• ΑΓΟΡΕΣ

    Υποχωρεί κάθετα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ

    Χρηματιστήριο


    Μεγάλη πτώση στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου έφερε με το… καλημέρα η ανακοίνωση ότι οι ελληνικοί τίτλοι εντάσσονται για πρώτη φορά στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

    Με το σύνθημα «οι έκτακτες περιστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα», η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανακοίνωσε τα ξημερώματα ένα πρόσθετο, έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ύψους 750 δισ. ευρώ, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές και να προστατεύσει την οικονομία της Ευρωζώνης που προσπαθεί να αντιμετωπίσει και να περιορίσει το φόβητρο της πανδημίας του κορονοϊού.

    Η πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής θα κάνουν ό,τι μπορούν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχουν όρια στη δέσμευσή μας στο ευρώ».

    Στην ανακοίνωση της ΕΚΤ υπήρξε ειδική αναφορά στην Ελλάδα, καθώς ανέφερε συγκεκριμένα ότι δεν θα ισχύσουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας που ισχύουν για τους ελληνικούς τίτλους, οι οποίοι, ως γνωστόν, δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα. Έτσι τα ελληνικά ομόλογα θα είναι αποδεκτά στο έκτακτο πρόγραμμα της ΕΚΤ, που φέρει την ονομασία «Pandemic Emergency Purchase Programme».

    Η είδηση ήταν αρκετή για να δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, η οποία δοκιμάστηκε την Τετάρτη, και είχε άμεσο αντίκτυπο στους ελληνικούς τίτλους. Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του 10ετούς τίτλου του Ελληνικού Δημοσίου υποχωρεί πάνω από 45%, ενώ του ιταλικού 10ετούς πάνω από 100 μονάδες βάσης. Την ίδια ώρα, η ψαλίδα μεταξύ των αποδόσεων των ομολόγων του πυρήνα της Ευρωζώνης και εκείνων της ευρωπεριφέρειας, από τους βασικούς δείκτες των πιέσεων που δέχεται η αγορά, μειώθηκε.

    Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώνεται αυτήν την ώρα στο 2,18%, όταν χθες έφτασε το 4,18%.

    Ποιες είναι οι βασικές γραμμές του νέου προγράμματος της ΕΚΤ

    * Η αγορά τίτλων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2020.

    * Το πρόγραμμα αφορά όλα τα assets που είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που «τρέχει» ούτως ή άλλως η ΕΚΤ και θα επεκταθεί σε εμπορικούς τίτλους επαρκούς πιστωτικής ποιότητας.

    * Στο νέο πρόγραμμα, όπως προαναφέρθηκε, εντάσσονται και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

    * Χαλαρώνουν τα στάνταρ για τα collaterals.

    * Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί έως ότου η ΕΚΤ κρίνει ότι η κρίση της πανδημίας έχει τελειώσει, αλλά όχι πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

    *Η ΕΚΤ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αυξήσει τα επιμέρους όρια για τα ομόλογα που διακρατεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων QE και, αν χρειαστεί, θα αυξήσει και το μέγεθος των τελευταίων.



    ΣΧΟΛΙΑ