• ΑΓΟΡΕΣ

    Ιταλία και γερμανικό ΑΕΠ «καταδικάζουν» τις ευρωαγορές. Ισχυρές πιέσεις στις ιταλικές τράπεζες


    Σημαντικές πιέσεις δέχονται τα χρηματιστήρια της Ευρώπης την Τετάρτη, καθώς η ανυποχώρητη στάση της Ιταλίας και η βύθιση των τιμών του πετρελαίων, κλονίζουν το ήδη ασταθές επενδυτικό περιβάλλον των τελευταίων δύο μηνών.

    Το κλίμα επιβαρύνεται και από τα στοιχεία για την ανάπτυξη της μεγαλύτερη οικονομίας της Ευρωζώνης που ανακοινώθηκαν νωρίτερα.

    Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε το 3ο τρίμηνο κατά 1,1% σε σχέση με ανάπτυξη 2,3% το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,2%.

    Όπως αναφέραμε και νωρίτερα το πρωί, η άρνηση της Ρώμης να αλλάξει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της ώστε να είναι συμβατό με τις Βρυξέλλες, έχει οδηγήσει σε sell off τα ιταλικά ομόλογα, με την απόδοση στο 10ετές να καταγράφει ισχυρή άνοδο της τάξης του 2,6% ενώ το spread αναρριχάται στις 315 μονάδες βάσης έναντι του Bund.

    Στο Μιλάνο, ο ΜΙΒ υποαποδίδει σημειώνοντας απώλειες 1,7%, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχονται οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Ενδεικτικά αναφέρονται οι UBI Banca (-2,81%), Bper Banca (-2,26%) και Βanco Bpm (-2,22%).

    Στη Γερμανία, ο δείκτης DAX χάνει 0,86%, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί 1,06% και ο αγγλικός FTSE 100 σημειώνει απώλειες 0,58%, παρά το «λευκό» καπνό από τις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη χτες.

     



    ΣΧΟΛΙΑ