• Οικονομία

    JP Morgan: Τα δύο προβλήματα που προκαλούν ύφεση στην Ευρωζώνη

    • NewsRoom


    Επιτόκια και φυσικό αέριο είναι οι δύο λόγοι που δημιουργούν την ύφεση στην Ευρωζώνη. Οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου και οι αναμενόμενες αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ θα οδηγήσουν την Ευρώπη σε μία βαθιά ύφεση μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της JPMorgan.

    Η τράπεζα τόνισε πως τα επικαιροποιημένα στοιχεία υποδεικνύουν πως «η Ευρώπη στερεύει πιο γρήγορα από το αναμενόμενο από φυσικό αέριο. Οποιαδήποτε ανάλυση όσον αφορά την ευρωπαϊκή μακροοικονομική εικόνα πρέπει πρώτα να μελετήσει τις επιπτώσεις του φυσικού αερίου. Λόγω της μεταβλητότητας των τιμών αυτών, οι υπολογισμοί είναι αρκετά δύσκολοι».

    Υπερπολαπλασιάστηκε η εισαγωγή ενέργειας

    Σύμφωνα με τον αναλυτή της JPMorgan, Greg Fuzesi, το κόστος της εισαγωγής ενέργειας από την Ευρώπη έχει υπερτετραπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες, από 200 δισ ευρώ (1,6% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης) σε άνω των 800 δισ ευρώ (6,4% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης).

    O Fuzesi τόνισε πως ανάλογα με τη δυναμική προσφοράς του φυσικού αερίου, ο «λογαριασμός» της Ευρωζώνης ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω μέχρι το 8,5% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.«Πρόκειται προφανώς για ένα τεράστιο σοκ στα εισοδήματα της περιοχής», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας πως οι υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου θα προσφέρουν κίνητρα για τη μείωση της ζήτησης, ενώ τόνισε πως οι ελλείψεις δε θα είναι αρκετές για να οδηγήσουν σε εφαρμογή δελτίων ενέργειας.

    Αυτό που περιπλέκει τα πράγματα για την ευρωπαϊκή οικονομία είναι το γεγονός πως ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας, κάτι που θα δυσκολέψει τις κινήσεις της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Η νέα αύξηση  των τιμών ενέργειας

    «Μία νέα σημαντική αύξηση των τιμών ενέργειας δε θα είναι εύκολο να αγνοηθεί από τους ρυθμιστές, οδηγώντας σε νέα μέτρα. Παρ’ όλα αυτά, τόσο το μέγεθος όσο και η μορφή του νέου προβλήματος δεν είναι ακόμα ξεκάθαρα, δυσκολεύοντας τον προγραμματισμό των κινήσεων προστασίας της οικονομίας από την κεντρική τράπεζα», τόνισε ο Fuzesi.

    Σύμφωνα με το Business Insider, η κεντρική τράπεζα υπολογίζει πως για κάθε αύξηση της τάξης των 50 ευρώ/μεγαβατώρα στις τιμές spot του φυσικού αερίου, ο πληθωρισμός αυξάνεται κατά 1%.

    «Το ποσοστό ενδέχεται να είναι ακόμα μεγαλύτερο», υπογράμμισε ο Fuzesi, προσθέτοντας πως «ο πληθωρισμός θα αυξηθεί άνω του 10% στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του έτους».

    Η συνεχιζόμενη αύξηση αυτή σημαίνει πως η ΕΚΤ δε θα μπορέσει να αναστρέψει την τακτική νομισματικής της σύσφιξης σύντομα και θα οδηγηθεί σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων. Η JPMorgan υπολογίζει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 50 μ.β. τον Οκτώβριο και κατά 25 μ.β. τον Δεκέμβριο.

    Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τον Fuzesi, εάν δεν υπάρξει απότομη και άμεση μείωση των τιμών φυσικού αερίου, ο συνδυασμός των υψηλών τιμών ενέργειας, του αυξημένου πληθωρισμού και των αυξανόμενων επιτοκίων θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε ύφεση.

    Διαβάστε επίσης

    Σκυλακάκης: «Η οικονομία κρατάει»

    ΕΡΓΑΝΗ: Θετικό κατά 270.191 θέσεις εργασίας το ισοζύγιο απασχόλησης στο επτάμηνο

    Την Τετάρτη 31 Αυγούστου η ψήφιση του σχεδίου νόμου για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας



    ΣΧΟΛΙΑ