• ΑΓΟΡΕΣ

    CVC: Έτοιμη για ΙPO παρά την αστάθεια στις αγορές

    • NewsRoom
    Οι συνιδρυτές του CVC Capital: MacKenzie, Koltes και Van Rappard

    Οι συνιδρυτές του CVC Capital: MacKenzie, Koltes και Van Rappard


    Στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ ετοιμάζεται να εισαχθεί η ευρωπαϊκή εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων CVC, η οποία έχει επαναφέρει τους τελευταίους μήνες τους σχεδιασμούς της για μία mega IPO.

    Η εταιρεία είχε επιχειρήσει ξανά το 2022 να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, όμως η βουτιά στις αγορές, την απέτρεψε.

    Εδώ και λίγους μήνες, η CVC έχει ξεκινήσει τις  προετοιμασίες, με το Bloomberg να αναφέρει ότι η διαπραγμάτευσή της θα μπορούσε να ξεκινήσει ακόμα και μέσα στον Νοέμβριο.

    H μεγαλύτερη IPO για φέτος

    Η αξία της αποτιμήθηκε στα 15 δισ. δολάρια όταν πούλησε μειοψηφικό μερίδιο στην Blue Owl Capital το 2021.

    Η δημόσια εγγραφή της, εφόσον πραγματοποιηθεί , αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη για φέτος και μία από τις μεγαλύτερες που έγιναν ποτέ από private equity.

    Τις προηγούμενες εβδομάδες εταιρείες όπως οι Arm, Instacart και Birkenstock έκαναν το μεγάλο βήμα να γίνουν δημόσιες, χωρίς όμως να ενθουσιάσουν τις αγορές.

    Παρ’ όλα αυτά, οι αναλυτές της Wall Street αναφέρουν ότι το κλίμα έχει αλλάξει και όλο και περισσότερες εταιρείες επαναφέρουν τα σχέδιά τους για εισαγωγή.

    Στις ευρωαγορές, η ξηρασία των IPO είναι πολύ πιο έντονη, με το Bloomberg να αναφέρει ότι αν υπάρξει κάποια δραματική αναστροφή στην πορεία των αγορών το επόμενο διάστημα, η CVC θα μπορούσε να αποσύρει και πάλι τα σχέδιά της για δημόσια εγγραφή.

    Το κατόρθωμα των 26 δισ. ευρώ

    Σημειώνεται ότι η CVC διαχειρίζεται πάνω από 160 δισ. ευρώ, ενώ τον περασμένο Ιούλιο έκανε την έκπληξη συγκεντρώνοντας 26 δισ. ευρώ –παραπάνω από το στόχο που είχε θέσει- για να χτίσει το μεγαλύτερο ταμείο εξαγορών με δραστηριοποίηση και σε νέους τομείς, όπως αυτόν των υποδομών. Eσπασε το ρεκόρ της Blackstone το 2019 αλλά κι ένα προηγούμενο δικό της, στο οποίο είχε καταφέρει να συγκεντρώσει 21 δισ. ευρώ σε ένα αντίστοιχα κάλεσμα προς τους επενδυτές.

    Η CVC Capital Partners έχει και ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα, καθώς ελέγχει τη Hellenic Healthcare Group, τον μεγαλύτερο όμιλο ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, στον οποίο ανήκουν έξι νοσοκομεία, μεταξύ αυτών το Υγεία και το Metropolitan Hospital, την Εθνική Ασφαλιστική και έχει συμμετοχές στη skroutz.gr και στη ΔΕΗ, πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι η CVC αναμένεται να επενδύσει 2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Γύρισμα μετά την «κορυφή» στις 1.192 μονάδες

    Δωδώνη: Η εξαγορά που δεν έγινε ποτέ και το σχέδιο του CVC για τη γαλακτοβιομηχανία

    CVC: Σκέψεις για πώληση του πλειοψηφικού μεριδίου αλυσίδας νοσοκομείων στην Ινδία



    ΣΧΟΛΙΑ