• ΑΓΟΡΕΣ

    JPMorgan: Ουδέτερη σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα για τα ελληνικά ομόλογα

    Jamie Dimon, CEO της JP Morgan Chase

    Jamie Dimon, CEO της JP Morgan Chase Πηγή: ΑΡ


    Τα ελληνικά ομόλογα παρουσίασαν μικρή υποαπόδοση έναντι των άλλων περιφερειακών χωρών τις τελευταίες δύο εβδομάδες, πιθανότατα λόγω των αυξημένων ασφαλίστρων, της έλλειψης ρευστότητας λόγω της αυξημένης μεταβλητότητας/αβεβαιότητας, λόγω των συνεχιζόμενων ανησυχιών του παγκόσμιου τραπεζικού τομέα, εξηγεί η JPMorgan στην εβδομαδιαία ανάλυσή της για τις αγορές ομολόγων.

    Η βασική σύσταση της JPMorgan προς τους επενδυτές είναι να προτιμήσουν τα ελληνικά ομόλογα μετά τις εκλογές.

    «Όπως αναφέρθηκε στο ετήσιο report μας για τις προοπτικές της φετινής χρονιάς, παραμένουμε σε γενικές γραμμές θετικοί για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και προβλέπουμε ότι η Ελλάδα θα διαπραγματεύεται στα ίδια επίπεδα με την Ιταλία έως το τέλος του 2023», συνεχίζει η τράπεζα.

    «Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, παραμένουμε ουδέτεροι όσον αφορά την Ελλάδα, δεδομένης της αυξημένης αβεβαιότητας, αλλά και λόγω των κινδύνων που προέρχονται από τον αυξανόμενο πολιτικό θόρυβο, καθώς οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν κατά τους προσεχείς μήνες. Για τους επενδυτές που επιθυμούν να τοποθετηθούν σε ελληνικά ομόλογα, θεωρούμε ελκυστικότερες τις λήξεις που κυμαίνονται από 7 έως 10 έτη λήξης, καθώς διαπραγματεύεται με την υψηλότερη άνοδο σε σχέση με άλλες περιφερειακές χώρες», εκτιμά η αμερικανική τράπεζα.

    Υπενθυμίζεται ότι η JPM στο ετήσιο report για το 2023 εκτιμούσε: «Στην Ελλάδα, οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν πριν από το τέλος Ιουλίου 2023 και αυτές οι εκλογές θα είναι οι πρώτες εκλογές μετά από μερικές δεκαετίες στις οποίες δεν θα υπάρχει μπόνους εδρών (50 έδρες) για το κόμμα που κερδίζει την πλειοψηφία των ψήφων. Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (συντηρητικοί) εξακολουθεί να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, καθώς αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει περίπου 35% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται στο 28%.

    Αυτό το αποτέλεσμα είναι αρκετά παρόμοιο με αυτό των εκλογών του 2019, ωστόσο, χωρίς το μπόνους των 50 εδρών, η Νέα Δημοκρατία πιθανότατα δεν θα έφτανε την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών εδρών στις επερχόμενες εκλογές του 2023», επισήμανε η τράπεζα.

    «Δεδομένων των περιορισμένων πιέσεων προσφοράς στα GGBs κατά το προσεχές διάστημα και τις και ελκυστικές αποτιμήσεις, συνιστούμε τοποθετήσεις σε θέσεις αγοράς στην Ελλάδα έναντι της Ιταλίας με προτίμηση στον ενδιάμεσο τομέα, καθώς διαπραγματεύεται με την υψηλότερη άνοδο σε σχέση με την υπόλοιπη».

    Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι το 2023 η χώρα θα «κόψει» ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με τη διετία 2021-2022 με μια επίδοση της τάξεως του 1% μόλις, πληθωρισμό της τάξεως του 6% και πρωτογενές πλεόνασμα 1,1%. Το συνολικό έλλειμμα του προϋπολογισμού θα είναι της τάξεως του 1,8% ενώ το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί σε 162% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

    Τέλος, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι τα ελληνικά spreads θα κινηθούν ανοδικά από τις 195 μονάδες βάσης στις 210 μ.β. τον Ιούνιο και έπειτα πτώση στις 190 μ.β. τον Σεπτέμβριο, 180 μ.β. τον Δεκέμβριο και 165 μ.β. σε ένα έτος από σήμερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της τράπεζας.

    Διαβάστε επίσης

    Goldman Sachs: Στις 1.075 μονάδες η «δίκαιη» αποτίμηση του Γενικού Δείκτη του ΧΑ – Τι δείχνουν οι δείκτες αποτίμησης



    ΣΧΟΛΙΑ