• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    BofΑ-JP Morgan: To ράλι στις ευρωαγορές έφτασε στο τέλος του;


    Επιβράδυνση στο ρυθμό των κερδών εντοπίζουν οι αναλυτές των αμερικανικών οίκων για τις ευρωαγορές, με κάποιους να κάνουν λόγο ακόμα και για πτώση του Stoxx Europe 600 στις 390 μονάδες στο τέλος του έτους.

    Το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών έχει κάνει την πορεία του, προβλέπουν οι αναλυτές, οι οποίοι μείωσαν τους στόχους τους στο τέλος του έτους για τις ευρωαγορές.

    Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, o δείκτης Stoxx Europe 600 θα κλείσει το 2022 στις 447 μονάδες, με κέρδη λιγότερα από 2%.

    Η ύφεση ανακόπτει το ράλι

    Με την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη να αντιμετωπίζει ακόμη «σημαντικές» προκλήσεις, ο Sebastian Raedler της BofA αναμένει ότι το ράλι θα επιβραδυνθεί σημαντικά.

    Μάλιστα είναι από τους πιο απαισιόδοξους, καθώς τοποθετεί τον δείκτη στο τέλος του έτους στις 390 μονάδες.

    «Η βασική προϋπόθεση για ένα διαρκές ράλι της αγοράς μετοχών είναι η μια ανανεωμένη επιτάχυνση της δυναμικής ανάπτυξης», έγραψε ο Raedler σε σημείωμα του. Μια αναμενόμενη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας και η διαφαινόμενη ενεργειακή κρίση θα το ανατρέψουν», κατέληξε.

    Οι αναλυτές, συμπεριλαμβανομένης της Beata Manthey της Citigroup Inc., προειδοποίησαν ότι οι προοπτικές για τα ευρωπαϊκά κέρδη παραμένουν πολύ χαμηλές, δεδομένης της πιθανότητας μιας ύφεσης στην ευρωζώνη.

    Τα ευρωπαϊκά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια είχαν εκροές 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων την εβδομάδα έως τις 17 Αυγούστου, σύμφωνα με την Bank of America επικαλούμενη στοιχεία της EPFR Global.

    Οι αισιόδοξοι

    Οι αναλυτές της JPMorgan έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω τους στόχους τους για τον Stoxx 600 αλλά παραμένουν σταθεροί «ταύροι». Ο νέος στόχος τους συνεπάγεται κέρδη άνω του 10% για τον ευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς, κάτι που θα σημαίνει ότι ο δείκτης σταθεροποιείται στο τέλος του έτους σε σύγκριση με το 2021.

    Οι επενδυτές στην τελευταία ευρωπαϊκή έρευνα για τους διαχειριστές κεφαλαίων της Bank of America συμφωνούν με την άποψη της JP Morgan ότι η ανάκαμψη στις μετοχές μπορεί να συνεχιστεί ακόμη και αν μειωθούν τα  κέρδη. Ωστόσο, η πλειοψηφία των αναλυτών λέει το αντίθετο.

    Ο Matt Peron, διευθυντής έρευνας στην Janus Henderson Investors, δήλωσε ότι οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν γίνει «υπερβολικά αισιόδοξες» σχετικά με τις προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη. «Είναι πρόωρο να υποθέσει κανείς μια ήπια επιβράδυνση με μικρό αντίκτυπο στα κέρδη. Κάτι που υπονοεί η αγορά», είπε.

    Διαβάστε επίσης:

    UBS: Ποιες μετοχές κερδίζουν και ποιες χάνουν από το σοκ στο φυσικό αέριο



    ΣΧΟΛΙΑ