ δεν αποκλείεται περαιτέρω περιθώριο ανόδου.

    Με τη μείωση των κινδύνων, οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) θα ανακάμψουν από το 2023 και μετά, υποστηριζόμενα από τη βελτίωση των όγκων. Επίσης, τα έσοδα από αμοιβές του ομίλου αναμένεται να παρουσιάσουν σύνθετο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης (CAGR) 4% την περίοδο 2019-2023, ενισχυμένα από την αύξηση της δραστηριότητας των πελατών και τη νέα συμφωνία στο bancassurance με την AXA (Generali). Η βελτίωση των μεγεθών αυτών, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα έσοδα και το trading, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε συνολικά έσοδα 2,1 δισ. ευρώ το 2023.

    Οι λειτουργικές δαπάνες του ομίλου αναμένεται να παρουσιάσουν μείωση. Συνολικά, εκτιμάται ότι το P/TE της Alpha το 2023 θα διαμορφωθεί στο 0,17x (0,52x με την τιμή στόχο που δίνουν) με συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 15%.



    ΣΧΟΛΙΑ