• ΑΓΟΡΕΣ

    Κέρδη στο ταμπλό, παρά την μεταβλητότητα, στροφή στα χαρτιά που έχουν μείνει πίσω

    • Στ. Κ. Χαρίτος


    Εμφανής η στροφή των επενδυτών τόσο σε μετοχές που έχουν μείνει πίσω, όσο και στην λεγόμενη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης. Με τον γενικό δείκτη να κινείται σε ένα μικρό εύρος διακύμανσης, μόλις δέκα μονάδων (847 χαμηλό, 858 υψηλό ημέρας), «έκατσε» στις 855,91 μονάδες, σε μία συνεδρίαση, που, αν μη τι άλλο, βομβαρδιζόταν από ειδήσεις.

    Πρώτ’ απ’ όλα, η επιτυχημένη έξοδος στις αγορές, με την έκδοση επταετούς ομολόγου. Έγινε με όρους αγοράς, αφού το επιτόκιο κινήθηκε χαμηλότερα από τις προσδοκίες της κυβέρνησης (κουπόνι 1,875%), αντλώντας περί τα 2,5 δις. ευρώ και όταν η αντίστοιχη έκδοση επί ΣΥΡΙΖΑ είχε πραγματοποιηθεί με επιτόκιο άνω του 3,5%.  Βεβαίως, εμπλεκόμενοι περί τα χρηματιστηριακά, τόνιζαν στο mononews.gr, ότι τις επόμενες μέρες θα φανεί αν η ρευστότητα διακρατείτο για την ομολογιακή έκδοση, ή απλώς οι επενδυτές μένουν στα λεφτά τους μετά τη θεαματική άνοδο περίπου 40% του Χ.Α. στο πρώτο εξάμηνο.

    Επίσης, ήρθε η αναβάθμιση βάλσαμο της Μοοdy’s για τις ελληνικές τράπεζες, ανοίγοντας πλέον ο δρόμος να συνάπτουν τον δικό τους διατραπεζικό δανεισμό με τις τράπεζες του εξωτερικού. Μπαίνουν στα μόνιτορ των πιστωτών τους, ως σημάδι κανονικότητας.

    Ακόμα, όπως φάνηκε από τις παρουσιάσεις των εκπροσώπων των θεσμών στο Λαγονήσι που πραγματοποιείται το συνέδριο του Economist δεν υπάρχουν «γκάζια» και πιέσεις προς την κυβέρνηση για νέα μέτρα. Και ο Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν και ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM, μιλούσαν για αναπτυξιακά μέτρα και κυρίως για μείωση της φορολογίας.

    Βαρίδι, όπως έγραψε εγκαίρως το mononews.gr, απετέλεσε η μετοχή της ΔΕΗ, μερ τα γνωστά προβλήματα ρευστότητας. Εξελίξεις που οδηγούν τα ξένα funds, όπως το Lansdowne, να ανοίγουν θέση short. Η μετοχή έκλεισε την Τρίτη 2,08 ευρώ και απώλειες 5,45%, διακινώντας 1,685 εκατ. τεμάχια, ενώ βρέθηκε και χαμηλότερα στο 1,99  ευρώ.

    Από εκεί και πέρα, το ενδιαφέρον, κυρίως των εγχώριων παικτών επιστρέφει σε μετοχές που έχουν μείνει πίσω. Αν ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης από την αρχή του χρόνου ενισχύεται 31%, μετοχές όπως ο Τιτάνας και η Cenergy βρίσκονται αισθητά πίσω. Η  μετοχή της Τιτάν έκλεισε με κέρδη 5,41%, στα 18,32 ευρώ, μία μέρα πριν από την εκπνοή της δημόσιας πρότασης, αλλά από την αρχή ου χρόνου, οι απώλειες ξεπερνούν το 10%.  Η μετοχή της Cenergy έκλεισε με κέρδη 6,38%, στο 1,50 ευρώ, αλλά από την αρχή του έτους κερδίζει μόλις 11%.

    Ενδιαφέρον βγήκε επίσης για την Ιντρακόμ 8%, με τα κέρδη από την αρχή του χρόνου στο 60%, ποντάροντας στο σενάριο της αναδιάρθρωσης και 6,25% ενισχύθηκε η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής, στα 2,38 ευρώ, αναμένοντας εξελίξεις γύρω από την πώληση του Πόρτο Καράς.

    Κατά τα άλλα, Alpha Bank και Eurobank έκλεισαν με μικρά κέρδη, ενώ ισχυρότερη ήταν η αντίδραση στην Εθνική 3,51%, μετά την πληροφορία ότι θα τοποθετηθεί στο Δ.Σ. ο πρώην ΥΠΟΙΚ κ. Γκ. Χαρδούβελης. Κέρδη 0,91% για την Πειραιώς, στα 2,67 ευρώ, αν και βρέθηκε ψηλότερα, στα 2,74 ευρώ.

    Ισχυρή αντίδραση για τον Μυτιληναίο πάνω από 2%, στα 10,86 ευρώ, ενόψει του νέου προγράμματος επενδύσεων του ομίλου.

    Οι συναλλαγές ήταν και πάλι υποτονικές, διαμορφούμενες μόλις στα 58,93 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ