• Σχόλιο Αγοράς

    Κατενάτσιο στο ταμπλό ενόψει S&P

    Χρηματιστήριο: Επιστροφή πάνω από τις 880 μονάδες, με συγχορδία ανόδου από blue chips και small caps


    Επαναφορά στο θετικό πρόσημο για τον γενικό δείκτη του Χ.Α., που συνέχισε για Τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση τη συσσώρευση πάνω από τις 870 μονάδες, με οριακά κέρδη 0,10%, κλείνοντας στις 873,988 μονάδες.

    Ο δε τραπεζικός κλάδος τερμάτισε με απώλειες 0,6%, πάνω από τις 850 μονάδες, αλλά βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας πριν από την διάσπαση νέων υψηλών 52 εβδομάδων.

    Φαινομενικά, το κλίμα είναι καλό στην αγορά, παρά το γεγονός ότι στους συναλλασσόμενους δεν άρεσε το βέτο του πρωθυπουργού στις υπέρογκες αυξήσεις που προωθούν οι τράπεζες, διότι, λέει, θα επηρεαστούν τα αποτελέσματά τους. Δεν σημαίνει όμως, πως ότι αρέσει στην αγορά πρέπει να είναι επίσης αρεστό από την κοινωνία, κι έτσι πρέπει να είναι…

    Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή διόρθωση στον τραπεζικό κλάδο θυμίζει κάτι, περισσότερο σε κατενάτσιο, ποδοσφαιρική άμυνα που ακολουθείται στο Ιταλικό ποδόσφαιρο, παρά διόρθωση. Οι επενδυτές οδήγησαν τις τράπεζες στις τελευταίες συνεδριάσεις σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων. Η δυναμική είναι δεδομένη, όπως και το ότι θα υπάρξει συνέχεια. Η Citigroup, στην έκθεσή της προβλέπει ότι θα έρθουν νωρίτερα οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους ξένους. Όλα δείχνουν ότι η αρχή αναμένεται αύριο τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος, καθώς μετά το κλείσιμο της Wall αναμένεται η ανακοίνωση τηςε αξιολόγησης του αξιόχρεου της χώρας από την S&P.

    Και την Πέμπτη, οι συναλλαγές ήταν σημαντικές, πάνω από τα 73 εκατ. ευρώ ο συνολικός τζίρος, αλλά με περίπου 10 εκατ. ευρώ πακέτα (πέντε έγιναν στον ΟΤΕ). Δηλαδή, ο καθαρός τζίρος διαμορφώθηκε στα 63 εκατ. ευρώ και κάτι…

    Κλείσιμο λίγο πριν από το υψηλό των 52 εβδομάδων για την Alpha, που τερμάτισε την Πέμπτη στο 1,80 ευρώ, με 2,971 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 1,2% για την ΕΤΕ, στα 2,899 ευρώ, 0,23% υποχώρησε η Eurobank, στα 0,88 ευρώ και 0,13% οι απώλειες για την Πειραιώς, αλλά πάνω από τα 3 ευρώ στο κλείσιμο. Στήριξη στην αγορά, για τα ΕΛΠΕ, με την προσδοκία να πουληθεί εντός του 2019 πακέτο μετοχών από το Δημόσιο. Το χαρετί τερμάτισε τις συναλλαγές την Πέμπτη στα 8,47 ευρώ, ενώ πλησιάζουν οι ανακοινώσεις ως προς τον τρόπο που θα πουλήσει το Δημόσιο, με διαγωνισμό ή placement. Στα 21,94 ευρώ ενισχύθηκε η Motor Oil, στα 6,77 ευρώ με μικρά κέρδη η ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, στα 8,14 ευρώ ενισχύθηκε η Aegean, στα 17,5 ευρώ η Jumbo και στα 9,76 ευρώ ο ΟΠΑΠ. Αμετάβλητος στα 13,59 ευρώ ο ΟΤΕ με τους επενδυτές να δίνουν μάχη χαρακωμάτων στα υψηλά των 52 εβδομάδων.

    Οι πωλήσεις επιτάθηκαν προς το κλείσιμο στον Μυτιληναίο, παρά το γεγονός ότι ο όμιλος ανακοίνωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα 9μήνου με τον τζίρο πάνω από το 1,5 δις. Ευρώ. Κέρδη 2,62% για τον Φουρλή, στα 5,49 ευρώ και υψηλό μέρας στα 5,51 ευρώ. Τα 5,80 ευρώ είναι το υψηλό των 52 εβδομάδων και φήμες για εμπλοκή του ομίλου στο project του Ελληνικού. Νέα βουτιά πάνω από 11,6% για την Φόρθνετ. Πάνω από 100 χιλιάδες τεμάχια ο όγκος στο Ιασώ με την μετοχή να κλείνει με κέρδη 2,3%, στο 1,484 ευρώ. Στα 7,18 και οριακή η άνοδος για την Lamda.

    Πάντως, από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 62 υποχώρησαν και 42 έκλεισαν με άνοδο.



    ΣΧΟΛΙΑ