• ΑΓΟΡΕΣ

    J.P. Morgan: Αυξάνει τις θέσεις σε ομόλογα και χρυσό – «Εκτός κάδρου» διατηρεί τις μετοχές

    Ο Marko Kolanovic, επικεφαλής της στρατηγικής των παγκόσμιων αγορών (Global Markets Strategy) της JP Morgan

    Ο Marko Kolanovic, επικεφαλής της στρατηγικής των παγκόσμιων αγορών (Global Markets Strategy) της JP Morgan


    H αμερικανική τράπεζα J.P. Morgan συνεχίζει να “βλέπει” δύσκολες μακροοικονομικές συνθήκες και αντίθετους ανέμους για τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία και μάλιστα αυτοί οι κίνδυνοι γίνονται ισχυρότεροι, ενώ οι θετικοί άνεμοι εξασθενούν.

    Οι ανοδικές κινήσεις της περασμένης εβδομάδας στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, οι οποίες σχετίζονται με τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, έρχονται σε μια δύσκολη στιγμή, καθώς πλησιάζουν οι χειμερινοί μήνες θέρμανσης. Στη θετική πλευρά, οι καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης στις ΗΠΑ και η στροφή προς τα πάνω του τεχνολογικού κύκλου στην Ανατολική Ασία αποτελούν σημαντικές στηρίξεις.

    «Οι μετοχές κινούνται ανοδικά από τις αρχές του έτους, κυρίως λόγω της αύξησης των πολλαπλασιαστών αποτίμησης, ενώ τα πραγματικά επιτόκια και το κόστος του κεφαλαίου κινούνται βαθύτερα σε περιοριστικά επίπεδα, επισημαίνει ο επικεφαλής της Global Markets Strategy της τράπεζας Marko Kolanovic.

    «Η ιστορία δείχνει ότι αυτή η σχέση γίνεται όλο και λιγότερο βιώσιμη, δημιουργώντας κίνδυνο για τις μετοχές. Η ανοδική κίνηση του δολαρίου, του Brent και των αποδόσεων των ομολόγων, παραμένει ένας προβληματικός και τελικά μη βιώσιμος συνδυασμός. Για την περίοδο του γ’ τριμήνου, οι προσδοκίες του consensus φαίνονται μη απαιτητικές εκ πρώτης όψεως, αλλά η δυναμική του δείκτη PMI εξασθένησε κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αύξηση των κερδών είναι πιθανό να είναι εντελώς αρνητική», συνεχίζει ο Kolanovic.

    «Τα ομόλογα γνώρισαν απότομες ανατροπές τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς το συνεχιζόμενο sell-off την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου αντιστράφηκε εν μέρει λόγω των αυξανόμενων γεωπολιτικών κινδύνων. Στις ΗΠΑ, στραφήκαμε σε τακτική long στα ομόλογα την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι αποτιμήσεις έφθασαν στα φθηνότερα επίπεδα από την κρίση στη Βρετανία με τα Trussonomics πριν από ένα χρόνο. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, διατηρούμε μια αμυντική κατανομή στο πρότυπο χαρτοφυλάκιό μας, με μια underweight θέση στις μετοχές και τα εταιρικά ομόλογα έναντι overweight θέσεων σε μετρητά και εμπορεύματα», εξηγεί ο επικεφαλής στρατηγικής.

    Μετοχές και μακροοικονομικές προοπτικές

    Με την επίτευξη της τιμής στόχου μας για τον δείκτη S&P 500 και το ισχυρό ράλι στις αρχές του καλοκαιριού, το πλαίσιο δείχνει ότι τα μακροοικονομικά θεμελιώδη μεγέθη είναι δύσκολα και ότι υπάρχουν αντίξοες συνθήκες για τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία. Οι αντίθετοι άνεμοι για τα επιτόκια και την ποσοτική σύσφιξη είναι τώρα ισχυρότεροι, με σύσφιξη στην Ευρώπη και την Ιαπωνία.

    «Οι γεωπολιτικοί παράγοντες επιδεινώθηκαν και οι αποτιμήσεις είναι τώρα επίσης χειρότερες. Η επαναλειτουργία της Κίνας έχει πλέον μετατραπεί σε ελαφρώς αντίθετο άνεμο. Τα χαμηλά επίπεδα του δείκτη μεταβλητότητας VIX θα μπορούσαν να αλλάξουν στο μέλλον και το μεγάλο “μαξιλάρι” μετρητών των καταναλωτών διαβρώνεται. Ενώ η δημοσιονομική πολιτική εξακολουθεί να είναι υποστηρικτική, είναι ωστόσο μετριοπαθής και δεν λέμε ότι η κατάσταση τώρα είναι όπως το 2007-2008, όμως υπάρχουν αρκετές ομοιότητες που πρέπει να προσέξουμε, κατά την άποψή μας. Αυτό που βρίσκουμε αξιοσημείωτο είναι ότι στην κρίση του 2007, οι επενδυτές συζητούσαν για τα ακριβώς ίδια θέματα με τα σημερινά», επισημαίνει ο Kolanovic.

    Στην Δυτική Ευρώπη, μετά από ένα μέτριο τρίτο τρίμηνο, η πορεία για το τέταρτο τρίμηνο είναι ελαφρώς βελτιωμένη με αμφίπλευρους κινδύνους. Η Δυτική Ευρώπη παραμένει ο αδύναμος κρίκος στις παγκόσμιες προοπτικές, ενώ η περιοχή συμβάλλει στην εκκολαπτόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας βιομηχανίας.

    «Διατηρούμε την πρόβλεψή μας για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης που έχει σταματήσει το τελευταίο τρίμηνο και επισημαίνουμε τον καθοδικό κίνδυνο για το ΑΕΠ. Ομοίως, το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου ανέκαμψε τον Αύγουστο, αλλά θα πρέπει να αυξηθεί πάνω από 0,2% το Σεπτέμβριο για να αποφευχθεί η συρρίκνωση το τρίτο τρίμηνο. Οι κίνδυνοι για το τρέχον τρίμηνο είναι πιο αμφίπλευροι. Παράλληλα με τη μετακύλιση της σύσφιξης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και οι αγορές ενέργειας αποτελούν βασική πηγή καθοδικού κινδύνου», καταλήγει η JPM.

    Διαβάστε επίσης

    Alpha Finance: «Καλό» σημείο εισόδου στις μετοχές των τραπεζών – Αναβαθμίζει τις τιμές στόχους

    CVC: Έτοιμη για ΙPO παρά την αστάθεια στις αγορές

    J.P. Morgan: S&P και Fitch αναβαθμίζουν την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα



    ΣΧΟΛΙΑ