• ΑΓΟΡΕΣ

    Με Mητσοτάκη τα roadshows του Χ.Α. σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη – Στόχος να διαλυθούν οι εντυπώσεις για πολιτικό ρίσκο της χώρας εξαιτίας των υποκλοπών

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Μπαράζ επαφών και συναντήσεων τόσο του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και των μελών του οικονομικού επιτελείου με αφορμή τα  roadshows του Χ.Α. σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη στις 28-29 Νοεμβρίου και 9 Δεκεμβρίου αντίστοιχα για να μην επικρατήσει στην οικονομική και επιχειρηματική ζωή το τοξικό κλίμα των παρακολουθήσεων, πηγαίνοντας πίσω την επενδυτική βαθμίδα, αλλά και τα  deals που βρίσκονται στα σκαριά.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη ο πρόεδρος του Χ.Α. κ. Γιάννος Κοντόπουλος πραγματοποιεί επαφές με ξένους θεσμικούς, τόσο εντός, όσο και εκτός χώρας (σ.σ. πληροφορίες κάνουν λόγο για κλειστή εκδήλωση χθες της Axia) επιδιώκοντας να τους πείσει για την πορεία της αγοράς, η οποία, σημειωτέον, δεν δείχνει να έχει επηρεαστεί σοβαρά από τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

    Ο FTSE Large Cap έχει ανακάμψει πλήρως από τα χαμηλά περνώντας σε θετικό έδαφος από την αρχή του 2022 σε 2,1%.

    Την Δευτέρα η Morgan Stanley, η οποία είναι συνδιοργανωτής με το Χ.Α. του  roadshow στο Λονδίνο, έκανε λόγο σε έκθεσή της για το ενδεχόμενο διενέργειας εκλογών πριν τον Ιούλιο του 2023 στη σκιά του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, προβλέποντας μάλιστα ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα έρθει τελικά το 2024.

    Στα θέματα αυτά, όσο και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να αναφερθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις που θα έχει με τους ξένους στο Λονδίνο, αλλά και διαδικτυακά στο  roadshow της Capital Link στο Λονδίνο.

    Είναι γνωστό ότι οι αγορές σιχαίνονται την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα, τονίζει πηγή του Χ.Α.

    Η παρουσία του πρωθυπουργού θα κάμψει τις όποιες αμφιβολίες εν τη γενέσει τους, αναφέρει με νόημα η ίδια πηγή.

     Άλλωστε, χθες ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών ότι το 10μηνο το πρωτογενές έλλειμμα της χώρας συρρικνώθηκε σε λιγότερο από 350 εκατ. ευρώ.

    Στην εκδήλωση της Capital Link θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Επενδύσεων και Ανάπτυξης ΄Αδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θεόδωρος Σκυλακάκης.

    Επίσης, θα μετέχει ο γενικός γραμματέας δημοσίου χρέους Δημήτρης Τσάκωνας, ο νυν υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ και τέως πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρυ Πάιατ.

    Στις προκλήσεις του Χ.Α. θα αναφερθεί ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ κ. Γιάννος Κοντόπουλος, ενώ θα μετέχουν ακόμα ο Δρ. Νίκος Τσάκος επικεφαλής της ΤΕΝ, ο επικεφαλής πληρωμών διεθνώς της JP Morgan κ. Τάκης Γεωργακόπουλος και ο επικεφαλής της BC Partners στην Ευρώπη Νίκος Σταθόπουλος.

    Μεταξύ των funds που θα μετέχουν είναι το Ambrosia Capital, Axia Ventures, Barclays, BNP Paribas, Goldman Sachs, JP Morgan, Nomura, DBRS Morningstar, EY, Eldorado Gold.

    Aπό τις εισηγμένες θα βρεθούν ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ -0,19% 5,15 , Άλφα ΑΛΦΑ 0% 1,59 , Eurobank ΕΥΡΩΒ 0,50% 2,02 , ΕΤΕ ΕΤΕ 3,31% 7,81 , Aegean ΑΡΑΙΓ 0,40% 12,65 , ΕΥΔΑΠ , Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,76% 2,60 , ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ , ΗelleniQ Energy ΕΛΠΕ -0,47% 8,39 , Lamda ΛΑΜΔΑ -0,44% 6,86 , OTE ΟΤΕ -1,54% 14,06 , ΔΕΗ ΔΕΗ -0,71% 11,16 , Prodea ΠΡΟΝΤΕΑ 0% 7,80 , Trastor ΤΡΑΣΤΟΡ -100,00% .

    Σε αντίθεση με την Morgan Stanley, η UBS χθες προέβλεπε ότι η επενδυτική βαθμίδα θα έρθει στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, ενώ η αύξηση του ΑΕΠ φέτος θα είναι 6,4%, βοηθούμενη από τα κεφάλαια του RRF και τη βελτίωση των οικονομικών των νοικοκυριών.

    Η χώρα αναμένεται να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό το επόμενο έτος και το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 152% του ΑΕΠ έως το 2024.

    Διαβάστε επίσης

    Morgan Stanley: Κρατήστε «μικρό καλάθι» για τις ευρωπαϊκές μετοχές και το 2023

    Bitcoin: Επιστροφή στα 17.000 δολάρια εν αναμονή του ταμείου ανάκαμψης από την Binance

    Τσάρλι Μάνγκερ: Ο συνεργάτης του Μπάφετ κατά των crypto-Συνδυασμός απάτης και αυταπάτης



    ΣΧΟΛΙΑ