• Business

    To «όχι» της Ρώμης, κλιμακώνει τις αποδόσεις. Στις 312 μ.β το spread


    Αυξάνεται με ταχύς ρυθμούς το κόστος δανεισμού της Ιταλίας με τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων να ενισχύονται κατακόρυφα, σε όλη την καμπύλη.

    Η απόδοση στο ιταλικό 2ετές ενισχύεται 4,61%, στο 3 ετές 3,51% και στο 10 ετές καταγράφει άνοδο 2,12% στο 3,522%. Σημαντικά υψηλότερα βρίσκεται και το spread με το γερμανικό Bund το οποίο διαμορφώνεται στις 312 μονάδες βάσης.

    Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να συμπιέσει αρκετά τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών σήμερα, καθώς οι ιταλικές τράπεζες κατέχουν στο ενεργητικό τους ιταλικά ομόλογα πάνω από 10%.

    Η Ρώμη χτες όπως και αναμενόταν, δεν υποχώρησε στις θέσεις της.Η κυβέρνηση της Ιταλίας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητες τις  προβλέψεις που περιέχονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού της για το 2019,  παρά την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναθεωρηθούν.

    Σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το πέρας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Σαλβίνι, ο επικεφαλής του  ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας, ξεκαθάρισε ότι η πρόβλεψη για το έλλειμμα θα μείνει αμετάβλητη στο 2,4% του ΑΕΠ και αυτή για τον ρυθμό ανάπτυξης στο 1,5%, αν και σημείωσε ότι θα υπάρξουν περισσότερες
    αποκρατικοποιήσεις και στενή παρακολούθηση των δημοσίων δαπανών.

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποίησε νωρίτερα την Τρίτη ότι το σχέδιο της Ρώμης για την τόνωση της ανάπτυξης μέσω αύξησης του ελλείμματος θα κάνει τη χώρα ευάλωτη στην αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της και υπάρχει κίνδυνος να την οδηγήσει σε ύφεση, προτείνοντας αντ’ αυτού μια «συγκρατημένη» δημοσιονομική προσαρμογή για να μειωθούν τα κόστη αναχρηματοδότησης του ιταλικού κρατικού χρέους (131% του ΑΕΠ).



    ΣΧΟΛΙΑ