• ΑΓΟΡΕΣ

    JP Morgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs: Επικράτησαν στο ράλι μετοχών, παρά τα απογοητευτικά κέρδη

    • NewsRoom

    James Gorman (Morgan Stanley), Jamie Dimon (JP Morgan), David Solomon(Goldman Sachs)


    Ο Ιούνιος βρήκε τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, να προσπαθούν να επιβιώσουν ενός μεγάλου sell-off, ενώ παράλληλα τα κέρδη τους ήταν μειωμένα ακόμα και κατά 20%. Το καλοκαίρι όμως, οι μετοχές τους έδειξαν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στον αμερικάνικο δείκτη S&P 500.

    Οι μετοχές της Μorgan Stanley ανέβηκαν κατά 20%, της Goldman Sachs κατά 19%, ενώ μικρότερη ήταν η δυναμική της JP Morgan με άνοδο 9%.

    Η Wells Fargo είδε ανάκαμψη στις μετοχές της κατά 18% και η Bank of America και Citigroup κατά 17%.

    Δύσκολο το α’ εξάμηνο

    Μετά από δύο χρόνια τεράστιων κερδών κατά τη περίοδο της πανδημίας, οι μεγάλοι οίκοι των ΗΠΑ, βίωσαν ένα σκληρό sell-off, το οποίο πυροδοτήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Η επιθετική νομισματική πολιτική της Fed έριξε λάδι στη φωτιά, με τη βουτιά να είναι θεαματική και απότομη, επηρεάζοντας το σύνολο των εταιρειών στον S&P 500.

    Για τις τράπεζες, ο φόβος των επενδυτών «στέγνωσε» τις συναλλαγές που κρατούσαν μέχρι τότε τα κέρδη υψηλά για τις αμερικανικές τράπεζες.

    Όμως το απρόσμενο –κυρίως λόγω της διάρκειάς του- ράλι μετοχών οδήγησε σε μια εντυπωσιακή ανάκαμψη τις τράπεζες, οι οποίες νωρίτερα μόνο άσχημα νέα είχαν να μεταφέρουν στους μετόχους τους.

    Ράλι διαρκείας ή πρόσκαιρη ανάκαμψη;

    «Το ράλι θα μπορούσε να ανατραπεί εάν η Fed αποδειχθεί ανεπιτυχής στη μείωση του πληθωρισμού, δήλωσε ο Steven Chubak, αναλυτής της Wolfe Research. «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι έχουμε ξεφύγει ακόμα τις δύσκολες καταστάσεις», είπε. «Βρισκόμαστε σε ένα ενδιάμεσο στάδιο».

    Οι τραπεζικές μετοχές επωφελήθηκαν από τις ενδείξεις ότι η οικονομία τείνει να βελτιώνεται.

    Οι εργοδότες των ΗΠΑ συνέχισαν να προσθέτουν θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, ο πληθωρισμός υποχώρησε και οι τιμές του φυσικού αερίου καταγράφουν πτωτική τάση. Ως αποτέλεσμα, το καταναλωτικό κλίμα βελτιώθηκε τους τελευταίους δύο μήνες, αφού σημείωσε χαμηλό ρεκόρ τον Ιούνιο.

    «Ο πληθωρισμός μειώνεται, αλλά μήπως τελικά κολλήσει σε ένα υψηλότερο από το επιθυμητό επίπεδο; Εάν συμβεί αυτό, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος και τα πλήγματα πολύ πιο ισχυρά από αυτά που έχουμε ήδη δει», ανέφερε ο Christopher McGratty, αναλυτής Stifel Financial Corp. KBW.

    Η στρατηγική για ανάκαμψη

    Η αγορά της πιστωτικής κάρτας ανθίζει, σε μία προσπάθεια οι καταναλωτικές δαπάνες να μείνουν σε υψηλά επίπεδα.

    Κι ακόμα και στην επιβεβαίωση ενός «κακού» σεναρίου, οι τράπεζες θα καταφέρουν να επιβιώσουν. Στα stress test της Fed, διαπιστώθηκε ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ θα μπορούσαν να συνεχίζουν να δανείζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ακόμα και στην περίπτωση ύφεσης.

    Όμως η επιβράδυνση της οικονομίας είναι ένα δύσκολο περιβάλλον για τις αμερικάνικες τράπεζες, οι οποίες βρέθηκαν στο «κόκκινο» τον Ιούνιο.

    Όλες κατέγραψαν μείωση κερδών που σε κάποιες περιπτώσεις έπεσαν ακόμα και κάτω από 20%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

    Η JPMorgan Chase κατέγραψε τη χειρότερη επίδοση σημειώνοντας πτώση περίπου 23% για το έτος. Η καλύτερη επίδοση, ήταν αυτή της Wells Fargo, που υποχώρησε μόλις 4%.

    Διαβάστε επίσης:

    Άνοδος στις ευρωαγορές στον απόηχο των πρακτικών της Fed



    ΣΧΟΛΙΑ