• ΑΓΟΡΕΣ

    Ισχυρές πιέσεις στις ευρωαγορές – Βουτιά 3,08% για τον DAX, στο -2,69% ο Stoxx 600


    Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν σήμερα οι δείκτες των κυριότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στις τελευταίες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενώ βρέθηκαν προ εκπλήξεως από τη μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

    Η ΕΚΤ ανακοίνωσε το τέλος του Προγράμματος αγοράς ομολόγων, ανοίγοντας τον δρόμο για αύξηση των επιτοκίων εντός του Ιουλίου αλλά και του Σεπτεμβρίου, χωρίς να ξεκαθαρίσει το ύψος της δεύτερης φάσης.

    «Η αλλαγή θα πρέπει να έχει μια διαβάθμιση, όχι απότομη και πάντα προσαρμοσμένη στα δεδομένα», δήλωσε η Λαγκάρντ, υποστηρίζοντας πως «αυτή η πολιτική θέλουμε να μας φέρει στον στόχο 2% για τον πληθωρισμό».

    Το Διοικητικό Συμβούλιο αναφέρθηκε αμέσως μετά στην πρόθεσή του να προχωρήσει σε πρόγραμμα αγοράς ομολόγως στο πλαίσιο της πανδημίας, επανεπενδύοντας πλήρως σε ομόλογα που λήγουν για εκτεταμένη χρονική περίοδο για όσο διάστημα κρίνει απαραίτητο.

    «Έχουμε υποχρέωση να αποφύγουμε τον κατακερματισμό των αγορών στην ευρωζώνη. Παρακολουθούμε στενά την αγορά και διαθέτουμε ευελιξία στον τρόπο που ασκούμε την πολιτική αγορών μας. Ξέρουμε πώς να δημιουργούμε αλλά και πως να χρησιμοποιούμε νέα εργαλεία προς αυτόν τον σκοπό. Το έχουμε αποδείξει στο παρελθόν και θα το αποδείξουμε, εκ νέου, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο», ανέφερε η Λαγκάρντ.

    Σήμερα, τα ποσοστά για τον πληθωρισμό δεν ήταν ικανοποιητικά καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ εκτοξεύτηκε σε υψηλό 40 ετών. Συγκεκριμένα ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 8,6% από ένα χρόνο νωρίτερα, μετά την άνοδο του προηγούμενου μήνα κατά 8,3%, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Αυτός είναι ο υψηλότερος πληθωρισμός από το 1981. Από τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 1%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να αυξηθεί κατά 0,7% σύμφωνα με δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

    Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 2,69% στις 422,71 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να σημειώνει βουτιά της τάξης του 4,9% καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες. Στην εβδομάδα ο δείκτης έχασε πέριξ του 3,7%, στη μεγαλύτερη πτώση του από τις αρχές Μαΐου.

    Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX έχασε 3,08% στις 13.761 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε σε ποσοστό 2,69% στις 6187,23 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 2,12% στις 7.317,52 μονάδες.

     Διαβάστε επίσης:

    ΗΠΑ: Στο 8,6% ο πληθωρισμός τον Μάιο – Νέο υψηλό 40 ετών

    UBS: Προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 4% το 2022 για Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ