• ΑΓΟΡΕΣ

    Κοντά στις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 οι τράπεζες


    Νέα δεδομένα δημιουργεί στην αγορά η αξιολόγηση της S&P στην αξιολόγηση της S&P στην οποία θα πατήσουν οι επενδυτές και εν πολλοίς θα καθορίσουν την κίνηση προς τις 900 μονάδες ή θα θεωρήσουν ότι αποτελεί το έναυσμα για περαιτέρω διόρθωση της αγοράς, αφού η στάση του αμερικανικού οίκου ήταν προεξοφλημένη.

    Δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι ο γενικός δείκτης μοιράζει κέρδη από την αρχή του χρόνου 42,5%, που είναι από τα μεγαλύτερα σε σχέση με τις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές του πλανήτη.

    Και όχι μόνο αυτό, αλλά, όπως παρατηρεί ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της BETA Χρηματιστηριακή, οι μετοχές πλέον των τριών συστημικών τραπεζών έχουν αποκτήσει ορατή επαφή με τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 υποστηριζόμενες από την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του σχεδίου μείωσης των προβληματικών δανείων αλλά και από την συνεχή μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας το οποίο κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα σε όλες τις διάρκειες λήξης.

    Οι μειώσεις αυτές έχουν δημιουργήσει κινητικότητα και στην αγορά των εταιρικών ομολόγων με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την πρόσφατη έκδοση του ομολόγου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και την υπερκάλυψη του συνόλου και των επιπλέον κεφαλαίων της έκδοσης στο χαμηλό του εύρους.

    Ουσιαστικά τρεις μέρες μένουν πριν τελειώσει χρηματιστηριακά και ο Οκτώβριος και η αγορά μετράει ήδη μόλις 4 πτωτικές συνεδριάσεις από τις 14 Οκτωβρίου.

    Ο Νοέμβριος είναι κομβικός μήνας για την αγορά καθώς εκτός από την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας για το σχέδιο «Ηρακλής» αναμένεται η ανακοίνωση της νικήτριας κοινοπραξίας για την άδεια του Ελληνικού, την έναρξη της διαδικασίας για την πώληση της ΔΕΠΑ και την ολοκλήρωση της λειτουργικής αναδιάρθρωσης της Eurobank και την ανάθεση διαχείρισης του ειδικού οχήματος προβληματικών δανείων της τράπεζας.

    Προς το τέλος του μήνα με αφορμή τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων, οι τράπεζες θα δώσουν κάποιες πρώτες ενδείξεις για την συμμετοχή τους στο APS ποσοτικοποιώντας σε κάποιο βαθμό την επίδραση του σχεδίου.

    Επομένως υλικό προς αξιολόγηση υπάρχει, σε ένα μήνα που στα τελευταία δώδεκα χρόνια έχει κλείσει μόνο 4 φορές θετικός και που σίγουρα η ετυμηγορία της εξαμηνιαίας αναδιάρθρωσης του MSCI έχει πάντα τον τελευταίο λόγο.



    ΣΧΟΛΙΑ