• ΑΓΟΡΕΣ

    Κάτω από τα 100 δολάρια το πετρέλαιο υπό τον φόβο αυστηρού lockdown στο Πεκίνο

    • Bloomberg
    Πετρελαιοπηγή


    Πτωτικά ξεκίνησε την εβδομάδα το πετρέλαιο, λόγω της ανησυχίας ότι η εξάπλωση της Covid-19 στην Κίνα θα επηρεάσει αρνητικά την παγκόσμια ζήτηση.

    Η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου (West Texas Intermediate – WTI) στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υποχώρησε περίπου κατά 3%, κάτω από τα 100 δολάρια/βαρέλι.

    Η αύξηση των κρουσμάτων στο Πεκίνο έχει πυροδοτήσει ανησυχίες για άνευ προηγουμένου lockdown στην κινεζική πρωτεύουσα, ενώ η Σαγκάη ανακοίνωσε ρεκόρ ημερήσιων θανάτων το σαββατοκύριακο. Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον κόσμο οδεύει προς τη χειρότερη κρίση σε ό,τι αφορά τη ζήτηση για πετρέλαιο που έχει ξεσπάσει από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας και μετά.

    Τα βάσανα της Κίνας με την Covid-19 προσθέτουν άλλη μια πηγή αστάθειας σε μια αγορά πετρελαίου που έχει πληγεί από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο πόλεμος έχει βάλει φωτιά στον πληθωρισμό και η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά μέτρα για τον περιορισμό των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία. Αυτό θα μπορούσε να περιορίσει ακόμη περισσότερο τη ζήτηση και να οδηγήσει υψηλότερα τις τιμές.

    Η αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα προκαλεί ανησυχία για την πορεία της ζήτησης
    Η αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα προκαλεί ανησυχία για την πορεία της ζήτησης

    Τιμές

    Η τιμή του WTI για παράδοση τον Ιούνιο υποχώρησε κατά 2,9% στα 99,07 δολάρια/βαρέλι στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

    Αντιστοίχως, η τιμή του πετρελαίου Brent για τον Ιούνιο υποχώρησε κατά 2,9% στα 103,57 δολάρια/βαρέλι στο ICE Futures Europe exchange, έχοντας χάσει 1,6% την Παρασκευή.

    Την ίδια ώρα, στην αγορά αναμένεται να πέσουν πρόσθετες ποσότητες, πιέζοντας ακόμη περισσότερο τις τιμές.

    Η Λιβύη αναμένεται να ξεκινήσει ξανά την παραγωγή από κάποια κοιτάσματα τις ερχόμενες ημέρες, ενώ ο σταθμός CPC στις ακτές της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα ξανάρχισε να λειτουργεί κανονικά μετά τις ζημιές που προκλήθηκαν λόγω καταιγίδας.

    Διαβάστε επίσης

    Προ των πυλών το εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία

    Φόβoυς για lockdown στο Πεκίνο πυροδοτεί η έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα



    ΣΧΟΛΙΑ