• ΑΓΟΡΕΣ

    Alpha Finance: «Καλό» σημείο εισόδου στις μετοχές των τραπεζών – Αναβαθμίζει τις τιμές στόχους

    CEO ελληνικές τράπεζες - Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα) - Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) - Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) - Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    H χρηματιστηριακή Alpha Finance εκτιμά ότι το 2023 είναι έτος ορόσημο για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών χάρη σε έναν συνδυασμό υποστηρικτικών παραγόντων, όπως τα αυξημένα επιτόκια της αγοράς, η ευνοϊκή δομή της αγοράς και το θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον.

    Ενδεικτικά, τα κέρδη τους το β΄ τρίμηνο του 2023 υποδηλώνουν ετησιοποιημένο δείκτη αποδοτικότητας ενσώματων ιδίων κεφαλαίων RoTE 14,5%, κυρίως λόγω της εκτίναξης των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) σε περίπου 2 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 60% σε ετήσια βάση.

    To σημείο εισόδου, μετά την πρόσφατη διόρθωση, είναι ευνοϊκό. Οι νέες τιμές στόχοι είναι υψηλότερες από ότι προηγουμένως κατά 32% κατά μέσο όρο, λόγω των υψηλότερων εκτιμήσεων για τα κέρδη. Η χρηματιστηριακή επαναλαμβάνει την αξιολόγηση “Buy” και για τις τρεις τράπεζες. Σε αυτό το στάδιο προτιμά την Τράπεζα Πειραιώς (Buy, τιμή στόχος στα €3,92) λόγω του προφίλ αποτίμησης/κερδοφορίας και την Eurobank (Buy, τιμή στόχος στα €2,00) λόγω των πρωτοβουλιών επέκτασης. Εξακολουθεί να βλέπει σημαντικό περιθώριο ανόδου για την Εθνική Τράπεζα (Buy, τιμή στόχος στα € 7,10), αν και κάπως χαμηλότερα από τις άλλες.

    «Αναβαθμίζουμε τις εκτιμήσεις μας για τα κέρδη λαμβάνοντας μια πιο αισιόδοξη άποψη από τις εκτιμήσεις του consensus για το 2024-2025. Η αναβάθμιση οφείλεται κυρίως στις προσδοκίες μας για υψηλότερα έσοδα (αύξηση κατά 15% το 2023-25 σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις) λόγω υψηλότερων NII (βάσει της δυναμικής των τιμών και παρά την πιο προσεκτική στάση όσον αφορά την πιστωτική επέκταση). Ως αποτέλεσμα, οι προβλέψεις μας είναι υψηλότερες κατά 28% και τα καθαρά κέρδη κατά 39% για την ίδια περίοδο, υποδεικνύοντας RoTE 16,3% το 2023 και 13,4% το 2024.

    Οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν τεράστια απόδοση το 2023(+41% φέτος,+69% σε ένα έτος), αλλά έχουν υποχωρήσει τελευταία (-17,4% από τα τέλη Ιουλίου), πιθανώς λόγω της κατοχύρωσης κερδών, των αναμενόμενων τοποθετήσεων του ΤΧΣ και των μακροοικονομικών ανησυχιών (αβάσιμες κατά την AF). Η αποτίμησή τους σε 0,55 φορές P/TBV για το 2024 σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη κερδοφορία (δηλ. RoTE στα μέσα της δεκαετίας του 2023-24) προσφέρει ένα ελκυστικό προφίλ κινδύνου/απόδοσης. Συνεπώς, η πρόσφατη διόρθωση προσφέρει ένα καλό σημείο εισόδου για τους επενδυτές.

    «Πιστεύουμε ότι οι αναφερόμενες τάσεις επιβεβαιώνουν πλήρως την προηγούμενη άποψή μας ότι οι εγχώριες τράπεζες είναι πολύ καλά τοποθετημένες για να επωφεληθούν από τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς, με τα πραγματικά νούμερα μέχρι στιγμής να ξεπερνούν κάθε προσδοκία», εξηγεί η χρηματιστηριακή.

    Η Alpha Finance υποστηρίζει ότι η κερδοφορία είναι πιθανό να βελτιωθεί περαιτέρω και να παραμείνει αυξημένη για πολλά τρίμηνα στο μέλλον και αυτό θα είναι αποτέλεσμα της προσέγγισης της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική “υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα”, προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός, σε συνδυασμό με την ευνοϊκή δομή της αγοράς του εγχώριου συστήματος. Η άνετη ρευστότητα, η διάρθρωση της καταθετικής βάσης και η έλλειψη έντονου ανταγωνισμού θα διατηρήσουν το κόστος χρηματοδότησης σε χαμηλά επίπεδα και τα περιθώρια κερδοφορίας (NIMs) σε υψηλά επίπεδα μέχρι το 2024, παρά τη χαμηλότερη πιστωτική ανάπτυξη.

    Η  αποεπένδυση του ΤΧΣ έχει ήδη ξεκινήσει- θα ακολουθήσουν κι άλλες

    «Βλέπουμε την όλη διαδικασία ως σημαντικό θετικό καταλύτη μεσοπρόθεσμα, καθώς αναμένεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ευελιξία, σε στρατηγικό και λειτουργικό επίπεδο. Βραχυπρόθεσμα, η διαδικασία αποεπένδυσης θα μπορούσε να αποτελέσει τροχοπέδη για τις επιδόσεις των τραπεζών, αν και η ζήτηση εμφανίζεται αρκετά ισχυρή. Η Eurobank έγινε πρόσφατα η πρώτη που ιδιωτικοποιήθηκε πλήρως μεταξύ των συστημικών τραπεζών. Η Εθνική Τράπεζα φαίνεται να είναι η επόμενη στη σειρά για μια τοποθέτηση έως και 20%, πιθανώς εντός του Νοεμβρίου», καταλήγει η AF.

    Διαβάστε επίσης

    J.P. Morgan: S&P και Fitch αναβαθμίζουν την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα

    Τράπεζες: «Ελκυστικά» σημεία εισόδου στις μετοχές τους βλέπουν οι αναλυτές – Πού βάζουν τον πήχη

    Mytilineos: Γιατί οι αναλυτές βλέπουν ευκαιρία ανόδου στη μετοχή παρά το +70% φέτος!



    ΣΧΟΛΙΑ