• ΑΓΟΡΕΣ

    Λαζαράκου προς εισηγμένες: Ενημέρωση τώρα για το γ’ τρίμηνο – Τι μπορεί να κρύβουν τα αποτελέσματα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ελέγχονται για συντονισμό στην Ελλάκτωρ, Reggeborgh και Atlas

    Βασιλική Λαζαράκου, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς


    Επιστολή στις διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών να προβούν σε επίσημη ενημέρωση για τα οικονομικά αποτελέσματα του εννεαμήνου της τρέχουσας χρήσης απέστειλε μόλις χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Πηγές στην Οδό Κολοκοτρώνη επιβεβαιώνουν ότι ζητήθηκε από τις εισηγμένες  να ενημερώσουν για την πορεία των οικονομικών μεγεθών τους στο 9μηνο και ιδιαίτερα στο τρίτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, απαντώντας μάλιστα στο ερώτημα αν και κατά πόσο έχουν επηρεαστεί από την αύξηση του ενεργειακού και μεταφορικού κόστους και, βεβαίως, την αύξηση που παρατηρείται στις τιμές των πρώτων υλών.

    Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη ενημέρωση είχε ζητήσει και πέρυσι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από τις εισηγμένες εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας στα οικονομικά αποτελέσματα.

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θέλει να καταστήσει περισσότερο διαφανή τα οικονομικά αποτελέσματα σε μία ευαίσθητη για τις αγορές οικονομική συγκυρία.

    Όπως σχολιάζουν πηγές στην Επιτροπή, «είναι χρήσιμη η ενημέρωση του επενδυτικού κοινού σε κρίσιμες περιστάσεις, όπως πέρυσι με τα διαδοχικά lockdowns και πώς αυτά επηρέασαν τα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών, ή φέτος που η άρση των περιοριστικών μέτρων σήμανε την αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών, την άνοδο του ενεργειακού κόστους ή του κόστους μεταφοράς των προϊόντων».

    Τονίζεται, πάντως, ότι δεν είναι υποχρεωτική η δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων, ούτε για το πρώτο τρίμηνο, αλλά ούτε και για το τρίτο, όπως συμβαίνει τόσο στις αγορές της Ευρώπης όσο και στη Νέα Υόρκη. Υποχρεωτική παραμένει η ενημέρωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των τραπεζών. Επίσης, η ενημέρωση δεν συνιστά δημοσίευση ισολογισμών, αλλά εικόνα της στιγμής των οικονομικών αποτελεσμάτων.

    Στο εξωτερικό συνηθίζεται οι εισηγμένες να ενημερώνουν για την πορεία των οικονομικών τους μεγεθών σε κάθε εταιρική περίοδο. Ειδικά, στο 9μηνο που σχηματίζεται εικόνα όχι μόνο για το σύνολο της χρονιάς, αλλά και για το επόμενο έτος, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους επενδυτές και ειδικά στα funds να χαράξουν την επενδυτική τους στρατηγική. Δεν είναι τυχαίο ότι τα αμερικανικά funds κλείνουν τις θέσεις τους κάθε τέλος Σεπτεμβρίου και προβαίνουν σε κινήσεις ενόψει του επόμενου έτους μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου, κάτι που συνήθως γίνεται μετά τις 10 Οκτωβρίου.

    Διαβάστε επίσης

    ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Τι απαντά σε ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

    Elval Halcor: Αυτά τα Mega trends βιωσιμότητας ευνοούν το χαλκό και το αλουμίνιο

    Lamda Development: Πώς θα γίνει το Eλληνικό από «τσιμεντούπολη» μια πόλη πρότυπο για όλη την Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ