• ΑΓΟΡΕΣ

    Katie Nixon (Northern Trust): Η Όμικρον θα φέρει μεν καθυστερήσεις, αλλά όχι την καταστροφή στις αγορές

    • Bloomberg
    Katie Nixon, Northern Trust

    Katie Nixon, Northern Trust


    Σε τροχιά υποχώρησης κινούνται σήμερα, Τετάρτη, οι χρηματιστηριακές αγορές, ενώ ενισχύονται τα ομόλογα, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει η έξαρση της μετάλλαξης «Όμικρον».

    Πτωτικές τάσεις στην Ιαπωνία, πιέσεις για τις τεχνολογικές μετοχές στο Χονγκ Κονγκ, απώλειες για την Κίνα.

    Στον αντίποδα, κέρδη δείχνουν τα ευρωπαϊκά και τα αμερικανικά futures.

    S&P 500 και Nasdaq 100 κατέγραψαν απώλειες χθες, δίνοντας τέλος σε ένα ανοδικό σερί που κράτησε τέσσερις συνεδριάσεις. Με τη χρονιά να οδεύει στο τέλος της, οι όγκοι των συναλλαγών παρέμειναν ισχνοί.

    Σε υψηλότερα επίπεδα κινήθηκε το δολάριο (στα 1,1301 δολάρια η ισοτιμία με το ευρώ), ενώ η τιμή του αργού παρέμεινε κοντά σε υψηλά ενός μηνός, γεγονός που οφείλεται εν μέρει τουλάχιστον στην προσδοκία πως η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μπορεί να ξεπεράσει την «Όμικρον».

    Στην αγορά κρυπτονομισμάτων, το Bitcoin κινείτο γύρω στα 48.000 δολάρια, μετά από μια υποχώρηση ενδεικτική της μειωμένης όρεξης που υπάρχει για τα assets υψηλότερου κινδύνου.

    Κατοχύρωση κερδών στα χρηματιστήρια

    Οι επενδυτές κλείνουν το έτος κοιτώντας να κατοχυρώσουν κάποια κέρδη από το άλμα του 17% που έχουν σημειώσει φέτος οι μετοχικοί τίτλοι διεθνώς.

    Ο κορονοϊός, ενδεχόμενη σύσφιξη πολιτικής από μέρους της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) και οι προοπτικές της Κίνας είναι μεταξύ των βασικών κινδύνων για το 2022. Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι φόβοι για την «Όμικρον» καταλαγιάζουν, καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη, η οποία μεταδίδεται με ραγδαίους ρυθμούς, οδηγεί σε ηπιότερα συμπτώματα.

    «Είμαστε πολύ θετικοί ως προς το ξεκίνημα του 2022», δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg η Katie Nixon, διευθύντρια επενδύσεων στη Northern Trust Wealth Management. «Έχουμε, βεβαίως, κάποια σκαμπανεβάσματα σε σχέση με τη μετάλλαξη Όμικρον. Αυτό θα φέρει ενδεχομένως καθυστερήσεις στη ζήτηση, αλλά δεν θα την καταστρέψει», πρόσθεσε.

    Διεθνή χρηματιστήρια

    • Τα futures του S&P 500 έδειχναν άνοδο 0,1%, μετά από υποχώρηση του δείκτη κατά 0,1% χθες.
    • Τα futures του Nasdaq 100 έδειχναν άνοδο 0,3%, μετά από υποχώρηση του δείκτη κατά 0,5% χθες.
    • Με απώλειες 0,3% ο ιαπωνικός Topix.
    • Απώλειες 1,1% για τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ
    • Πτώση 0,9% για τον Shanghai Composite Index.
    • Άνοδος 0,3% για τα futures του πανευρωπαϊκού Euro Stoxx 50.



    ΣΧΟΛΙΑ