• ΑΓΟΡΕΣ

    Υποχωρεί η στερλίνα – Εντάσεις στο εσωτερικό της Βρετανίας

    • NewsRoom
    στερλινα


    Υποχώρηση εμφανίζει  η στερλίνα τη Δευτέρα (2-9-2019) εν μέσω των αυξανόμενων φόβων για ένα «άτακτο» Brexit, τη στιγμή που κορυφώνεται η κόντρα της βρετανικής κυβέρνησης με βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά και αντάρτες των Τόρις, για την απόφαση Τζόνσον να κλείσει το κοινοβούλιο. Επιβαρυντικά για τον νόμισμα  ήταν και τα αδύναμα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Ειδικότερα, η στερλίνα υποχωρεί κατά 0,80% έναντι του αμερικανικού νομίσματος στα 1,2059 δολάρια. Ταυτόχρονα, το ευρώ ενισχύεται 0,50% έναντι του βρετανικού νομίσματος στα 0,9090 ευρώ.

    Αυτή η πτώση της αξίας της στερλίνας, αντικατοπτρίζει πλήρως την κατάσταση στην οποία βρίσκεται τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο η Μεγάλη Βρετανία, την ίσως μεγαλύτερη κρίση τις τελευταίες δεκαετίες, και τα σενάρια περί άτακτης εξόδου τής από την Ε.Ε την 31 Οκτωβρίου, τα οποία φουντώνουν όσο πλησιάζει η ημερομηνία.

    Απ’ ότι φαίνεται, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον περί διαγραφής του χρέους 39 δισ. στερλίνων, σε περίπτωση εξόδου από την Ε.Ε χωρίς συμφωνία, δεν έχει συγκινήσει ιδιαίτερα τα μέλη της αντιπολίτευσης. Μάλιστα οι βουλευτές φαίνεται να απειλούν με πτώση την Κυβέρνηση προκειμένου να εμποδίσουν την έξοδο  δίχως συμφωνία, πιέζοντας την κυβέρνηση για τη θέσπιση νομοθετήματος που θα απαγορεύει την έξοδο χωρίς την επίτευξη αυτής.

    Εντός της ημέρας, σύμφωνα με την πολιτική συντάκτρια του BBC Laura Kuenssberg, ο Τζόνσον συγκαλεί το υπουργικό συμβούλιο, ενώ αναμένεται να μιλήσει και σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Συντηρητικού Ενωτικού Κόμματος, του οποίου ηγείται.

    Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit, ο μεταποιητικός PMI υποχώρησε στις 47,4 μονάδες τον Αύγουστο από τις 48 μονάδες που ήταν τον Ιούλιο, μια ολόκληρη μονάδα κάτω από τις μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Reuters.

    «Τα υψηλά επίπεδα οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες εμπορικές εντάσεις, επηρέασαν αρνητικά την μεταποιητική δραστηριότητα στην Βρετανία τον Αύγουστο», σχολίασε ο Rob Dobson, διευθυντής της IHS Markit.

    Είναι βέβαια άξιο αναφοράς ότι λόγω της πτώσης της στερλίνας στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100, σημειώνει εντυπωσιακή άνοδο της τάξεως  του 1,4%.



    ΣΧΟΛΙΑ