ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Συνεχίζεται το θειικό κλίμα στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης, με τις τιμές τους να ενισχύονται και τις αποδόσεις τους να υποχωρούν ακόμα περισσότερo.
Θετικά στο κλίμα αισιοδοξίας στην αγορά ομολόγων επιδρά και η στάση της αμερικανικής FED η οποία όπως φαίνεται δεν πρόκειται να προχωρήσει εσπευσμένα στην απόσυρση των έκτακτων μέτρων που εφαρμόζει για την τόνωση της οικονομίας.
Ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ απέχει ακόμη αρκετά από το σημείο που θα ήθελε η Κεντρική Τράπεζα να φθάσει, προκειμένου να ξεκινήσει την σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων. Την στάση αυτή του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ, όπως εκτιμούν αναλυτές, θα υιοθετήσουν και άλλες κεντρικές τράπεζες και κυρίως η ΕΚΤ, παραμερίζοντας τις περί αντιθέτου απόψεις που έχουν διατυπωθεί εξαιτίας της ανόδου του πληθωρισμού.
Η ΕΚΤ αναμένεται πάντως να αποσαφηνίσει τη στάση της την ερχόμενη εβδομάδα όποτε θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας.
Στην εγχώρια αγορά το θετικό κλίμα που επικρατεί στην αγορά ομολόγων αξιοποιείται και από μεγάλες επιχειρήσεις που εκδίδουν επιτυχώς εταιρικούς τίτλους. Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η ΔΕΗ, η οποία άντλησε από την αγορά 500 εκατ. ευρώ. Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 0,7% και κυμαινόταν νωρίς το απόγευμα στο 0,692%. Αρνητική στο -0,097% παρέμεινε η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, ενώ του 15ετούς κυμαινόταν στο 0,83%.
Σο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 213 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 123 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,71% από 0,73%, έναντι -0,31% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,02%.
Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ/δολ. κυμαινόταν στο 1,1817 δολ. από 1,1774 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά.
Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρω/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1812 δολ..
Διαβάστε επίσης
Wall Street: Ανοδικό άνοιγμα με βοήθεια από Τζερόμ Πάουελ, ξεπέρασε τις 35.000 μονάδες ο Dow Jones
Τζερόμ Πάουελ (Fed): Υψηλός ο πληθωρισμός τους επόμενους μήνες – Είναι νωρίς για αλλαγή πολιτικής
ΔΕΗ: Στο 3,375% το κουπόνι για το 7ετές ομόλογο – Το παρασκήνιο της έκδοσης (upd)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μείωση εισφορών: Τι κερδίζουν 2,5 εκατ. εργαζόμενοι – Αναλυτικά παραδείγματα για μισθούς έως 3.000 ευρώ
- Τι βλέπουν τα ξένα funds στην ελληνική οικονομία και έρχονται στην Αθήνα
- Νάντια Γκογκοζώτου: Στην τελική ευθεία το Ταμείο Καινοτομίας – Έρχονται οι πρώτες θεραπείες για πρώιμη πρόσβαση
- Τα super κέρδη των τραπεζιτών, το πάρτι διαρκείας Βαρδινογιάννη – Σιάμισιη, το Unfair του Πόλυ, μια… περίεργη προσφορά από τη ΓΕΚ, η επιτυχία του Παππά, ο αξιολάτρευτος Νικόλαος ο Α’ με τις μπαταρίες και ποιος είναι ο μαρτυριάρης του ΔΑΑ
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.